Τετάρτη, Μαΐου 20, 2009

Αλητεία...με άδεια

Όταν πέρυσι τέλειωνα το Πολυτεχνείο τρέχοντας…με διπλωματικές…με εξήντα φεύγα μαθήματα στην πλάτη - τον ακριβή αριθμό των οποίων ακόμα και σήμερα αρνούμαι να συγκρατήσω – με δεκαπέντε περίπου εξεταστικές…ας μην μετρήσω ώρες, μέρες, ξενύχτια, είχα να ζήσω και την παρωδία της εξέτασης για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Όπως όλοι φυσικά.

Θυμάμαι τον καυγά που είχα κάνει στη γραμματεία της Σχολής για να μου δώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Καλά όλη η Σχολή το θυμάται, εγώ θα το ξεχναγα; Θυμάμαι τις φωνές, τα νεύρα, το θράσος της τύπισσας που μου έλεγε ότι φεύγει διακοπές σε μια εβδομάδα και δεν μπορεί να μου τα εκτυπώσει (!!!). Θυμάμαι πως επειδή εγώ δεν είχα τις πλάτες καμίας παράταξης έφτασα στον πρόεδρο για να βρω το δίκιο μου…και το βρήκα. Αν δεν το έβρισκα θα πήγαινα και στον πρύτανη…με την φόρα που είχα πάρει.

Κι έτσι βρέθηκα τέλη Αυγούστου μπροστά από μια τριμελή επιτροπή…με εξηντάρηδες μηχανικούς, υπαλλήλους να πρωταγωνιστώ στο θέατρο του παραλόγου. Αυτοί να ρωτάνε…τα άσχετα…εγώ να απαντώ…και οι τέσσερις μαζί να συμφωνούμε πως διαφωνούμε και να λήγει το θέμα εκεί.

Σήμερα μαθαίνω πως οι εξετάσεις αυτές από προφορικές θα γίνουν γραπτές. Πολύ καλό θα πει κάποιος. Θα πάνε σπίτι οι εξηντάρηδες εξεταστές που δεν ξέρουν την τύφλα τους. Πολύ κακό θα πω εγώ. Πολύ άδικο. Πολύ χυδαίο. Πολύ νταβατζιλίκι μάγκες του ΤΕΕ είναι αυτό. Γιατί μετά από πέντε χρόνια στο Πολυτεχνείο…μετά από εξήντα φεύγα μαθήματα στην πλάτη…οι γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα. Θα συνεχίσουν να αποτελούν αλισβερίσι μεταξύ πολιτικόπατέρων και μη που έχουν έναν γνωστό στην επιτροπή που θα του μιλήσουν…και θα δούμε τι θα γίνει. Θα συνεχίσουν να είναι εικονικές και για τα μάτια του κόσμου όπως είναι στην Νομική όπου παρότι το γραπτό υπάρχει…δεν έχουμε δει και κανέναν να κόβεται. Θα είναι μια ακόμα αφορμή μάταιη.

Και το χειρότερο δεν είναι ότι θα θεσπιστούν γραπτές εξετάσεις. Το χειρότερο είναι ότι εμείς που έχουμε βγει λίγο πιο έξω από το Λιανοκλάδι…έχουμε δει πως εδώ στην Αγγλία, Μηχανικός θεωρείται όποιος ξέρει χωρίς πτυχίο σε κορνίζα στον τοίχο. Αν ξέρει. Αν δεν ξέρει…σπίτι του. Στη Γερμανία οι Μηχανικοί και οι Μηχανικοί ΤΕ ανήκουν στο ίδιο επιμελητήριο. Όσο για την Ιαπωνία…θα σας απογοητεύσω και δεν το θέλω. Οι υπομηχανικοί υπογράφουν μέχρι ουρανοξύστη.

Όχι καρδιές μου. Δεν θα σας πω εγώ να τα κάνουμε σάλα τραπεζαρία όλα. Έχω πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου, για το γνωστικό μου αντικείμενο και για το Πολυτεχνείο που τέλειωσα. Θα σας πω…να ρίξουμε μια ματιά προς τα έξω. Να κοιτάξουμε τι γίνεται αλλού, να προβληματιστούμε και σε ένα βαθμό να συνετιστούμε. Γιατί θα έρθει κάποια μέρα η Ευρώπη…μέλη της οποίας είμαστε και θα βάλει την τάξη που η ελληνική πολιτεία αδυνατεί να κάνει. Η για να είμαστε πιο ακριβείς…θα τα κάνει σάλα τραπεζαρία όλα και την πόρτα του σαλονιού θα την έχουμε ανοίξει εμείς, με ή χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος...

Υ.Γ. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις γραπτές εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος των Μηχανικών…εδώ…στην 5η σελίδα.

18 σχόλια:

"ζαχαρούλα.." είπε...

καλημέρα... καλημέρα.. καλημέρα.. φιλιάαααααααααααααα!!!!!!!!!!!!!!!

Daizy είπε...

Καλησπέρα!!

Είμαι τελειόφοιτη Νομικής Αθηνών και σε μας οι εξετάσεις για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος είναι γραπτές και προφορικές.Απ'ότι έχω ακούσει δεν είναι και πολύ δύσκολες,αλλά να σου πω κάτι??Από κει και πέρα μετράει τι κάνεις..Μπορεί οι εξετάσεις να'ναι για γέλια(θα το διαπιστώσω βέβαια και ιδίοις όμμασι) αλλά αυτή είναι η αρχή,είτε για να γίνει κάποιος σωστός επαγγελματίας είτε χασοδίκης.Ας βελτιώνονταν τα πράγματα στο Παν/μιο κι ας περέμεναν εύκολες οι εξετάσεις,εξάλλου τυπική σημασία μόνο έχουν.Όταν βγαίνεις από μια σχολή που ο μέσος όρος αποφοίτησης είναι 5-6 χρόνια,έχεις φτύσει αίμα για να τη βγάλεις και βγαίνεις ανίδεος γύρω απ'το αντικείμενό σου στην πρακτική του εφαρμογή και αμείβεσαι με 400 ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων,όπως καταλαβαίνεις σ'όλους τους κλάδους υπάρχει πρόβλημα...Δυστυχώς,δε παίρνουμε παράδειγμα από την Ευρώπη γι'αυτό κι είμαστε στα χάλια που είμαστε...

Nikos Lioliopoulos είπε...

"και να που γυρισες"....

Που 'ναι αυτη η μαλακισμένη η ευρωπη; Τοσο αχρονια την περιμένουμε να ερθει να μας βαλει μια ταξη αλα αυτη, δεν...

Little Hope Flags είπε...

Εγώ έχω καταλάβει ότι συντηρούμε συστήματα: άχρηστους καθηγητές, υπαλλήλους στις γραμματείες που είχαν γνωστό, κλπ κλπ κλπ. Για να φτάσουμε στο τέλος να ψάχνουμε δουλειά μαζί με άτομα που δεν έχουν σπουδάσει τίποτα, με άτομα που έχουν μέσο, και με άτομα που τελείωσαν ιδιωτική σχολή πολύ πιο χαλαρά από εμάς. Κοινώς...καλά να πάθουμε.

Μανώλης είπε...

Καλά όταν έδινα στην επιτροπή, ήταν ένα βλήμα από τον ΟΤΕ με πολύ ύφος. Με ρωτούσε κάτι σαχλαμάρες για τηλεφωνικά δίκτυα (τα οποία προφανώς κάποτε τα είχα περάσει και πραφανέστερα δεν θα μου χρειάζονταν ποτέ). Φαντάζομαι τον συμμάζεψαν οι άλλοι για να περάσω, αλλά πρέπει να νόμιζε ότι στα χέρια του ήταν το τεχνολογικό μέλλον της Ελλάδος και έπρεπε να το υπερασπιστεί από κάτι θρασείς αποφοίτους (λές να μην ήταν μηχανικός τώρα που το σκέπτομαι...)

leondokardos είπε...

Είμαι αρκετό καιρό εκτός…. του εκπαιδευτικού μας συστήματος και δε γνωρίζω καλά τα πράγματα. Απορώ όμως με αυτά που ακούω και βλέπω. Πρώτον, γιατί να γράψει εξετάσεις κάποιος για να πάρει άδεια άσκησης επαγγέλματος ;
Δεν έχει γράψει ήδη αρκετές φορές κατά τη φοίτησή του εξετάσεις; Δεν έχει πάρει το πτυχίο του που σημαίνει ότι ξέρει το αντικείμενό του ;
‘Όσο για την απορία σου, γιατί δε βλέπουμε τι κάνουν στην Ευρώπη, είναι και δική μου απορία. Πασκίζουμε να βρούμε ένα πλήρες, σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, κάθε υπουργός κάνει τη δική του αποτυχημένη μεταρρύθμιση και εκεί παραμένουμε. Μια σε βάθος μελέτη του τι γίνεται έξω ,θα μπορούσε να δώσει κάποιες λύσεις. Δε ξέρω, έτσι νομίζω εγώ.

patsiouri είπε...

To είπε η Carina.
Μία φίλη απόφοιτος Λυκείου που έγινε πρόσφατα ( με μέσον παρακαλώ) τηλεφωνήτρια στην Κοσμοτέ, μου ε΄πε πως για τη συγκεκριμένη θέση χτυπιόντουσαν μέχρι και άτομα με μεταπτυχιακά...

cinderella είπε...

@ ζαχαρούλα
Καλησπέρες όμορφη!!!
φιλιά!

cinderella είπε...

@ Daizy μου εμένα αυτή είναι η βασική μου ένσταση. Γιατί να δίνεις εξετάσεις για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος; Δεν αρκούν τόσα χρόνια στο Πανεπιστήμιο; Δεν αρκούν τόσα μαθήματα; Τι παραπάνω προσφέρουν αυτές οι εξετάσεις και σε περίπτωση που κοπεί κάποιος τι μας λέει; Ποιός φταίει; Το Πανεπιστήμιο για μένα. Οπότε αν πραγματικά θέλουμε σωστούς επαγγελματίες με ή χωρίς άδεια ασκήσης θα πρέπει να αναβαθμίσουμε το επίπεδο σπουδών και να αφήσουμε τα υπόλοιπα κατα μέρος. Τα υπόλοιπα είναι απλά για γέλια!
Κορίτσι, καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου!
Εύχομαι το καλύτερο!!! :):):)

cinderella είπε...

@ Νίκο...εδώ είμαι! :):)
Η Ευρώπη δεν θα βάλει τάξη...θα τα γ@@@ όλα. Και θα φταίμε εμείς. Αλλά αυτό είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Όταν θα εξισωθούν τα πτυχία με τα 3ετή bachelor, όταν θα εξισωθούν με τα κέντρα ελευθέρων σπουδών και λοιπά δράματα...που θα είμαστε εδώ...και δυστυχώς θα τα ζήσουμε!
φιλιά!

cinderella είπε...

@ Carina μου ναι. Αυτό που έγραψα και στον Νίκο. Σε λίγο θα μπουν όλα στον ίδιο κορβανά. Και με τη βούλα. Όχι οτι σήμερα δεν ισχύει. Κάποια στιγμή θέλω αυτό να το κάνω ανάρτηση. Πως αλλάζουν οι καταστάσεις και πως εμείς μένουμε απλοί θεατές χωρίς να προστατεύουμε τα αυτονόητα. Τρέχουμε για περιττές εετάσεις άδειας ασκήσεως επαγγέλματος...την ώρα που δίπλα μας το μέσο και οι τελειόφοιτοι από τα ΙΕΚ θα μας κλέβουν τη θέση...
καλησπέρες κούκλα!
Πολλά φιλιά!!

cinderella είπε...

@ Μανώλη...με τρομάζεις!!! Μηπως με ξέρεις;; Γιατί κι εγώ έναν υπάλληλο από τον ΟΤΕ είχα ο οποίος με ρώτησε 2 πολύ ηλίθιες ερωτήσεις...και δεν βρέθηκε κανείς να τον μαζέψει!!!!
Μετά τις είπα στον καθηγητή μου από το Πολυτεχνείο...και γέλαγε ο άνθρωπος κάνα 20λεπτο!!
Αυτά!
Φιλιά πολλά!!!

cinderella είπε...

Λεοντόκαρδέ μου γλυκέ...

γιατί να γράψει εξετάσεις κάποιος για να πάρει άδεια άσκησης επαγγέλματος ;Πολύ φοβάμαι οτι θα γεράσω με αυτή την απορία. Θα ζω με αυτό το ερωτηματικό. Μετά από τόσες σπουδές...γιατί; Αναπάντητο...όπως και πολλά άλλα!!

Πολλά φιλιά γλυκέ μου!!!

cinderella είπε...

@ πατσιουράκο μου...κλασικά κι αγαπημένα.
Μια φίλη μου με σπουδές στα Οικονομικά και μεταπτυχιακό...κονταροχτυπήθηκε για να πάρει θέση τηλεφωνήτριας...σε τράπεζα...από αυτές που μέσα στο μεσημέρι...παίρνουν και προσφέρουν κάρτες. Η σύμβαση ήταν 3μηνη αλλά δεν ανανεώθηκε γιατί μετά πήραν κάποια άλλη με ανάλογα προσόντα!!!

Artanis είπε...

Καλημέρα...Εγώ δηλώνω άσχετη με το θέμα, οπότε θα μείνω στο : Καλημέραααααα...

stojohn είπε...

Ή επρεπε να τις καταργήσει τελειως(που μάλλον αυτό ζητάς εσύ) ή έπρεπε να τις κάνει πιο σοβαρες. ΤΟ προηγουμενο ηταν παρωδια για να γελάει ο κόσμος.

Ετσι για να κάνουμε και νταβαντουρι, προσωπικά συμφωνώ με τις γραπτές και το υποστηριζα και πολύ καιρό τώρα. Βεβαια γίνεται μισή δουλεια, το νοημα είναι να μπορουν και να πρέπει να δώσουν όλοι. Ειτε τελειωσες το Harvard είτε το κάτω ραχουλας.

Οι πληροφορίες σου δε, είναι λίγο μισές. Στο πολυαγαπημένο μας κωλονησο, μπορεί θεωρητικά να έχεις το δικαιωμα να κάνεις τα πάντα, πρακτικά πρέπει να γίνεις chartered. Υπάρχει διαδικασία και μετά το πανεπιστημιο δηλαδή, τώρα αν είναι γραπτές εξετάσεις ή όχι, είναι άλλη κουβέντα. Επίσης αυτό το ξέρει ή δεν ξέρει που λες, μάλλον δε σε συμφέρει και τόσο πολύ, έχουμε αγώνα κατα των ΤΕΙ μην το ξεχνάς.

Οι μηχανικοί και οι δικηγόροι αναλογα το κρατίδιο στη Γερμανία περνάνε εξετάσεις. Ειδικότερα για τους αξιαγάπητους δικηγόρους, μπορείς να δώσεις μόνο δυο φορές. Μετά το πτυχιο Νομικής πάει ΤΖΑΜΠΑ. Στη Γερμανία δε πάει μόνο το 60% στο πανεπιστημιο, εδώ έχουμε γίνει όλοι απόφοιτοι.

Πολλές άδειες ασκησεως επαγγέλματος, ανάλογα και τη πολιτεία, υπάρχουν με εξετάσεις και στην Αμερική. Να μην θυμίσω βέβαια και τους γιατρους που έχουν ίσως μια από τις πιο διασημες standardized εξετάσεις στο Αμερικα.

Υπερ είμαι και όποιος γκρινιάζει, το κάνει για μένα γιατί ψιλοβαριεται(δεν είναι κακό, το παθαίνω και εγώ συχνά). Το αν θα είναι biased οι εξετάσεις είναι ένα τεράστιο θεμα, στο οποίο συμφωνώ να αγωνιστουμε. Αλλά όχι να πουμε οτι είναι το σωστό επειδή κάποτε περασες με Πανελληνιες και μπορεί να τελειωσες μετά από 17 χρόνια το ΕΜΠ έχεις ΑΚΡΙΤΑ όλα τα δικαιώματα? Γιατί δε καταλαβα? Ειδικά δε άμα κοιτάξω γύρω μου στην Ελλάδα που είμαστε πίτα στη πολυκατοικια αρχίζω να ανησυχω οτι είναι κ οι περισσότεροι.

Υ.Γ. Να πω απλά οτι δε τα λέω σε θεωρητικό κλίμα. Ετσι που το πάω, με εξετασεις θα δώσω. So what? Λες να κοπώ?

cinderella είπε...

@ Bρε τσόφλι...φυσικά και λέω να καταργηθούν. Δεν λέω να γίνουν γραπτές ή οτιδήποτε άλλο. Το επιχείρημα μου είναι ένα και απλό Μετά από εξήντα τόσα μαθήματα το να δώσεις εξετάσεις άλλα 2-3 για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος...μου φαίνεται χαζό!!
Δεν το καταλαβαίνω. Και στην τελική...να αναβαθμιστεί το Πολυτεχνείο. Δηλαδή τι; Οι τόσοι καθηγητές που κατα καιρούς μας έχουν εξετάσει είναι άχρηστοι και μόνο η τριμελής επιτροπή μπορεί να κρίνει; Η μου λες πως αν ο άλλος είναι μπουμπούνας θα τον κόψουν και θα του πουν σπίτι σου δια παντός; Αυτό πιστεύω οτι δεν θα γίνει ποτέ και 345 χρόνια να κάνει να τελειώσει το πανεπιστήμιο ο άλλος.

Γενικά το σκηνικό της άδειας δεν με πείθει. Αν εγώ θέλω να γίνω πωλήτρια η άδεια δεν θα με εμποδίσει νομίζω. Ούτε φυσικά και το αντίστροφο έτσι;

Για εδώ στην Αγγλία τα έχουμε πει πολλάκις...τις πηγές μου τις ξες, μην με ταλαιπωρείς!

Για τη Γερμανία σωστό. Αλλά στην Ελλάδα εστω θα εφαρμοζόταν;

cinderella είπε...

@ Αρτάνις μου όμορφη Καλημέρες από το βροχερό Λονδινάκι!!!!!!