Πέμπτη, Ιουνίου 19, 2008

Μιλάνο - μέρος Ι

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είχα να επιλέξω μεταξύ σπιτιού όπου θα έβλεπα επικές ταινίες του 80 με προεξέχουσες το « Σέξυ μπάτσος και σκληρός» ή «τον τελευταίο γυφτοκράτορα» που την έχω και σε dvd ή να κάνω κάτι λιγότερο εξεζητημένο. Και έτσι πήγα εκδρομή στο Μιλάνο. Πήγα. Ο ανάδρομος Ερμής με είχε στο μάτι και έτσι 3-4 ώρες πριν από την πτήση δεν ήξερα αν θα πετάξω αλλά τελικά ο Δίας στον Τοξότη και ο Κρόνος στον Καρκίνο έβαλαν το χεράκι τους μόνο για το χατίρι μου. Φορτώθηκα λοιπόν μια βαλιτσούλα με καλοκαιρινά – πρώτο λάθος – άυπνη – δεύτερο λάθος και χωρίς κοκαλάκια για τα μαλλιά. Το τελευταίο ήταν άσχετο αλλά χωρίς κοκαλάκια για τα μαλλιά; Μα που πήγαινα;


Ο μεγαλύτερος μύθος που συντροφεύει το Μιλάνο είναι ότι γυρίζεται μέσα σε μια μέρα. Ψέμα. Εγώ μέσα σε τρεις ακόμα δεν είμαι σίγουρη ότι το χόρτασα. Ο δεύτερος μύθος είναι ότι δεν είναι ωραία πόλη. Εντάξει δεν είναι Ρώμη αλλά είναι κούκλα. Και καταπράσινη.



Η τρίτη αλήθεια που αγγίζει τα όρια του μύθου είναι ότι οι Ιταλοί είναι κούκλοι και οι Ιταλίδες Θεές.


Η βόλτα μας ξεκίνησε από τον καθεδρικό ναό (Duomo) που είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Χρειάστηκε κάτι λιγότερο από 430 χρόνια για να χτιστεί από το 1386 που ξεκίνησε η κατασκευή του μέχρι το 1813 κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του Ναπολέοντα όπου ολοκληρώθηκε.




Άποψη του κυρίου κλίτους στο εσωτερικό του ναού

Αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο ενώ η θέα από την οροφή ήταν άκρως μοναδική. Οι επιλογές δύο. Να ανέβεις με το ανανσέρ – 7 ευρώ ή με τις σκάλες – 5 ευρώ. Προτιμήσαμε τις σκάλες. Βέβαια εγώ έχω μια μικρή υψοφοβία αλλά στάθηκα στο ύψος μου και δεν το έδειξα καθόλου. Όχι, μπράβο μου.


Ο κύριος σαφώς είχε καλύτερη θέα από μένα αλλά εγώ είχα υψοφοβία και δεν θα μπορούσα να είμαι στη θέση του



Η πλατεία του Ντουόμο έσφυζε από κόσμο. Στα δεξιά είχε στηθεί μια γιγαντοοθόνη για τους αγώνες του Euro, ενώ η αλήθεια είναι ότι δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε και καθίσαμε και εμείς στο πεζούλι χαζεύοντας τον τζερτζελέ και την Στοά Vittorio Emanuele ΙΙ που ενώνει την πλατεία του Ντουόμο με την Σκάλα του Μιλάνο.


Δημιούργησε δε τάση για να φτιαχτούν παρόμοιες στοές και σε άλλες ιταλικές πόλεις.



Το εσωτερικό της στοάς γεμάτο με καφέ και καταστήματα, με έναν υπέροχο θόλο και περιμετρικές τοιχογραφίες σε αυτόν ήταν όντως πολύ εντυπωσιακό.



Επόμενη μας στάση, καθώς όλη την πόλη την γυρίζαμε με τα πόδια πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που εγώ ως γιαγιάκα κουραζόμουν και ανεβαίναμε σε τραμ ή μπαίναμε στο μετρό, ήταν η Σκάλα του Μιλάνου- ένα κτίριο που δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα. Και για το οποίο έχω φωτογραφία με την αφεντιά μου μπροστά σε πόζα Μαρίας Καλογεροπούλου – Κάλλας. Ε όχι και να ξεφτιλιστούμε. Έχουμε και ένα κούτελο στη blogoσφαιρα.

Το βράδυ μας βρήκε σε μια υπέροχη trattoria να τρώμε pizza στον ξυλόφουρνο και να έχουμε βρει το νόημα της ζωής ενώ έξω έβρεχε, η Ιταλία είχε φέρει ισοπαλία με τη Ρουμανία και εγώ είχα ήδη αρχίσει να έχω λίγα δέκατα τα οποία δεν με πτόησαν ούτε στο ελάχιστο σας διαβεβαιώνω.

Συνεχίζεται...

45 σχόλια:

Roadartist είπε...

Αχ, τέλεια!!
Πολύ το χάρηκα το ποστ σου!!
και τις φωτο!!
Οι Ιταλοί είναι κούκλοι?? Τέτοια πες μου!!!! :)))
Αυτο με την υψοφοβία το έχω και εγώ :((

Περιμενουμε το επομενο μερος :)

αντωνης είπε...

ωραιο ποστακι cindy, περιμενω και τη συνεχεια

* μαλλον καταληξαμε, θα σου πω οταν το σιγουρεψουμε
:)))

patsiouri είπε...

Αν οι Ιταλοί είναι κούκλοι εγώ είμαι η Ναόμι! (γεννετικά αδύνατον!)
Περιμένουμε!

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο φαίνεται το Μιλάνο. Κοίτα να δεις που το είχα και για βαρετή πόλη... :)

NdN είπε...

Μιλάνο Cinderella μου, ε;

Τι μου θύμισες τώρα...

Την πρώτη φορά που πήγα ήταν το 2003. Τότε ήμουν βιαστικός, περαστικός...

Από τότε ακολούθησαν και άλλες. Το έχω γυρίσει, έχω περπατήσει πολλές γωνιές του. Δεν είναι Ρώμη φυσικά, ούτε Σιένα, ούτε Φλωρεντία, ούτε φυσικά Ναπολι, αλλά είναι όμορφη πόλη!

Ομορφη και η περιγραφή σου! Περιμένω με αγωνία το δεύτερο μέρος!

Καλό βράδυ!

Artanis είπε...

Καλημέρα Σταχτοπούτα μου...
Κανέναν κούκλο Ιταλό, υπάρχει περίπτωση να μας δείξεις...'Αντε και μ' αρέσουν οι μελαχρινοί άντρες...

καλά οι φωτό, καταπληκτικές;!;

BUTTERFLY είπε...

Καλοπερασαμε κοριτσακι! Καλα σοβαρα τωρα σας βαλανε να πληρωσετε για τη χρηση της σκαλας η του ασανσερ;
Σε καταλαβαινω με την υψοφοβια, κι εγω τρεμω τα υψη!

katerina είπε...

Καλή μου, το γοβάκι......
Τις λεπτομέρειες για το γοβάκι.
Τόσο διάφανο, τόσο λαμπερό, τόσο υπέροχο όσο ....εσυ;;;

Nikos Lioliopoulos είπε...

Και εγώ πάντως κατά γοητεύτηκα απο αυτή την πόλη cinderella μου, αν και έμεινα πολύ λίγο. Πολύ καλή πολεοδομία , ωραίες γειτονιές, πολύ πράσινο και πολύ φινέτσα.
Δεν ξέρω αν οι Ιταλοί είναι όμορφοι ,μάλλον όχι ιδιαίτερα , είναι σίγουρα οι πιο κομψοί και περιποιημένοι. Ιδίως οι μιλανέζοι(άνδρες και γυναίκες) ,είναι απίστευτα καλοντυμένοι.
Ενα φεγγάρι που έζησα στην Περούτζια, όπου παρακολούθησα κάποια μαθήματα γλώσσας στο πανεπιστήμιο για ξένους της πόλης ,κάναμε πλάκα με την παρέα μου μελετώντας της ενδυματολογικές επιλογές των περαστικών που ήταν ,χωρίς υπερβολή, από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Λοιπόν αν έβλεπες κομψή καλοντυμένη γυναίκα ηταν σχεδόν βέβαιο ότι ήταν Ιταλίδα .
Αν πάλι έβλεπες άσχημα ή άσχετα ντυμένη, ήταν Αμερικανίδα ή ...Ελληνίδα.
Είχε πάντως πλάκα το παιχνιδάκι μας!
Καλά να περνάς

"ζαχαρούλα.." είπε...

στο Μιλάνο δεν πουλάνε κοκκαλάκια για τα μαλλιά?????????????

σούπερ ανάρτηση. περιμένω την συνέχεια!!

φιλάκια!

Roadartist είπε...

ΕΛΑ να παρεις προσκλησουλα.. φιλακια πολλα και περαστικα :)

Ανώνυμος είπε...

Ενα κλιπ γιατι μου θύμισες εναν παλιο ερώτα που ακομα ποναει.
Με την Ιταλια.
http://www.youtube.com/watch?v=wThAiSL6Vk8&feature=related

andreas athanasopoulos είπε...

πολυ καλές οι φωτογραφίες...ατυχη ομως εσυ, διαλεξες την πιο ασχημη πολη της βορειας ιταλίας να επισκεφθεις....αλλα αφου σου αρεσε παλι καλα...Η νοτια ηταλια ειναι πολυ πιο ομορφη και συναμα φτωχη και με ελληνικες ριζες...εκει τα λαφτα σου θα επιαναν τοπο!!!αν δεν εειχα παει παντως η περιγραφη σου θα με κερδιζε και θα ειχα μαλιστα και για αγωνια για την συνεχεια!!Εμένα παντως το τριημερο με εκλεψαν....μου πηραν μεχρι και τα σωβρακα...πιο πολλες αποκαλυψεις στο blog μου

Unknown είπε...

Τέλειο ήταν το τριήμερο σου! Αχ, από τότε τα έχεις τα δέκατα? Μάλλον υπερκόπωση θα είναι, ή καμιά ίοση περίεργη. Δεν κάνεις καμμιά εξατασούλα?
Πάντως εγώ πιστεύω, αν ξαναπάς αμέσως ταξίδι, θα σου περάσουν όλα!

marianaonice είπε...

Τι μου θύμησες τώρα!!
Πάνε αρκετά χρόνια που βρεθήκαμε εκεί! Λατρεμένη πόλη με τη μαγεία της Σκάλας και του καθεδρικού ναού της να την κάνει μοναδική!
Να είσαι καλά ciderella και περιμένουμε και την συνέχεια της περιήγησής σου!!

cinderella είπε...

@ All

Και κάπου εκεί...ανάμεσα σε διαβάσματα, εξεταστικές, γραφές και άγχη, εξαφανίστηκα. Λίγο που δεν είχα χρόνο, λίγο που είχα πολύ φόρτο και κάτι που ο ανάδρομος πήρε το σωστό το δρόμο κι εγώ την ανηφόρα η οικοδέσποινα είχε χαθεί. Επανέρχομαι αν και τα ζόρια ακόμα καλά κρατούν. Λένε πως για να βγεις στον παράδεισο περνάς μέσα από την κόλαση. Την κόλαση την παλεύω. Ο παράδεισος θα μου αρέσει;

cinderella είπε...

@ Roadartist μου κι εγώ το χάρηκα το ταξίδι αυτό. Οι Ιταλοί είναι κούκλοι. Άσε το πατσιουρί να λέει!!
Έρχεται απόψε ή αύριο το β μέρος!! Αυτό με την υψοφοβία δεν με λύγισε γιατί δίπλα μου ήταν μια 20άρα Ρωσίδα κούκλα με 1.70 πόδι που ήταν πολύ άνετη. Εγώ το έπαιζα για να της μοιάσω!! :))))

cinderella είπε...

@ Αντώνη μου χαίρομαι που σου άρεσε! Έμαθα οτι καταλήξατε... να κλείσετε δίκλυνο και να κατεβείτε 3. Δεν πειράζει, χαλάλι σας, αφού ήρθε απρόσμενος αλλά πολλά υποσχόμενος νέος επισκέπτης...που θέλει το χώρο του...και το χρόνο του!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!

cinderella είπε...

@ Πατσιουρί άσε μας ρεεε!! Αν μας πιάσουν νταλκάδες υπόσχομαι να σε πάω εκεί να σου αλλάξω γνώμη!!

cinderella είπε...

@ unclescrooge δεν υπάρχουν βαρετά μέρη...μόνο βαρετοί άνθρωποι... και είναι ευλογημένοι όσοι μπορούν να δουν την ομορφιά εκεί που είναι καλά κρυμμένη!!
Καλησπέρες καλέ μου!

cinderella είπε...

@ NdN η Φλωρεντία είναι απλά μοναδική. Έχω πάει 2 φορές αλλά δεν την έχω χορτάσει!
Έρχεται το β μέρος!
Καλησπέρες!

αντωνης είπε...

cindy, θα περιμενουμε να δουμε τι θα πει ο doctor για το αν επιτρεπονται ταξιδια μακρινα...

Πως πηγε σημερα;;;

cinderella είπε...

@ Αρτάνις μου Ιταλούς δεν έβγαλα γιατί συνοδευόμουν! Και όπως φαντάζεσαι αν δεν ήθελα να τραβάει και ο συνοδός μου φωτογραφίες τις Ιταλίδες έτσι κι εγώ ήμουν φρόνιμο κορίτσι! Εγώ πληροφοριακά το λέω για τις ελεύθερες αναγνώστριες του blog μου! Κάτι σαν ευγενική προσφορά!!

cinderella είπε...

@ Αντώνη μου συγγνώμη που δεν σου έστειλα μάιλ νωρίτερα αλλά δεν φαντάζεσαι σε τι λούκι είμαι. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη. Ελπίζω δηλαδή, έγραψα κιόλας...είδωμεν. Ναι να δείτε πρώτα τι λέει ο γιατρός. Πάντως γενικά το κολύμπι θα την βοηθάει πολύ γιατί γενικά θα πιάνεται οπότε θα την ανακουφίζει. Θα σου στείλω να μιλήσουμε αναλυτικά.

cinderella είπε...

@ Χριστίνα yeahhhhhhhhh!!! Είμαστε πολλές!!! Άντε ρε κορίτσια να ανεβούμε να σπρώξουμε τη Ρωσίδα κάτω!! Που την έχω άχτι... να δω αν θα της αρέσουν πια τα ύψη!!
Ναι μας εβαλαν να πληρώσουμε αλλά για να μπούμε μέσα στον καθεδρικό δεν δώσαμε τπτ!! :))))

αντωνης είπε...

δεν χρειαζεται κανενα συγνωμη κοπελλια.

: )))

cinderella είπε...

Δε ζητώ συγγνώμη...αλλά να χάρηκα πολύ ρε γαμώτο και δεν το έδειξα όπως ήθελα! Ξέρεις πανηγυρισμούς, ζητωκραυγές και κόρνες που θα ακουστούν μέχρι την Κάντζα!! :)))

cinderella είπε...

@ Κατερίνα μου δεν υπήρχε γοβάκι. Υπήρχε αθλητικό adidas και πολύ περπάτημα. Αααα ναι. Υπήρχε και κάπου ν αξαποστάσω όταν κουραζόμουνα!! ;)

cinderella είπε...

@ Νίκο είσα άδικος!!! Νομίζω οτι οι Ελληνίδες είναι πολύ περιποιημένες και έχουν αρχίσει και προσέχουν πολύ την εμφάνισή τους. Εντάξει Μιλανέζες δεν είναι αλλά σκέψου οτι σε ένα βαθμό είναι και θέμα τσέπης!!!
Καλησπέρα καλέ μου και χαίρομαι που με βλέπεις στο όνειρό σου. Μανίκια πάντως εγώ να σηκώσω για να στηρίξω το Πασόκ... κομματάκι δύσκολο. Το γάντι έχω μάθει να πετάω στο εν λόγω κόμμα...για να κοιμάμαι ήσυχη τουλάχιστον!!! :))

cinderella είπε...

Ζαχαρούλα δεν ξέρω.. η αλήθεια είναι οτι απλά χάζεψα τις βιτρίνες... δεν ψώνισα :(((((((
Δυστυχώς...Δεν πειράζει... την επόμενη φορά!!

cinderella είπε...

@ Αρτιστάκι μου γαμάτο το blogoπάιγνιδο. Θα παίξω εννοείται!!

αντωνης είπε...

μου αρκει οτι χαρηκες, και οτι ξερω πως αυτο συνεβη.

:)))

Καλο βραδυ!

cinderella είπε...

Ερωτηματικό μου ερωτευμένο δεν θέλω έρωτες ανεκπλήρωτους. Δεν θέλω αγάπες που πονάνε. Θέλω αγκαλιές. Θέλω χαμόγελα. Απλωμένα χέρια πιασμένα σφιχτά και φιλιά ζεστά στη μέση του δρόμου.
Έχοντας περάσει και από τις δύο πλευρές διαλέγω τη φωτεινή. Κλείσε τον Μητροπάνο τώρα που καλοκαίριασε και πάμε στο θέατρο Βραχων που έχει συναυλία η Χαρούλα. Και έχει πανσέληνο απόψε...κι είναι ωραία!! :)))

cinderella είπε...

@ Αντώνη μου εννοείται!! Καληνύχτες και απο γλυκά, ότι μυρίσει στην Κρητικιά εδώ είμαστε...Όχι να το παινευτώ αλλά τα καλύτερα ξέρουμε για να συμβουλεύσουμε!! χαχαχα!!
Φιλιάαα!!!

cinderella είπε...

@ Αντάρτη δεν νομίζω οτι είναι η πιο άσχημη. Δεν την θεωρώ καν άσχημη για να είμαι ειλικρινής. Η βόρεια Ιταλία έχει μια Βενετία θεά και μια Τοσκάνη που αγγίζει τα όρια του μύθου κατ εμέ! Οπότε δεν με πείθεις για τον Νότο!
Θα περάσω να διαβάσω τι σου συνέβη. Εσύ πάντως να είσαι καλά και όλα γίνονται! :)))

cinderella είπε...

@ Λιλύ μου άστα...μάλλον κρύωσα εκεί στα Μιλάνα, γύρισα πίσω και δεν ξεκουράστηκα καθόλου και τώρα είμαι να καταρρεύσω!! Παντως ταξιδάκι πρέπει να ετοιμάσω αλλά όλα προγραμματίζονται μετά τις 20 Ιούλη. Μέχρι τότε εδώ, στον αγώνα!!

cinderella είπε...

@ Μαριάννα μου σήμερα θα την ανεβάσω! Χαίρομαι που σου άρεσε!! Φιλάκια πολλά! :))

Υ.Γ Τελικά η Ιταλία απότι βλέπω είναι λατρεμένο μέρος για τους περισσότερους από εμάς!! :))
Πολύ χαίρομαι!

Nikos Lioliopoulos είπε...

...εδώ, στον αγώνα και στο bloging!


Η διαπίστωση μου περι ντυσίματος αφορά 15 χρόνια πίσω. Δεν λεω ,μπορεί να άλλαξαν τα πράγματα εκτοτε.

Υ.Γ. Καλέ δε σε είδα να εργάζεσαι για το Πασοκ στον ύπνο μου! Αλλο κόμμα ηταν , καινούριο. μονο ο αρχηγός ηταν ίδιος.
Και απαράλλακτος...

cinderella είπε...

@ Νίκο μου κι εγώ θέλω blogging!! Πάντως, εγώ δεν θα φτιάξω το μέλλον μου με υλικά του παρελθόντος. Καλός ο Γιώργος αλλά όχι για μένα!! :))))
Καλησπέρες!!

Ανώνυμος είπε...

Καλό μήνα! Χαίρομαι που αγάπησες το ΜΙλάνο και ακόμα πιο πολύ χαίρομαι που κατέρριψες και εσύ αυτούς τους τρεις άδικους μύθους!!!

Το Μιλάνο το αγαπώ γιατί είναι μεγαλούπολη με την με υψηλή αισθητική, ιστορία και κουλτούρα. Σου τα παρέχει όλα! Και το θεωρώ ομορφότερο από τη Ρώμη, η οποία δεν με ξετρέλανε!

Εάν θες μπορείς να διαβάσεις τι έχω γράψει και εγώ από το περυσινό ταξί μου:

http://blogs.in.gr/pmprotzaki/category/71.aspx

Καλό μήνα!

Ανώνυμος είπε...

Περυσινό ταξίδι μου εννοούσα βέβαια! Δεν αγοράζω κάθε χρόνο καινούργιο ταξί!

cinderella είπε...

Πέννυ μου καλώς με βρήκες!!Ελπίζω έτσι που σε βλέπω καθισμένη στην κόκκινη πολυθρόνα να βολεύτηκες στο σαλονάκι μου!!! :)))
Μου άρεσε πάρα πολύ αυτό που είπες: Μεγαλούπολη αλλά με πρασινο και κουλτούρα. Και άλλο επίπεδο ζωής συμπληρώνω εγώ!! Θα έρθω οπωσδήποτε να διαβάσω τη δική σου ανάρτηση και κρίμα που δεν την είχα βρει νωρίτερα, όταν οργάνωνα το ταξίδι μου για να ενημερωθώ!!
Πάντως να ξέρεις εγώ δεν είμαι αντικειμενική γιατί την Ιταλία την λατρεύω! Και τη Ρώμη και τη Φλωρεντία, καλά όσον αφορά τις λίμνες, έχω πάει στο Κόμο μόνο άλλα έχω σκοπό να ξαναπάω. Μαγευτικό μέρος!!
Πολλά φιλιά και απο δώ και πέρα θα τα λέμε!!

cinderella είπε...

Ξέχασα να σου πω...χαίρομαι που δεν αγοράζεις κάθε χρόνο ταξί...τσάμπα έξοδο!! :))))

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΧΑΧΑ!!!

Και εγώ χαίρομαι που σε βρήκα! Οι ταξιδιάρικες ψυχές πάντα συναντιώνται!

Έχεις δίκιο που αγαπάςτην Ιταλία! Έχει τόσο διαφορετικά πράγματα να σου προσφέρει!

cinderella είπε...

Πέννυ πάμε Μιλάνο;; :)))))
Φιλάκια!!!