Τετάρτη, Αυγούστου 27, 2008

Από τον Ελευθέριο...στον Ευάγγελο

Από την μεταπολίτευση και μετά, το πολίτευμα είναι εμφανές και ας διαφωνούν ορισμένοι. Βασιλευομένη δημοκρατία. Πιο βασιλευομένη δεν γίνεται. Δημοκρατία έστω, με την ευρεία έννοια του όρου, ας μην τα χαλάσουμε εδώ.
Από το Γέρο της Δημοκρατίας με τους πύρινους πολιτικούς λόγους, στον γιο Ανδρέα με την εξίσου μεγάλη πολιτική πειθώ που καθήλωνε τα πλήθη, στον εγγονό Γιωργάκη, πρόεδρο της Διεθνούς Σοσιαλιστικής, που αγαπά το ποδήλατο αλλά στον προφορικό ελληνικό κατά προτίμηση λόγο έχει μια μικρή δυσκολία΄ και από τον θείο Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον ανιψιό Κωστάκη λάτρη του Μπαϊρακτάρη, ένα είναι βέβαιο. Το βασίλειο πάει προίκα, η καρέκλα και το χρίσμα δίνονται από πατέρα σε γιό ή από θείο σε ανιψιό αλλά το χάρισμα δεν είναι κληρονομικό. Αυτό αποδεικνύουν περίτρανα οι τελευταίοι στρατηλάτες ή αλλιώς οι wannabe πολιτικοί, προς το παρόν μόνο πολιτικάντηδες.
Και μπορεί ο Σημίτης να μην είχε μπαμπά ή θείο Σημίτη πρωθυπουργό, είναι όμως ο μόνος Κινέζος που κυβέρνησε την Ελλάδα. Για τον Μητσοτάκη πάλι ούτε λόγος. Τα παιδιά του πήραν προικώον αρκετά στρέμματα στο Ακρωτήρι με θέα όλο τον κόλπο της Σούδας και μια λαμπρή πολιτική καριέρα. Η Ντόρα κατά ειρωνεία αναμφισβήτητα της τύχης προσπαθεί σήμερα να μπαλώσει αυτό που ο μπαμπάς της δεκαπέντε χρόνια πριν είχε ευθαρσώς δηλώσει πως κανείς δεν θα θυμάται σήμερα.

Ακόμα όμως και εκεί που δεν εμπλέκεται η συγγένεια, προκύπτει η συνωνυμία. Κάποια ανώτερη δύναμη γνωρίζοντας την πετριά των Ελλήνων αναμειγνύει πολιτικούς του χτες με καταγωγή από την Κρήτη, με Θεσσαλονικιούς πολιτικούς του σήμερα. Κι έτσι ο Ελευθέριος συνάντησε τον Ευάγγελο. Ο Κρητικός πολιτικός που δραστηριοποιήθηκε σε περιόδους δύσκολες για τη χώρα, με προεξέχουσες την Κρητική Επανάσταση, τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, την αυταπάτη για μια Μεγάλη Ελλάδα έδωσε το χέρι του σε έναν από τους σημαντικότερους Υπουργούς των Κυβερνήσεων του Πασοκ, του μόνου που μέχρι στιγμής έχει χάσει πανηγυρικά από το Γιωργάκη. Κι ενώ το επίθετο και οι σπουδές στην Νομική μπορεί να είναι το κοινό τους χαρακτηριστικό, το χάσμα είναι αγεφύρωτο μεταξύ της Μεγάλης Ιδέας που καλλιέργησε ο καθένας ξεχωριστά. Ο πρώτος πίστεψε πως με τη συνεισφορά του και καλλιεργώντας την θα μπορούσε να δημιουργήσει μια Μεγάλη Ελλάδα. Ο δεύτερος προφανώς έχοντας Μεγάλη Ιδέα για τον ίδιο του τον εαυτό, επένδυσε σε μια δική του Ελλάδα. Οι λέξεις ίδιες, η σύνταξη διαφορετική, το νόημα εκ διαμέτρου αντίθετο.

Αυτό που απομένει είναι να δούμε που ο Ευάγγελος θα φτάσει. Για τον Ελευθέριο η ιστορία γράφτηκε. Αρχικά γεμάτη πόνο, γεμάτη αίμα, γεμάτη πικρία. Ο χρόνος έκανε καλά τη δουλειά του και ξαναγράφτηκε. Πιο αποστασιοποιημένα, χωρίς τον παραμορφωτικό φακό μπροστά ως πρίσμα μιας αντικειμενικά υποκειμενικής αλήθειας. Ο Ευάγγελος, με ένα επίθετο προίκα – έστω και δώρο της Θεάς Τύχης – απομένει να αποδείξει πως οι Μεγάλες Ιδέες δεν αποβαίνουν πάντα καταστροφικές για τον τόπο. Η Ελλάδα έχει την ανάγκη μιας αλλαγής η οποία δεν πρόκειται να προέλθει από δεξί τιμόνι. Τώρα αν ο Ευάγγελος οδηγήσει όχημα εξ αριστερών…αυτό και πάλι ο χρόνος θα το δείξει. Και είναι ο μόνος (ο χρόνος) τελικά που μπορεί να βγάλει καταστάσεις, ανθρώπους, ακόμα και μια χώρα από το τέλμα.

39 σχόλια:

αντωνης είπε...

Καλησπερα cindy!

Αφηνω ολα τα προηγουμενα, με τα οποια κατα βαση συμφωνω, και σχολιαζω μονο τα τελευταια λογια σου (απο κει που γραφεις "Η Ελλαδα..." μεχρι το τελος).

Ενα ειναι να ορισουμε τι ειναι αριστερα και τι δεξια σημερα στην Ελλαδα (εννοω απο τους κομματικους σχηματισμους). Γιατι εγω δεν βρισκω και πολλους αριστερους στην πολιτικη σημερα. Οπως δεν βρισκω και πολλους αριστερους στον κοσμο που τυχαινει να γνωριζω. "Ολοι" τη μικροαστικη ψιλοβολεμενη ζωουλα μας κανουμε και τιποτα παραπανω.

Τελειωνοντας να πω οτι δεν ειμαι αισιοδοξος, γιατι απλα δεν κανουμε απολυτως τιποτα ως πολιτες για να αλλαξουμε ολα οσα μας θιγουν και μας ενοχλουν.

tzonakos είπε...

Θέλω κατι άλλο να γράψω αλλα ...
πώς σου ρθε να συγκρίνεις / παραλληλίσεις / συσχετίσεις τον Λευτέρη με τον Βαγγέλη ;

Matrix είπε...

Πριν απαντήσω μια διευκρίνιση κυρία...

Τι εννοείς με την τελευταία πρόταση ....
"Είναι ο μόνος..."

Ποιος είναι ο μόνος? : ο χρόνος ή ο Βαγγέλης?

PN είπε...

Όντως το "είναι ο μόνος" σε ποιον αναφέρεται; Γιατί αν υποψιαστώ ότι εννοείς τον Βαγγέλη θα πεθάνω...!!!

Πάντως χαίρομαι που έχω αρχίσει να είμαι και έμπνευση για Post. Τέλειωσε....αρχίζω να έχω ρεύμα...!!!! Κλειστε καλέ κανένα παράθυρο, θα πουντιάσουμε!!!!

Artanis είπε...

Καλησπέρα Σταχτοπούτα μου...
Εγραψες πάλι, θηρίο...
Εύγε...
Φιλιά πολλά, μου έλειψες...

leondokardos είπε...

cindy μου,αποφεύγω να μιλάω για πολιτικούς και πολιτική τη σημερινή περίοδο. Εχω τόσο πολύ απογοητευτεί απο τις δύο αυτές λέξεις, ο,τι κιαν σημαίνουν.
Πέρα απο αυτό, με βασανίζουν ενοχές, τύψεις, επιπόλαιες επιλογές του παρελθόντος. Ειλικρινά βρίσκομαι μετέωρος, μπροστά απο ένα σταυροδρόμι, κι ο δρόμος που θα διαλέξω , θα είναι για μένα μια ανάσα βαθιά, η εξιλέωση μου.

Κατά τ΄άλλα, όπως πάντα, ενα πόστ με νόημα, γλαφιρά γραμμένο απο μια cindy με γερή πένα.

------ είπε...

ναι Σταχτοπούτα μου αλλα εμεις οι έλληνες έχουμε ένα μεγάλο ελάττωμα...
όταν πάμε να ψηφίσουμε δεν προσέχουμε
Φιλιά σου στέλνω

Ανώνυμος είπε...

Ο Βενιζέλος ήταν θείος του Μητσοτάκη.

katerina είπε...

Μετα απο πολυχρονες, ερευνες, μετρήσεις και αναζητήσεις, έχω καταλήξει στο εξης βαθυστόχαστο συμπερασμα.
Ο Υψιστος, περνάει πολύ καλά μαζί μας, διασκεδάζει, γελάει, είμαστε το αγαπημένο του σήριαλ.
Μας παρακολουθεί φανατικά, μάλιστα έχω υποψίες ότι άμα τον σκοτίζουν πολύ κάπου αλλου (βλ. Οσετία) μας γράφει στο video.
Σιγά ρε που θα μας αφήσει να τελειωσουμε....
Όλο νέα επισόδεια παραγγέλνει, το ξέρω σου λέω παιδί μου, δεν γουστάρει και πολύ τις επαναλήψεις

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!! Το μόνο που μπορεί να τους συνδέσει είναι ένα κοινό επώνυμο... Η χώρα έχει την ανάγκη μιας αλλαγής, ουσιαστικής, ριζικής, όπως θέλεις πες το. Απλώς είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε έναν τόπο όπου κυριαρχούν η διαφθορά, η προσωπική δόξα και το ανελέητο ψάξε-ψάξε για ευρώπουλα..!!

Ελευθερία Αραβανή είπε...

Αλλάζει Ο Έλληνας? γλυκαίνεται και εντυπωσιάζεται από τα οικογενειακά καθεστώτα....και συνεχίζει....να ψηφίζει ξεχνώντας...

Ανώνυμος είπε...

Για να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα, πρέπει να αλλάξουν πρώτα οι Έλληνες. Να σηκωθούν από τον καναπέ τους (όχι τον δικό σου!), να ανοίξουν τα μάτια τους, να δουν τι συμβαίνει γύρω τους και να πάψουν να ενδιαφέρονται μόνο για τα του οίκου τους και της τσέπης τους.

Που και που το κάνουν και τότε πράγματι κάτι αλλάζει.

Αλλά μετά πέφτουν στο λήθαργό τους.

Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, ο λαός δεν πρέπει να περιμένει τους πολιτικούς να τον αφυπνίσουν αλλά ο ίδιος να ξυπνά τους πολιτικούς.

Ανεξαρτήτως ονόματος και οικογενειακής ρίζας...

andreas athanasopoulos είπε...

Καμιά αλλαγή σε όφελος του λαού δεν θα έρθει από τα πάνω, από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολιτικές ηγεσίες που υπηρετούν το κεφάλαιο.
ο πολιτικό σύστημα χρειάζεται ανατροπή και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μεσα απο αγώνες.

BUTTERFLY είπε...

Θα συμφωνησω απολυτα με τον Αντωνη και την Πεννυ. Δεν υπαρχει και ουτε θα υπαρξει ουσιαστικη αλλαγη πλευσης, αν δεν υπαρξει αλλαγη νοοτροπιας του καθε πολιτη πρωτα και κυρια. Αν δεν ημασταν ολοι βολεμενοι σε αυτη την κατασταση διαφθορας (βυσματα, λαδωματα, ρουσφετια, μη εφαρμογη των νομων, λαμογιες κτλ), απλα δεν θα μπορουσαν να εφαρμοστουν...απο το πιο απλο να παρεις, το βυσμα στο στρατο, το λαδωμα για το διπλωμα οδηγησης, μεχρι τα χρηματα που δινει ενας εστιατορας στο υγειονομικο για να μας δηλητηριαζει με τη βουλα, ολοι τσαντιζονται με την απραγια των πολιτικων και ζητουν αλλαγες μεχρι το σημειο που δεν θα επηρεαστει η ζωουλα τους και ο μικροκοσμος τους!

cinderella είπε...

@ Αντώνη μου επιβάλλεται νομίζω εμείς να είμαστε αισιόδοξοι. Να αισθανόμαστε οτι μπορούμε να βοηθήσουμε να αλλάξουν τα πράγματα. Εμείς που δεν είμαστε βολεμένοι στο μικρόκοσμό μας. Εμείς. όλοι μαζί. Που ακόμα και μέσα από τα blogs κάνουμε έστω και αυτή τη μικρή προσπάθεια!

cinderella είπε...

@ Τζονάκο μου φταίνε όσι έμπλεξαν στην προηγούμενη ανάρτηση τον Ευάγγελο με τον Ελευθέριο. όχι εγώ!!

cinderella είπε...

@ Ο χρόνος AMatrix μου, ο χρόνος. Δεν είμαι τόσο πολύ απελπισμένη, σε διαβεβαιώ...΄ώστε να εννοούσα τον Βενιζέλο. Ξέρεις γιατί; Πήξαμε ρε Μάτριξ από μεγάλες ιδέες! Πήξαμε!

cinderella είπε...

@ Artanis μου welcome back ή αλλιώς καλώς σε ξαναβρήκα!!
Κι εμένα μου έλειψες!!
Θα σε επισκεφθώ σύντομα!!

cinderella είπε...

@ Λεοντόκαρδέ μου μεγάλο και σπουδαίο πράγμα η εξιλέωση. Συνώνυμο της σωτηρίας της ψυχής, που όπως λέει και η Πρωτοψάλτη (όταν δεν πάιρνει τηλέφωνα τον Θωμά σπίτι) ειναι πολύ μεγάλο πράγμα. Τελικά, όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες προσπαθούν να μας πείσουν πως η πολιτική και η ηθική είναι έννοιες ασύμβατες. Ψέμμα...!!
Καλό Σαββατοκύριακο καλέ μου Λεοντόκαρδε!!

cinderella είπε...

@ Νανά μου ξέρεις τι νομίζω; ότι δεν είναι πως ξεχνάμε. Είναι οτι βάζουμε εσκεμμένα τα μικροσυμφέροντα μας πάνω από την ηθική μας, πάνω από το καλό του τόπου. Κοινώς, για μια θεσούλα ξεπουλάμε την ψυχή μας στο διάολο. Τόσο απλά!!
Κι εγώ σου στέλνω πολλά φιλιά!!
Καλές εκπομπές από δευτέρα!!

cinderella είπε...

@ Μανώλη, ναι.
Και πάλι αποδεικνύεται περίτρανα πως το χάρισμα δεν είναι κληρονομικό!! :)))
Καλησπέρες!

cinderella είπε...

Κατερίνα...πες του να μας βάλει στο pause για λίγο. Βαρέθηκα το rewind και ενώ μου λες πως βαριέται τις επαναλήψεις, εγώ γιατί δεν τον βλέπω σε πολιτικό επίπεδο να πειραματίζεται κομμάτι με το play και το forward??

leondokardos είπε...

cindy, ηθική, εντιμότητα,ευαισθησία ευθύνης ,ακόμη και λεβεντιά είναι χαρακτηριστικά που λείπουν απο τους περισσότερους πολιτικούς μας.
Δε ξέρω που βαδίζουμε σα χώρα.
Ας μας προστατεύει ο λεγόμενος "Θεός της Έλλάδας"....

Matrix είπε...

Ικανοποιημένος από τη διευκρίνιση :)

Ναι ο χρόνος, αλλά συν χρόνω και χείρα κίνει...

(Η ορθογραφία των αρχαίων δεν νομίζω να είναι σωστή, 1ο δεσμίτης άλλωστε :) )

Ανώνυμος είπε...

συν χρόνω και χείρα κίνει...

Σωστή η ορθογραφία μάτριξ. Στό λέει ένας άλλος πρωτοδεσμίτης. Μόνο δεν κατάλαβα ποιός είναι ο Χρόνης και ποιά εκείνη! :-)))

Unknown είπε...

Είναι αυτοί που μένουν σεμνοί, δεν επιδιώκουν την προβολή όταν κάνουν γκάφες, μένουν σκυθρωποί όταν το απαιτεί ο ρόλος με ηθοποιεία στα όρια της οσκαρικής επιβράβευσης.
Επιχειρηματολογούν σαν παιδάκια του δημοτικού, κρύβονται στα δύσκολα, όταν οι τηλεοπτικοί φακοί δεν έχουν γι' αυτούς καλλωπιστικά φίλτρα. Προσαρμόζονται στο τηλεοπτικό τσίρκο της ατάκας, πρόθυμοι να αναπτύξουν τα λογύδριά τους. Είναι αυτοί που αναδεικνύονται μέσω δολοπλοκιών και τυφλή υποταγή στην κομματική γραμμή. Τέκνα μιας μακράς πορείας αναξιοπρέπειας, αναξιοκρατιας και ψεύδους. Εκγυμνάστηκαν στην υπακοή, την παράδοση των λίγων κι ευνοημένων, στην αποτίναξη του φιλότιμου.

Επαγγελματίες πολιτικοί!
Κάνουν καριέρα προερχόμενοι από μεγάλες οικογένειες εύπορες και δικτυωμένες, μια εναλλακτική γενιά ατόμων που πιθανώς έχουν ανεπτυγμένο κάποιο "πολιτικό γονίδιο" που ούτε οι επιστήμονες μπορούν να εξηγήσουν.

Οι μέτριοι κυβερνούν τους μέτριους.

Οι κοινωνίες οφείλουν αν θέλουν να ονομάζονται αξιοκρατικές να αναδεικνύουν σε τοπικό επίπεδο τους ανθρώπους που έμπρακτα είναι ικανοί και προσφέρουν ο καθένας απ' τον τομέα του. Τους πραγματικά ενάρετους.

Φαντάστου να υπήρχε και κάποιος που να ονομάζεται Παλαιολόγος τι θα γινόταν!

Καλημέρα (μετά από καιρό).

cinderella είπε...

@ θειε Σκρούτζ αυτό που λες είναι νομίζω και το ζουμί. Δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα διαφορετικό από ανθρώπους που έχουν αποδείξει με τις πράξεις τους οτι η ηθική και η τιμιότητα δεν είναι το δυνατό του σημείο.
Καλή Κυριακή σου εύχομαι!

cinderella είπε...

@ Ελευθερία καλώς ήρθες στον καναπέ μου! Νομίζω οτι πραγματικά δεν ξεχνά. Απλά όπως ξαναέγραψα, βολεύεται και αποκοιμίζει τη συνείδησή του, με ελαφριά καρδιά!

cinderella είπε...

@ Πέννυ ΝΑΙ!!!
Δεν έχω να προσθέσω ούτε κόμμα, ούτε φράση, ούτε σημείο στίξης. Μαζί σου, μέχρι τελείας!
Πολλά πολλά φιλιά!

cinderella είπε...

@ Αντάρτη δεν θα διαφωνήσω. Αρκεί οι αγώνες να μην είναι εικονικοί. Απλά για να πούμε οτι κάτι κάνουμε, κλωτσιά στον τοίχο, ανώφελοι, χωρίς πυξίδα, χωρίς στόχο, χωρίς όραμα!
Καλησπέρες!

tzonakos είπε...

Ενας εικονικός αγώνας, "κλωτσιά στον τοίχο", δεν ειναι αγώνας, ειναι αυταπάτη, ψευδαίσθηση και χειρότερα ακόμα, ψέμμα.

cinderella είπε...

@ Χριστινιώ respect...μοναδικό το σχόλιο σου. Αρκεί να μην πειραχτεί ο φράχτης του μικρόκοσμού μας, να μην θιχτούν τα μικροσυμφέροντά μας, να μην καεί το σπίτι μας κι ας καεί του γείτονα.
Φιλιά πολλά πολλά κοριτσάρα μου!!

cinderella είπε...

@ Ακριβώς Τζονάκο μου.
Επανάσταση από την πολυθρόνα. Με το τηλεκοντρόλ και με την ρόμπα. Ακριβώς.
Απλά για να αποκοιμίζουμε συνειδήσεις, όπως ξανάγραψα.
Η νοοτροπία του Έλληνα: "Δεν βαριέσαι μωρέ"...

cinderella είπε...

@ Λεοντόκαρδέ μου...δεν πιστεύω οτι υπάρχει Θεός...τουλάχιστον Ελλάδας. Πιστεύω οτι τη μοίρα μας την φτιάχνουμε εμείς και οι επιλογές μας!
Το χειρότερο...ποιος Θεός ανέχεται μια δεξιά κυβέρνηση που ξεπουλά τον τόπο κομμάτι κομμάτι; Την περιουσία ΜΑΣ, τον ΟΣΕ ΜΑΣ, τις εκτάσεις ΜΑΣ, την Ολυμπιακή ΜΑΣ, εμάς σε τιμή πάντα ευκαιρίας. Όσο - όσο δηλαδη...

tzonakos είπε...

Ναι αλλα υπάρχουν άτομα που θέλουν να φιμώσουν όσους δεν γουστάρουν.
Και τρομοκρατούν, επισείουν απειλές επάνω τους, με τρόπο, να το βουλώσουν.
Οπότε εχει να διαλέξει κανεις :
Αγώνα ή ζωή κι ασε να καίγεται ο κόσμος ;

Εσυ τι θα διάλεγες ;

υγ. ειμαι εκτός θέματος αλλα θα άξιζε να κάνουμε κάποτε μια τέτοια κουβέντα.

Καλημερα ( πάω για ύπνο )

cinderella είπε...

@ Μάτριξ...αλοίμονο. Τουλάχιστον δεν θα έπρεπε καν να ζητάς τέτοιου είδους διευκρινήσεις. Για όνομα!!!
Φιλιά πολλά και καλά να περνάς!!

cinderella είπε...

@ Τζονάκο μου...νομίζω οτι ξέρεις τι θα απαντήσω πριν απαντήσω.

Αθεράπευτα ρομαντική, αμετανόητα ξεροκέφαλη, δεν θυσιάζω ΕΜΕΝΑ και τις αξίες μου, την ηθική μου, τα όνειρά μου και τα πιστεύω μου σε κανέναν κερατά και για κανένα βόλεμα. Η μέχρι τώρα πορεία μου σε πολλές περιπτώσεις που η ζωή με έχει προκαλέσει έχει αποδείξει πως δεν έχω ενδώσει. Σε 25 χρόνια να είσαι σίγουρος, να είμαστε καλά και εδώ θα σου απαντήσω το ίδιο.
Ξέρω τη δική σου εκδοχή. Ξέρω οτι ταυτιζόμαστε.
Τουλάχιστον ξαπλώνουμε και δεν βλέπουμε εφιάλτες. Δεν ντρεπόμαστε.
Καληνύχτες καλέ μου.

Υ.Γ. Μου είχαν λείψει τα σχόλια σου. Που δεν ήταν και δεν είναι ποτέ εκτός θέματος. :)

cinderella είπε...

@ Μανώλη...κέντησες!!!! :)))
Εκπληκτικό!!

cinderella είπε...

@ Samael, χάθηκα και ζητώ συγγνώμη. Πρέπει κάποια στιγμή να γράψω ένα πόστ εξομολόγησης!!
Δεν χρειάζεται να πω οτι το σχόλιο σου μου άρεσε πάρα πολύ.
Καλογραμμένο, αιχμηρό, σαρκαστικό, αντικειμενικό.
Σε ευχαριστώ!

Υ.Γ. Παλαιολόγος, Κατακουζηνός, Τρικούπης, Δεληγιάννης και δεν συμμαζεύεται. Δεν χρειάζεται. Και με πιο ελαφριές πλύσεις το χρώμα δεν χάνεται. Ροκοκοφύλλου (κόρη), Κεφαλογιάννη (Ολγίτσα), Βαρβιτσιώτης...