Τρίτη, Ιουνίου 23, 2009

Η Μελίνα, τα μάρμαρα και το sms.

Γράφε, γράφε, το βρήκα τι θα του στείλεις. Η φίλη μου απέναντι έτριβε τα χέρια της. Κάποια καλή ατάκα της είχε έρθει. Θα τον τσακίσεις, συνέχισε ακάθεκτη. Λοιπόν να το. «Οι πλειοψηφίες είναι πάντα σεβαστές. Γιατί έχουν δίκιο. Ήσουν τόσο λίγος, όσο όλοι λέγανε». Καλό, πιασάρικο. Στον έρωτα όλα επιτρέπονται. Στείλτο. Κόντευε να μας ακούσει όλη η καφετέρια. Από τη χαρά της, είχε σηκώσει τη φωνή δύο τόνους. Να δούμε τι θα σου απαντήσει τώρα. Το μήνυμα το έγραψα. Αλλά δεν το έστειλα ποτέ. Έφταιγαν αυτές οι πλειοψηφίες που είχε μέσα του. Αυτές που κουβαλούσε και με τρόμαξαν. Το έσωσα στα πρόχειρα. Και στα πρόχειρα έμεινε. Γιατί εγώ, εγώ ανέκαθεν υπήρξα παιδί της μειοψηφίας. Παιδί του αντίθετου ρεύματος. Παιδί ασυμβίβαστο. Πάντως παιδί!

Κι έτσι και προχτές. Έβλεπα στις ειδήσεις τον δημοσιογράφο να λέει πως δεν υπάρχει Έλληνας που να μην θέλει να επιστρέψουν τα μάρμαρα και ένιωσα για ακόμα μια φορά μόνη. Μειοψηφία. Λίγη. Όλοι θέλουν να επιστρέψουν. Όλοι θυμούνται την ιστορία, φωνάζουν, απαιτούν. Αυτό το δίκιο του Έλληνα που ανακατεύεται με το φιλότιμο και με εκείνη την ξεροκεφαλιά. Όλοι θέλουν. Εγώ δεν θέλω ρε μάστορα. Χάζεψα αυτές τις μέρες στο youtube βιντεάκια της Μελίνας που απαιτούσε την επιστροφή των μαρμάρων. Διάβασα και εφημερίδες. Όλοι θέλουν να επιστρέψουν τα μάρμαρα.

Δεν είδα όμως κανέναν να αντιδρά με το νόμο που βρίσκεται σε ισχύ σήμερα και επιτρέπει κάθε χρόνο στις ξένες ανασκαφικές ομάδες να παίρνουν μαζί τους ένα ποσοστό από τα ευρήματα. Πήγαινε μια βόλτα από το Λούβρο, όχι για να καμαρώσεις τη Νίκη της Σαμοθράκης, ούτε την Αφροδίτη της Μήλου. Πήγαινε για να δεις την πύλη της Βεργίνας που μεταφέρθηκε εκεί τη δεκαετία του 90 με τις ευλογίες του ελληνικού κράτους.

Δεν είδα κανέναν να αντιδρά που τα μάρμαρα του ιερού βράχου, ναι βρε, αυτά που έχουμε εμείς υπό την προστασία μας, είναι χαραγμένα με Μήτσος + Σούλα = L. F. E. ή Πετρούλα σ αγαπώ. Παντού.

Δεν είδα κανέναν να αντιδρά που κάθε πρωί μετά την πανσέληνο του Αυγούστου…εκεί που ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι για το κοινό…μαζεύονται αμέτρητες καπότες και σύριγγες, ενθύμια της προηγούμενης βραδιάς. Μάτια μου η Έλλάδα, την πάει την φεγγαράδα…κι αν είσαι και ξενύχτης σε πάει και μια βαρκάδα.

Δεν είδα κανέναν να αντιδρά που πέρυσι από το δικό μας Ηρώδειο ξεκολλήθηκαν 3 τόνοι τσίχλας από τα μάρμαρα. Που οι κυρίες της τιμής φορούν τα δωδεκάποντα και ανεβαίνουν τα μάρμαρα πληγώνοντάς τα ανεπανόρθωτα. Γιατί η Ανδρομάχη χωρίς Έκτορα παλεύεται. Χωρίς τακούνι δεν παλεύεται.

Δεν είδα κανέναν να φωνάξει για τους χιλιάδες αρχαιολόγους που βρίσκονται σε ομηρία από του Υπουργείο Πολιτισμού με συμβάσεις που λήγουν και ανανεώνονται ανά τετραετία και πάντα ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα του πολιτισμού, εκεί που η ιστορία αναβλύζει.

Δεν είδα. Δεν άκουσα. Στο Βρετανικό λοιπόν τα μάρμαρα. Εκεί, γιατί τους αξίζει ο σεβασμός. Στο Βρετανικό που τα επισκέπτονται πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο. Στο Βρετανικό, όπου η είσοδος είναι δωρεάν. Κι ας λένε ότι θέλουν οι πλειοψηφίες. Ή μάλλον…δεν πάνε να λένε οι πλειοψηφίες…

45 σχόλια:

Marvin είπε...

Πες τα χρυσοστομη... Θα ανεβασω κι εγω σχετικα...με εχει κουρασει η Μελινολατρεια και η Εθνικη μας Εμμονη...

Flonsavardu είπε...

συμφωνώ απόλυτα!!!!! με κάλυψες.

katerina είπε...

"Φερτε πισω τα κλεμενα"

Αιτημα διαχρονικό στην Ελλαδα.
Νομιζω ότι διδασκεται και στις μεθοδους εκμαθησης ελληνικων ανευ διδασκάλου...
Αφου μάθεις να προφερεις σωστά την λέξη "μαλακας", το επομενο που σου μαθαινουν...ειναι "φερτε πισω τα κλεμενα".
Ότι κι αν ειναι αυτά, τα κλεμενα, τα λεφτα του Χρηματιστηρίου, τα λεφτά των επιδοτησεων, τα λεφτα των ταμειών, λιμνες, βουνα, παγκαρια, δημοκρατικά διακαιωματα, ανθρωπινα δικαιωματα...και αξιοπρέπεια...

Αυτή πάλι την αξιοπρέπεια, την ΈΚΛΕΨΑΝ οι χειροκροτητές και την έκαναν κουρελι.
Δεν ειμαι αρχαιολογος, δεν ειμαι μοισειολογος, υποθέτω ότι τα μάρμαρα, ετσι τουλαχιστον όπως μας αφηγουνται ότι έχουν κοπει, θα έπρεπε να βρουν την φυσική τους συνεχεια, όπου κι αν ηταν αυτή.
Τα μνημεια, της τεχνης του πολιτισμού και της ιστορίας, ανηκουν σε όλο τον κοσμο. Όσο σε έμενα, άλλο τοσο και στην Τανζανή που δνε υποψιαζεται καν την υπαρξη τους.

Αλλά ποιος παλιοκλεφτης χειροκροτητης, μου έκλεψε τον Μυθο της Μελινας μου;
Ποιος μαλάκας οικειοποιειται, μια απο τις πιο γοητευτικές γυναικες που περασαν απο αυτά εδώ τα χωματα.
"Θέλω να μ' αγαπανε, χρειαζομαι να μ' αγαπάνε' ελεγε η Μελινα...
Προφανώς δεν εννουσε... τα σάλια απο όλους αυτους τους οσφυοκαμπτες.

Unknown είπε...

Η πλειοψηφια δεν ειναι 'ολοι' και η μειοψηφια δεν ειναι 'μονη'. That's all.

Marouli είπε...

Μπηκα για να σου δωσω βραβειακι που btw ελα να το παρεις οποτε ευκαιρησεις και επεσα πανω στο πιο σωστο κειμενο εχω διαβασει τον τελευταιο καιρο σχετικα με τα μαρμαρα.. Επισης δεν ξερω αν το ξερεις αλλα αν θες και εχεις χρονο μπες σ'αυτο το φορουμ..

http://keeponblogging.forumotion.com/forum.htm

Φιλακια!

mahler76 είπε...

έγραψες!!!

gsus είπε...

H επιστροφή των μαρμάρων είναι το μεγαλύτερο εθνικό απωθημένο μετά το να πάμε στο σπίτι του πρέσβη, να μας κεράσει σοκολατάκι και να τον ευχαριστήσουμε χαριτωμένα.

Ανώνυμος είπε...

φτου σου ματια μου!

apos είπε...

... και μες ' την παρακμή της, χτυπάει και Ολυμπιάδα...

σε φιλώ γλυκά

Kος Μηδενικός είπε...

Υπέροχο κείμενο με πολλές διαστάσεις. Πίσω από τις λέξεις ίσως! Να ξέρεις ότι συμφωνώ σε όλες του τις διαστάσεις...

OnWine είπε...

Αν θέλεις να υποστηρίζεις τα ανάποδα... μάθε να το κάνεις σωστά...

Τα μάρμαρα ανήκουν σε όλο τον κόσμο, όπως και κάθε έργο τέχνης άλλωστε... μόνο που ανήκουν και στη γή που δημιουργήθηκαν.. όχι στους ανθρώπους που την κατοικούν ΣΗΜΕΡΑ, όχι... στην γή πάνω στην οποία τοποθετήθηκαν από αυτούς που τα δημιούργησαν...

Και τα μάρμαρα δεν είναι αυθύπαρκτος πίνακας ζωγραφικής... είναι ΜΕΡΟΣ ενός συνόλου που δεν έχει ΚΑΝΕΙΣ το δικαίωμα να το κομματιάζει... το έργο τέχνης είναι ενιαίο, δεν είναι το άθροισμα των μερών του...

Και κάτι ακόμα... μην απαξιώνετε τα ΕΛΑΧΙΣΤΑ που μας ενώνουν ακόμα... εμένα καθόλου δεν με νοιάζει, εσείς θα τα βρείτε μπροστά σας. Εκτός και αν γεννήθηκε νέα "μόδα" που λέει "κάτω η επιστροφή των μαρμάρων, ζήτω ο λόρδος Ελγιν!"

Μην τρελαθούμε τώρα...

apos είπε...

Aγαπητέ Σχολιαστή,
προφανώς έχεις καταλάβει ότι ουσιαστικά συμφωνείς με την γράφουσα.

Επειδή ακριβώς δεν πρέπει να απαξιώνουμε τα λίγα που μας ενώνουν, δεν πρέπει να πετάμε καπότες δίπλα στο χώρο που κάποτε χιλιάδες άνθρωποι προσεύχονταν στη Θεά τους (με κεφαλαίο, γιατί την σέβομαι), δεν πρέπει να γράφουμε στα μάρμαρα ή να περπατάμε με τα τακούνια της ματαιοδοξίας μας...

Εγώ αυτό κατάλαβα από το post και υποθέτω ότι η γράφουσα είναι μικρής ηλικίας (λυπάμαι αν κάνω λάθος, αυτό μου βγάζει) και χαίρομαι που βλέπει πίσω από τη βιτρίνα των εγκαινίων στην ουσία του να σέβεσαι αυτό που σου άφησαν και αυτό που θα αφήσεις και εσύ.

Όσο για τα μάρμαρα και τον λόρδο, εγώ μόνο το κκε άκουσα να απαξιώνει το Μουσείο (με Μ κεφαλαίο γιατί το σέβομαι). Προσωπικά επειδή βρέθηκα στο Ηρώδειο την Κυριακή και είχα την τιμή να σταθώ για λίγο μπροστά του, κάτι μεσόκοπες κυρίες άκουσα να το χαρακτηρίζουν 'έκτρωμα τύπου Βωβός'.
Αντίθετα, τα εκατοντάδες νεαρούδια που αντίκρυσα σήμερα στο εσωτερικό του, μου έδωσαν μια τελείως διαφορετική εικόνα. Δεν θέλω να γενικεύω, αλλά εγώ χάρηκα.

Να΄σαι καλά.

OnWine είπε...

Apos,

...και πολύ καλά έκανες που το χάρηκες! Γιατί είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ... απόλυτα απλό, γιά να μην ανταγωνίζεται τα κτίσματα του βράχου, με σωστή λειτουργικότητα...

Γιά το θέμα μας τώρα... ασφαλώς και συμφωνώ ότι δεν πρέπει να κολλάμε τσίχλες... ασφαλώς και συμφωνώ με όλα τα "δεν"... αλλά ΔΙΑΦΩΝΩ κάθετα με το ότι ΟΛΑ ΑΥΤΑ είναι λόγος να μην επιστρέψουν τα Ελγίνεια μάρμαρα στον τόπο που φτιάχτηκαν... όχι στους ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ... αυτοί πράγματι μπορεί να μην τα αξίζουν... αλλά στον ΤΟΠΟ της κατασκευτής τους.

Και επίπλέον, να ενωθούν πάλι σε ένα ενιαίο σύνολο... όπως "αξίζει" σεκάθε έργο τέχνης.

Αλλά υπάρχει και μιά άλλη διάσταση... πολιτική ίσως με την ευρεία έννοια: Αυτό το σκεπτικό που αναδύεται από την ανάρτηση ("δεν τα αξίζετε τα μάρμαρα επειδή..." κλ. κλπ.) είναι ακριβώς αυτό που δίνει το δικαίωμα σε κάθε λογής "ιμπεριαλιστές" (στην νοοτροπία) να το χρησιμοποιούν γιά τις ανομίες τους... "αφού ΕΣΕΙΣ δεν τα αξίζετε, ας τα ...πάρω ΕΓΩ που μπορώ να τα εκτιμήσω, προστατεύσω κλπ.) Μονο που... εμείς που ΣΗΜΕΡΑ δεν τα "αξίζουμε" είμαστε περαστικοί... αλλες γενιές, που θα τα "αξίζουν", θα έρθουν...και δεν θα τα βρούν στον τόπο που τα γέννησε, στον τόπο που "αξίζουν" να βρίσκονται...

Να είσαι καλά...

ΥΓ: Οσο γιά την οικοδέσποινα, ακριβώς επειδή ΕΙΝΑΙ μικρή, έχει μεγαλύτερη αξία τόσο ο τρόπος που σκέπτεται όσο και η ευαισθησία της... τα λάθη ανθρώπινα, και γιά να γίνονται μαθήματα...

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα Σιντυ μου!
Εγω θα συμφωνησω με το Σχολιαστη. Παρολο που με λουζει κρυος ιδρωτας στη σκεψη οτι μπορει να καταφερουμε τελικα να τα παρουμε πισω και να αποτυχουμε στην φροντιδα τους παταγωδως! Και δεν ειναι το διεθνες ρεζιλικι τοσο που με τρομαζει, οσο το οτι αξιζουν αυτα τα μνημεια πολιτισμου την καλυτερη δυνατη τυχη, οφειλουμε να τα παραδωσουμε ανεπαφα στις επομενες γενιες!
Οσον αφορα τα λοιπα μνημεια που βρισκονται διασπαρτα σε διαφορες χωρες, ειναι εντελως διαφορετικο να τα εχει παραχωρησει η Ελλαδα απο το να τα εχει κλεψει καποιος εν ψυχρω κατακρεουργωντας ενα μοναδικο ανα τους αιωνες εργο τεχνης..
Για τον πολιτισμο μας, την δικη μας παιδεια, δεν εχω κατι να προσθεσω, τα ειπες ολα...ειναι λυπηρο...η ελλειψη σεβασμου ξεκιναει απο τα πιο ασημαντα και φτανει ως τα πλεον σημαντικα, αλλα δυστυχως τιποτα ως τωρα δεν αλλαζει οσο δεν αλλαζει η νοοτροπια μας και κυριως η διαπαιδαγωγηση μας, απο το σπιτι, το σχολειο, την πολιτεια.
Σε φιλω κοριτσακι κι ελπιζω να εισαι καλυτερα...

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Sxoliasti , πιστεύω οτι τα μάρμαρα ανήκουν εδώ , οχι για εμάς αλλά για αυτούς που τα έκαναν και τα ήθελαν εδώ στον τόπο τους όχι στη Μ.Βρετανία.

Φιλιά

cinderella είπε...

@ All
ναι, δικαιωματικά είμαι η χειρότερη οικοδέσποινα ever. Εσείς σχολιάζετε κι εγώ τρέχω. Άλλά έπρεπε να παραδώσω ένα κομμάτι χτες, κι όταν τελείωσα αργά...με εκείνο το μειδίασμα της ικανοποίησης δεν ένιωθα το σώμα μου από την κούραση. Αισίως κοιμήθηκα πολύ, πάρα πολύ και σήμερα σας ευχαριστώ για όλα αυτά τα υπέροχα σχόλια!

cinderella είπε...

@ Marvin μου εκπληκτικό το πόστ σου. Δεν χρειάζεται νομίζω να σου το πω! Ήθελα να γράψω κι εγώ για το μολυσμένο περιβάλλον και πως έχει επηρεάσει το μνημείο αλλά το έγραψες εσύ ακόμα καλύτερα! Καλημέρες! (δείτε λιάκάδα έξω!!)

cinderella είπε...

@ flonsavardu μου χαίρομαι! Να είσαι καλά κορίτσι!
Καλήμέρες!

cinderella είπε...

@ Κατερινιώ μου όμορφη αυτή η συμπεριφορά του Έλληνα έχει καταντήσει τόσο γραφική...τόσο αστεία, που νομίζω οτι οι Ευρωπαίοι μας κοιτούν με απαξίωση, με λύπηση και με μια δόση χιούμορι πια. Τόσο απλά!
Ναι η Μελίνα είπε πολλά, έκανε άλλα τόσα, αλλά δεν απέβαλε ούτε εκείνη αυτή την ελληνική νοοτροπία που οι ξένοι κοροιδεύουν κι εμείς έχουμε υιοθετήσει.

cinderella είπε...

@ agit8d δίκιο έχετε! :):)
Καλημέρες!

cinderella είπε...

@ Μαρούλι μου γλυκό σε ευχαριστώ πολύ πολύ για την αφιέρωση! Με συγκίνησες ιδιαίτερα καλή μου!! Θα περάσω να το πάρω!!
Να είσαι καλά!
Πολλά φιλιά!

cinderella είπε...

@ Γατούλη μου???? Φιλί μεγάλο και αγκαλιά τεράστια και ραντεβού για ποτό!! Ξέρεις εσύ!!!

cinderella είπε...

@ gsus
προφανώς αναφέρεστε στην διαφήμιση του πρέσβη με τα φερρέρο...κύριε πρέσβη μου μας κακομαθαίνετε...σωστά;
Τι έχετε με τα φερρέρο, πείτε μου τώρα!! :P:P:P:P
πλάκα κάνω. Έχω κι εγώ σοκολατάκια πάνω στο τραπεζάκι, δίπλα από τα περιοδικά. Πάρτε ελέυθερα!!!

cinderella είπε...

@ exofthalmi μου αφού πρώτα σε καλώσορίσω στο φτωχικό μου θα σε παρακαλούσα να μου διαβάσεις και καμιά ευχή γιατί δεν με βλέπω καλά!!! Ακόμα και το πάτερ ημών,ότι σου βρίσκεται!!

cinderella είπε...

@ Γλυκέ μου άπος...αχ γλυκέ μου άπος...αμα πας Χαρούλα στο Ηρώδειο...μην μου το πεις. Θα ζηλέψω ακόμα περισσότερο!!!
(Το ρίχνω στο ψιλό γιατί αλλιώς θα απαντούσα πολύ σοβαρά πως ακόμα και εκείνη την Ολυμπιάδα...χρυσή την πληρώσαμε. Τα παιδιά μας υποθηκεύσαμε και πολλά ακόμα!!)
ΠΟλλά φιλιάα Αργεντίνε μου!

cinderella είπε...

@ Γλυκό μου μηδενικό...καλώς ήρθατε και με το καλό να τα λέμε.
Μην προσπαθείτε να αναλύσετε την σημειολογία του κειμένου. Θα πέσετε πολύ έξω. Σαν εκείνες τις φιλολόγους στο σχολείο που τεμάχιζαν τον Ελύτη και τον Σεφέρη στίχο - στίχο. Τι θελει να πει ο ποιητής. Ανάθεμα κι αν ο Σεφέρης ήθελε να πει όσα του καταλογίζαμε. Θα είχε σκαλώσει το μυαλό και δεν θα έγραφε ούτε τον τίτλο. Μην προσπαθείτε να με αναλύσετε λοιπόν. Ούτε εγώ δεν τα καταφέρνω, να φανταστείτε.
Καλημέρες!

cinderella είπε...

@ Σχολιαστή μάλλον εσύ θες να υπερασπιστείς την αντίθετη άποψη αλλά δυστυχώς γενικολογείς. Πολύ αφαιρετικό αυτό...το αναπόσπαστο σύνολο...μέρος του συνόλου και τα μάρμαρα...έργο ενιαίο. Εκ των πραγμάτων δεν είναι ενιαίο γιατί δεν θα μπουν πάνω στον ιερό βράχο αλλά στο μουσείο απέναντι. Εκ των πραγμάτων εμένα δεν μου λέει κάτι να είναι όλα μαζί...όπως και σε πολλούς ακόμα.
Από εκεί και πέρα δεν είμαστε ικανοί να διασφαλίσουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά. Είμαστε εμείς που κλείνουμε τους αρχαιολογικούς χώρους 12 με 4 για να πάει ο φύλακας να ξαπλώσει λίγο κατά τους τουριστικούς μήνες. Είμαστε εμείς που πουλάμε 45 ευρώ το μπουκαλάκι το νερό κάτω από τον ιερό βράχο εκμεταλλευόμενοι τους τουρίστες. Είμαστε εμείς που έχουμε χαράξει ολόκληρο το μνημείο.
Σε εμάς δεν αξίζει, τέτοιος πλούτος. Και επειδή έχουμε βγει και λίγο παραέξω...ξέρουμε πολύ καλά οτι οι Βρετανοί δεν θα τα επιστρέψουν ποτέ.

Και δεν κατάλαβα σχολιαστή, τι απαξιώσαμε; Το κίνημα επιστροφής μαρμάρων; Ναι αυτό το απαξιώνω. Την ιστορία όμως δεν την απαξίωσα ποτέ. Τον πλούτο μας τον σεβάστηκα στο ακέραιο και μπορώ πέρα απο εθνικισμούς να παραδεχτώ οτι τα μάρμαρα έχουν την τύχη που τους αξίζει. Στο οικονομικό κέντρο του κόσμου, σε ένα χώρο όπου ο καθένας τα επισκέπτεται δωρεάν.

cinderella είπε...

@ Απος...ούτε μέσα στο μυαλό μου να ήσασταν. Έυγε. Να σας δώσω τον κωδικό να μπαίνετε να απαντάτε σε κανένα σχόλιο και να αναρτάτε και κανένα πόστ όταν πήζω;;; Πείτε ναι!!!!

cinderella είπε...

@ Αχ αυτό με τις γενιές ξέχασα!!!
Κι έλεγα κάτι μου ξέφυγε Σχολιαστή, κάτι μου ξέφυγε, οι επόμενες γενιές μου είχαν ξεφύγει!!
Νατο!

Λοιπόν Σχολιαστή, ούτε η γενιά σου, ούτε η γενιά μου αξίζει να μιλάει για τις επόμενες γενιές. Εμείς τις έχουμε ξεπουλήσει. Τις έχουμε εκπορνεύσει και τους έχουμε καταστρέψει το σύνολο στο οποίο θα ζήσουν πριν ακόμα ζήσουν.
Οι επόμενες γενιές δεν θα θέλουν ούτε καν να μας φτύσουν.
Γιατί εμείς, ειδικά οι Έλληνες...για τις επόμενες γενιές έχουμε κάνει πολλά. Έχουμε καταστρέψει την Αττική, έχουμε κάψει την Πάρνηθα, έχουμε μολύνει τον Ασωπό, έχουμε κάψει την Πελοπόννησο, προσπαθούμε να χτίσουμε ακόμα και το Σούνιο, βάλαμε το χέρι μας να κάψουμε και τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας...αλλά φευ ατζαμήδες αστοχήσαμε.
Για αυτή τη γενιά μιλάμε; Ε αν είναι έτσι Σχολιαστή, ας διασφαλίσουμε όλα τα παραπάνω στην επόμενη γενιά και ας διεκδικήσει εκείνη τα μάρμαρα για λογαριασμό της.

cinderella είπε...

@ Πεταλουδίτσα μου και Τρελοφαντασμένη μου, αυτό που έγραψα στον Σχολιαστή νομίζει οτι καλύπτει και τις δικές σας απαντήσεις. Αυτή η επόμενη γενιά...αχ αυτή η επόμενη γενιά. Όχι για μένα...για τα φουκαριάρικα τα εγγόνια μου φέρτε τα μάρμαρα πίσω. Κι ας κυκλοφορούν με μπουκάλες οξυγόνου για να επιβιώσουν στην Ελλάδα του 2100.

BUTTERFLY είπε...

Οχι βεβαια! Να μην κυκλοφορουν με μπουκαλες οξυγονου! Και αυτο εμεις εννοειται πως πρεπει να το φροντισουμε, η να το προσπαθησουμε τουλαχιστον!
Καταλαβαινω τους φοβους σου για την τυχη των μαρμαρων σε μια χωρα που απαξιωνει τον εαυτο της...ομως ναι και αυτο το χρωσταμε στην επομενη γενια, οπως και την σωστη φροντιδα ολης της πολιτιστικης μας κληρονομιας, τη φροντιδα και διατηρηση της περιβαλλοντικης μας κληρονομιας, εν γενει τη φροντιδα του τοπου που μας φιλοξενει, φροντιδα σε καθε επιπεδο. Και δεν εννοω γιατι το ενα να αναιρει το αλλο. Γιατι να πρεπει η να προσεξουμε το περιβαλλον η να αλλαξουμε νοοτροπια σε καποια πραγματα η να φερουμε τα μαρμαρα; Γιατι οχι ολα αυτα; Γιατι να μη γινει απο καπου μια αρχη και βημα βημα να διορθωθουν ολα;
Ονειροβατω ετσι;;; Ισως...αλλα απο το να αποδεχτω πως τιποτα δεν αλλαζει και πως ειμαστε αχρηστοι για κατι καλυτερο..ε προτιμω να πεταω στα συννεφα!
Καλημερα κοριτσαρα μου, φιλια!

phlou...flis είπε...

Με πολύ ευχαρίστηση διάβασα τις αντιρρήσεις σου και μάλλον συμφωνώ στο ότι δικαίως διαμαρτύρεσαι. Δε θα πείραζε όμως να βρίσκονται εδώ τα μάρμαρα, να δώσουν την πλήρη σύνθεση του έργου σε όποια πλειοψηφία ή μειοψηφία ενδιαφερθεί να τα δει. Μπορρί κάποτε να αλλάξουμε νοοτροπίες. Τουλάχιστον σίγουρα δε θα τα βουρτσίσουμε για ν' αστράψουν!

OnWine είπε...

Να σου απαντήσω στο πρώτο μέρος της απάντησης σου... μάλλον θα χάσω την ώρα μου. Είτε καταλαβαίνει κανείς το ενιαίο της τέχνης, είτε όχι... προφανώς δεν το καταλαβαίνεις. Δεν πειράζει, μικρή είσαι, θα μάθεις... και αν αισθάνεσαι "λεβέντισσα" που ομολογείς ότι "Ναι αυτό (Το κίνημα επιστροφής μαρμάρων) το απαξιώνω" σε πληροφωρώ ότι η "μαγκιά" δεν είναι να καταρρίπτεις ότι ενώνει, αλλά να βρίσκεις θέματα που θα κάνουν αυτό τον δύστυχο λαό να αποκτήσει (ή μάλλον να πάρει πίσω) την ταυτότητά του... εύκολη η απαξίωση... και εντυπωσιακή... και "πιασιάρικη"... αλλά η ουσία βρίσκεται στην ανάδειξη αυτών που μας ενώνουν....

Αλλά το δεύτερο, γιά τις γενιές... πολύ μου άρεσε! Προφανώς, πέρα από την τέχνη, έχεις πρόβλημα και με την ...ιστορία. Ολες οι γενιές, Cindy μου... ΟΛΕΣ, μηδέ ΜΙΑΣ εξαιρουμένης, έχουν συμπεριφερθεί ΑΚΡΙΒΩΣ (ή και χειρότερα) όπως η δική μας... και αν νομίζεις ότι η γενιά που έκτισε Παρθενώνες ήταν καλύτερη, γελιέσαι...

Πάσχουμε όλοι πάντα από το πρόβλημα του ντετερμινισμού: Οι ΑΘΛΙΕΣ (ηθικά ή πολιτικά) γενιές δεν μπορεί να έφτιαξαν ...αριστουργήματα! Λυπάμαι, αλλά δεν είναι έτσι... Από πάρα πολλές απόψεις (και ιδιαίτερα πολιτικής ηθικής) η γενιά του Περικλή ήταν άθλια... και όμως έφτιαξε ενα έργο τέχνης (επιμένω: ΕΝΑ, ενιαίο) που παρόμοιο δεν έχει δει η ιστορία (και ούτε θα δει ποτέ). Η γενιά μας λοιπόν δεν "αξίζει" ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα ΕΠΕΙΔΗ είναι άθλια... ναι, σίγουρα αξίζει λιγότερα επειδή δεν έκτισε Παρθενώνες... αλλά όχι επειδή έκτισε ΚΑΙ το Σούνιο, ή έκαψε την Ηλεία!! Και, γιά να σου δώσω μιά πιό προσιτή, ίσως, εικόνα, θα σου πω ότι πάρα πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες υπηρξαν ΑΘΛΙΟΙ άνθρωποι... αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να φτιάξουν αριστουργήματα... Κάθε γενιά έχει μερίδιο σε αθλιότητες... και κάθε γενιά έχει ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στην κληρονομιά της... όπως και η γή στην οποία τα αριστουργήματα γεννήθηκαν... και ΚΑΝΕΝΑΣ ιμπεριαλιστής (στην ψυχή) δεν νομιμοποιείται να "σώσει" την κληρονομιά του άλλου οικειοποιώντας την...

Κανείς δεν ...ξεπουλά επόμενες γενιές... ευτυχώς αυτό ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ... είναι το ΑΛΛΟΘΙ κάθε γενιάς όταν αποδεικνύεται άχρηστη... την ξεπούλησε η προηγούμενη... αυτή φταίει! Κάθε γενιά κληρονομεί ασφαλώς δυσκολίες, περιβάλλοντα, θεσμούς, καταστάσεις... αλλά είναι ΣΤΟ ΧΕΡΙ της να τα αλλάξει ΟΛΑ... και τα παραδείγματα άπειρα.

Δεν αισθάνομαι υποχρέωση να διασφαλίσω ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ στην επόμενη γενιά... αν σου φάινεται περιέργο, το συζητάμε... δεν δρω με γνωμονα της επόμενη γενιά, δρω με γνω΄μονα το σήμερα... και αν αφήναμε τα "σάπια" γιά "μελλοντικές υποχρεώσεις" κλπ κλπ. και διαισθανόμασταν τοις υποχρεώσεις μας στο σήμερα, θα είμασταν πολύ λιγότερο υποκριτές...

Τώρα... αν νομίζεις ότι οι Αγγλοι φέρθηλκαν στα μάρμαρα ...άψογα, γελιέσαι. Πιστεύω ότι γνωρίζεις τις καταστροφές που υπέστησαν, ιδιάιτερα την δεκαετία του 30... και σήμερα, οι συνθήκες φύλαξής τους στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ από αυτές στο Βρεττανικό Μουσείο.

Η Ακρόπολη, τα μάρμαρα, ο Παρθενώνας, οι Κόρες, το αρχιτεκτονικό σύνολο στην κορυφή του ιερού βράχου, είναι η ΥΨΙΣΤΗ στιγμή της ανθρώπινης δημιουργίας... ΤΙΠΟΤΑ παρόμοιο δεν δημιουργήθηκε πουθενα αλλού... και δεν είναι σωβινισμός αυτό που λέω, γιατί πολύ μικρή ...συνάφεια βρίσκω μεταξύ ημών και των δημιουργών του Παρθενώνα.... και ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ (μικρή και φτωχή η λέξη, αλλά δεν βρίσκω άλλη) να είναι ενιαία...

Δέσποινα είπε...

άπαιχτο και πολύ εύστοχο κείμενο.

τσότσος είπε...

Νομίζω ότι είσαι άδικη Σταχτοπούτα:
Ναι, πάντα υπάρχουν ασυνείδητοι Έλληνες που πετάνε τσίχλες στο Ηρώδειο, ναι παντού υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες για παραχώρηση "εύρετρων" σε αρχαιολογικές σχολές (όταν βεβαίως βρίσκονται ΔΥΟ/ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ όμοια ευρήματα, η ανασκαφική ομάδα παίρνει το ένα).
Οι τελευταίοι όμως που δικαιούνται να το παίζουν αρχαιολάτρες είναι οι απόγονοι αυτού που με πριόνι (!) τεμάχισε τα μάρμαρα για να τα αποκαθηλώσει, καθώς και οι (τρομάρα τους...) υπεύθυνοι του Βρ. Μουσείου που, από άγνοια ή βλακεία, τα έτριψαν με βούρτσες και χλωρίνη πριν από χρόνια να ασπρίσουν!!!
Αποικιοκράτες με τα όλα τους είναι οι Βρεττανοί, Σταχτοπούτα, αυτή είναι η ουσία...
Όσο για τη δωρεάν είσοδο, από πότε έγινε και δεν το πήραμε χαμπάρι;
Όσο για τη Μελίνα, ξέρω όλοι οι ΄λληνες βαριούνται το πολύ "κύριε ελέησον", τί να κάνουμε όμως ΑΥΤΗ ανακίνησε το θέμα...
Τώρα, αν γίνει μόδα το ανάποδο (ζήτω ο σωτήρας Έλγιν) σε όσους θέλουν να το παίζουν κόντρα στο ρεύμα τί να πω...
Και στο τέλος-τέλος:
Θεωρείς άδικο να γυρίσουν τα μάρμαρα κοντά στο φυσικό τους χώρο ή θα προτιμούσες να στείλουμε στο Βρ. μουσείο και τα υπόλοιπα; γιατί τεμαχισμένα σε δύο μουσεία δεν θα έπρεπε να είναι, έτσι δεν είναι;

geokalp είπε...

είμαστε δύο αν και δεν σκέφτομαι για τα μάρμαρα με αυτό το τρόπο
θα μου άρεσε να χάσουν αυτοί που νομίζουν ότι κερδίζουν τους πάντες κι έρχονται ισοπαλία με τις ΗΠΑ

λοιπόν, έχω πάντοτε με θλίψη στο μυαλό μου το κυκλαδικό ειδώλειο που είδα "ζωντανό" στο μητροπολιτικό μουσείο της ΝΥ, όταν μπήκα ..
στα χρόνια μου ήταν στο εξώφυλλο της Ιστορίας 4ης(?) δημοτικού..
το αναγνώρισα αμέσως και συνέχισα τη βόλτα μου με κρύα καρδιά

cinderella είπε...

Πολύ σωστά σκέφτεσαι Χριστινιώ! Σε όλους τους τομείς. Ακριβώς αυτό υποστηρίζω κι εγώ. Να αλλάξουμε ΄νοοτροπία σε όλους τους τομείς και όχι μόνο σε αυτά που μας συμφέρουν. Σε όλα. Και σε αυτά που μας βολεύουν και στα υπόλοιπα που είναι ζόρικα για τη ζωούλα μας! Συμφωνώ μαζί σου! Δεν είσαι υπερβολική. Είσαι λογική...μόνο που αυτή η ζώρα έχει μετατρέψει τον παραλογισμό σε κατόρθωμα!

cinderella είπε...

@ phloufli μου αυτό με το βούρτσισμα μας βολεύει πολύ γιατί εφαρμόστηκε από τους λελέκηδες τους Άγγλους! Για εδώ...για τα δικά μας κουβέντα! Για τις σιδεριές που σκούριασαν και έστιξαν στα μάρμαρα...για τις χαρακιές που τα πλήγωσαν ανεπανόρθωτα...για όλα! Χαίρομαι που εν μέρει με καταλαβαίνεις! Να είσαι καλά! Πολλά φιλιά!

Ταχυδρόμος! είπε...

Μαζί σου!

cinderella είπε...

@ ταχυδρόμε μου καλησπέρες και φιλιά!

cinderella είπε...

@Δέσποινιώ να σαι καλά! Φιλιά στη πατρίδα! :):)

cinderella είπε...

@ geokalp μου ναι ξέρω αυτό το συναίσθημα. Το έζησα στο Λούβρο, στό μουσείο της Περγάμου, και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις...ξέρω οτι πονα να βλέπεις τον πολιτισμό σου διασκορπισμένο...ειδικά όταν η ίδια η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να τον διαφυλάξει κι αυτό θα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται! Πολλά φιλιά και καλησπέρες γλυκέ μου!

cinderella είπε...

@ Σχολιαστή

αυτό με τις επόμενες γενιές το έγραψα μόνο και μόνο σε απάντηση...αυτού που έγραψες εσύ.
Μονο που... εμείς που ΣΗΜΕΡΑ δεν τα "αξίζουμε" είμαστε περαστικοί... αλλες γενιές, που θα τα "αξίζουν", θα έρθουν...και δεν θα τα βρούν στον τόπο που τα γέννησε, στον τόπο που "αξίζουν" να βρίσκονται...
Προφανώς η κάθε γενιά κοιτά την πάρτη της και γι αυτό δεν θεωρώ επιχείρημα...όχι για μένα για την φουκαριάρα την επόμενη γενιά να επιστρέψουν τα μάρμαρα.

Από εκεί και πέρα, το παραμύθι της κακής συντήρησης πολύ μας βολεύει. Οι κακοί οι Άγγλοι που τα έτριβαν με χλωρίνη για να ασπρίσουν. Ενώ οι καλοί Έλληνες έβαζαν σιδεριές στο μνημείο τις οποίες άφηναν να σκουριάσουν και να στίψουν πάνω στα μάρμαρα.
Τι εννοείς φυλάσσονται καλύτερα στο μουσείο της Ακρόπολης από το Βρετανικό; Εγώ δεν έχω ακούσει να το αφήνουν ξεκλείδωτο το μουσείο ή να μην υπάρχει φύλαξη αλλά για να το λες κάτι παραπάνω θα ξέρεις.

Τέλος, φαντάζομαι οτι αυτό για την ύψιστη μορφή δημιουργίας θα το λένε και οι Αιγύπτιοι για τις πυραμίδες, οι Ινδοί για το Ταζ Μαχάλ και πάει λέγοντας. Αλλά φυσικά και δεν μας συμφέρει. Οπότε οτι κάνουμε εμείς είναι γαμάτο. Τα υπόλοιπα είναι απλές απομιμήσεις δικών μας. Ακόμα και ο πολιτισμός των Αζτέκων π.χ.

cinderella είπε...

@ Τσότσο μου χίλια συγγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά αυτή η εβδομάδα ήταν κομμάτι αγχωτική!

Αυτό με τις χλωρίνες το απάντησα και στον Σχολιαστή. Όυτε εμείς έχουμε φερθεί με σεβασμό στο μνημείο που υποτίθεται σεβόμαστε και περισσότερο από όλους.

Η είσοδος στο Βρετανικό είναι δωρεάν. Τι εννοείες από πότε; Στο Λονδίνο τα περισσότερα μουσεία μεταξύ άλλων η National Gallery, η tate Modern και τα λοιπά είναι ανοιχτές στο κοινό χωρίς εισιτήριο.

Ναι Τσότσο μου, με ενοχλεί αφάνταστα η προσωπολατρεία σε κάθε της μορφή. Με ενοχλεί αυτό...που τη γέφυρα του Ριου Αντιρρίου την έκανε ο Σημιτης. Το αεροδρόμιο όραμα του Λαλιώτη και τα λοιπά. Αυτά είναι έργα διοίκησης και θα έπρεπε να γίνουν ακόμα κι αν κυβερνούσαν οι Έλληνες κυνηγοί. Δηλαδή αν επιστρέψουν τα μάρμαρα πίσω θα πούμε οτι τα έφερε ο Σαμαράς;;; Μην τρελαθούμε τελείως. Από την εποχή του μαυρογιαλούρου...δεν έχουμε κάνει βήμα παρακάτω. Θα σας φτιάξουμε το δρόμο. Θα θα θα. Εμείς. Και κανείς δεν σκέφτεται οτι όλα αυτά στα υπόλοιπα προηγμένα κράτη είναι έργα στοιχειώδη που καμιά κυβέρνηση δεν σφετερίζεται.

Τέλος, να σου πω οτι τα ευρήματα που φεύγουν έξω δεν είναι στον έναν αμφορέα, δώρο άλλος ένας. Είναι μοναδικά κομμάτια και αναντικατάστατα!

Πολλά φιλιά και καλή Κυριακή!

τσότσος είπε...

Καλημέρα Σταχτοπούτα,
Δεν το ήξερα ότι είναι δωρεάν η είσοδος στο Βρεττανικό, πριν πολλά χρόνια που είχα πάει, είχα πληρώσει. Τότε ακόμα περισσότερο δεν έχουν δικαιολογία οι Βρεττανοί γιατί τότε τί τους νοιάζει αν αδειάσει το Μουσείο;
Πίσω από όλα τα έργα υπάρχουν άνθρωποι που τα σκέφτηκαν, Σταχτοπούτα, οι δρόμοι δεν αποφασίστηκαν από κάποια απρόσωπη διοίκηση, ο πολιτικός τα αποφάσισε και η διοίκηση εκτέλεσε στην πράξη την πολιτική απόφαση... Ο γεροΚαραμανλής αποφάσισε να μπούμε στην ΕΟΚ τότε (εναντίον όλων τότε...), άρα το πιστώνεται...
Στο συγκεκριμένο:
Ναι, αν ο Σαμαράς, με συντονισμένες προσπάθειες και κινήσεις, καταφέρει να τα φέρει πίσω, φυσικά θα πούμε ότι τα έφερε ο Σαμαράς!
Τίποτα από αυτά δεν έχει στοιχείο προσωπολατρίας, απλά καλό θα είναι να αποδίδονται "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι" και στην συγκεκριμένη περίπτωση "Καίσαρας" είναι η Μελίνα...
Φιλιά πολλά!