Κυριακή, Ιουλίου 05, 2009

Το χρονικό μιας σπανακόπιτας...ή αλλιώς το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Όταν το εγχείρημα κόντευε πια στο τέλος του…κι εκεί κάπου ήξερα ότι είχα κερδίσει την παρτίδα, είχα τσαλακωθεί, είχα ζοριστεί αλλά τα είχα καταφέρει, αναφώνησα «Ναι, θα μας κάνω πόστ». Τα γέλια από την άλλη μεριά της κουζίνας ήταν αναμενόμενα και ξεκαρδιστικά. Μετά από 5 ώρες μέσα στα αλεύρια, τα σπανάκια, τη φέτα Κολιός, ε ναι τα είχαμε καταφέρει.

Η ιδέα έπεσε ένα βράδυ λίγες μέρες πριν και το ναι το ξεστόμισα χωρίς να το πολυσκεφτώ γιατί εκείνη την ώρα διάβαζα και όταν διαβάζω εγώ…δεν σκέφτομαι! Και δεν φτιάχνουμε; Εύκολο θα είναι. Δεν ήταν. Ηττηθήκαμε κατά κράτος εξαρχής όταν σε ένα θηριώδες Tesco από αυτά που πουλάνε τα πάντα εμείς δεν βρήκαμε το αυτονόητο. Φύλλα σύντροφε, φύλλα.. Και ενώ είχαμε αγοράσει σπανάκι, φέτα, άνηθο, κρεμμύδι, η σπανακόπιτα κόντευε να μείνει ορφανή από την αγκαλιά που χρειαζότανε. Η μαμά Κέλλυ είχε στείλει τη συνταγή με λεπτομέρειες. Φύλλο δεν είχε στείλει. Χρειάστηκε η ηρεμία της μαμάς Γεωργίας για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Πάρε αλέυρι και άνοιξε το μόνη σου. Όπως φτιάχναμε τη ζύμη για την πίτσα. Στο πιο λεπτό. Δεν το έχω, της είπα. Το έχεις μου είπε και το έκλεισε. (Έχει πάψει εδώ και καιρό πια να με κανακεύει και πρέπει κάτι να κάνω γι αυτό.) Έμεινα με ένα κλειστό κινητό στο χέρι…στη μέση ενός χαώδους Tesco να ψάχνω για αλεύρι και τελικά…να αγοράζω το πιο αποτυχημένο.

Τελικά βρεθήκαμε στην κουζίνα στους Seven Brothers όπου η άλλη ελληνίδα συγκατοικεί με seven τρελούς (και μια εγώ οκτώ) για να φτιάξουμε την σπανακόπιτα στην κοινόχρηστη κουζίνα υπό τη μουσική του Μαζωνάκη και του Σφακιανάκη. Τρελή ποιότητα. Το ένα κιλό σπανάκι που ψιλοκόψαμε με γονάτισε. Στο μεσοδιάστημα εμφανίστηκε ο συγκάτοικος Κινέζος με γκόμενα Κινέζα την οποία αφού κάθισε λίγο στην αυλή την έχωσε στο δωμάτιο και δεν ξαναμάθαμε (ούτε ακούσαμε) νέα τους! Εμφανίστηκε και ο Ινδός ο οποίος είπε την εκπληκτική ατάκα στην άλλη ελληνίδα: Η φίλη σου είναι όντως τόσο όμορφη όσο μου έλεγες. Αλλά εγώ δεν το άκουσα ποτέ γιατί εκείνη την ώρα ψιλόκοβα το κρεμμύδι. Και το κρεμμύδι θέλει τέχνη. Και η ζωή είναι περιπέτεια. Και ο καθένας κουβαλά το μύθο του, ενίοτε και το σταυρό του.

Κάποια στιγμή ανακαλύπτουμε ότι δεν έχουμε ούτε ταψί. Εκεί, ναι εκεί κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό. Είχαμε δύο ταψάκια αλλά ο φούρνος δεν τα χωρούσε. Επίσης ο φούρνος ήταν του 1940 κειμήλιο του παππού του ιδιοκτήτη που τον είχε καβατζώσει από έναν γερμανό μαυραγορίτη (δεν μπορεί θα υπήρχαν και στην Αγγλία). Τρελή επιτυχία. Η ελληνίδα πετάχτηκε στο μίνι μάρκετ μπας και βρει μιας χρήσης κι εγώ έκατσα να κάνω ένα τσιγάρο. (Μαμά μην το διαβάσεις αυτό.) Η ελληνίδα δεν βρήκε ταψί μιας χρήσης αλλά γύρισε κραδαίνοντας ένα πακέτο φύλλα βραζιλιάνικα για πίτα. Δεν ξαναυπήρχε αυτό που ζούσα. Κόντεψα να βάλω τα κλάματα αλλά συγκρατήθηκα καθώς θυμήθηκα τις υπόλοιπες 24673 δυσκολίες που έχω περάσει στο Λονδινάκι…την μετανάστευσή μου μέσα.

Τελικά φτιάξαμε δύο πίτες. Μια με χειροποίητο φύλλο από αποτυχημένο αλεύρι και μια από το ετοιματζίδικο. Και οι δύο βγήκαν καλές. Εντάξει…αυτή με το χειροποίητο…όχι να το κάνω θέμα αλλά ήταν κόλαση. Μετά είπαμε να βάλουμε αγγελία για γαμπρούς. Πολύφερνες νύφες…με σπουδές και μεταπτυχιακά…νέες…κουκλάρες…με πλούσιο εσωτερικό κόσμο…που φτιάχνουν σπανακόπιτα με δικό τους φύλλο (!!!) και δεν το βάζουν κάτω στα χαστούκια της ζωής…ζητούν πρίγκιπα πάνω σε λευκό άλογο για περαιτέρω γνωριμία και επαφή. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. Αποστολή φωτογραφίας και βιογραφικού απαραίτητη. Θα συνυπολογιστούν τα μεταπτυχιακά του υποψηφίου, οι αθλητικές και οι πολιτικές του προτιμήσεις. Δεξιοί απορρίπτονται.


Δεν την βάλαμε. Αντίθετα μοιράσαμε την σπανακόπιτα και είχαμε φαγητό η καθεμία μας για 2 μέρες. Εκείνο το βράδυ πέθανε ο Michael Jackson. Γύρισα σπίτι και το διάβασα. Εντάξει…δεν είμαι περίεργη…αλλά με ενοχλεί όταν κάποιος άλλος κλέβει τη δόξα μου. Το θέμα της ημέρας ήταν η σπανακόπιτα και όχι αυτός! Άσε που δεν την παλεύω πια. Πέρασαν πάνω από 2 εβδομάδες. Η σπανακόπιτα αποτελεί παρελθόν. Αλλά αυτός ακόμα παίζει. Και το χειρότερο δεν είναι ότι παίζει ακόμα. Είναι ότι παντού αναρτώνται φωτογραφίες από την μετά black εποχή του. Πόσο ανατριχιαστικό είναι αυτό;
Ενώ δες σπανακόπιτα…



25 σχόλια:

SalsaLolita είπε...

το ομολογώ πως γέλασα δυνατά !!! ειδικά εκεί με τους δεξιούς που απορρόπτονται..

Ανώνυμος είπε...

Κατάλαβες καλή μου ποια είναι η διαφορά της ελληνίδας; Έχει το ΜΑ, έχει τα projects, έχει τα deadlines αλλά μεσα σ'όλα αυτά έχει και τη σπανακόπιτα! Αυτό τον συνδυασμό θεμάτων δεν τον αλλάζω με τίποτα. Τα συγχαρητήριά μου συντρόφισσα, σου βγάζω το καπέλο, εγώ μέχρι μια φακή έφτασα κι αυτή.. Κανά κόμμάτι όμως δε μου'φερες :(
φιλιά.

AfT_K είπε...

γελασα με την ψυχη μου! τα φιλια μου! Αααα! η σπανακοπιτα ειναι το αγαπημενο μου φαγητο!

Nikos Lioliopoulos είπε...

Γίνεται καλέ πίτα με Μαζωνακη και Σφακιανακη??:))

PN είπε...

Συγνώμη...αλλά ούτε ένα φύλλο δεν ξέρατε να ανοίξετε από τα γεννοφάσκια σας; Απαπαπα!!

Τελοσπάντων, το καταπίνω αυτό...μιας και το αποτέλεσμα φαίνεται αρκετά ικανοποιητικό! Χαλάλι σας!

Ένα κομμάτι για το Michael δεν κόψατε κακούργες; Τι να πω; Εγώ τι έκανα όταν ο βασιλιάς πέθανε; Ααααα ναι...γύριζα από μια υπέροχη ανατολή στο Λαύριο. Αχχχχχ!!!

Όργιο...όταν έρθεις...θα σου κάνω κάνα σεμινάριο μαγειρικής, γιατί δεν σε βλέπω καλά!

Και εννοείται ότι δεξιό γαμπρό...απλά δεν δεχόμαστε!!! Χαχαχαχαχα!!!

PN είπε...

Επίσης...ο Κινέζος με τη Κινεζούλα...ακόμα να βγούνε; Τους έχω και έννοια!!!

KitsosMitsos είπε...

Να ζήσουν οι σπανακόπιτες, λοιπόν!
Και στις επόμενες, εύχομαι :-)

Thanos είπε...

Ανταλλάσσω μπεκρή μεζέ με ένα κομμάτι! Μάλλον σε ρίχνω ε;

phlou...flis είπε...

Δε στέλλω βιογραφικό αλλά απορίαν εκφράζω. Το μισοάδειο ταψί ήταν με το έτοιμο φύλλο. και την άλλη τι την κάνατε;

BUTTERFLY είπε...

Μου τρεχουν τα σαλια! Θελω σπανακοπιτα greek made in London by Cindy!Καλεσε το κουριερ παρακαλωωω!!!

cinderella είπε...

@ SalsaLolita γέλα πουλί μου γέλα...αλλά κρεατόπιτα δεν έχει! Εγώ δεν φτιάχνω! Τέλος! Μετά θα είμαι overqualified για γαμπρό!

cinderella είπε...

@ writerblock μην νομίζεις...προσθέτω στοιχεία στο βιογραφικό μου!!! Ξέρεις πως είναι αυτά...!!
Υπόσχομαι την επόμενη φορά να σου φέρω καμάρι μου!!! Αυτή τη φορά δεν ήμουν σίγουρη αν θα πετύχαινε!!!

cinderella είπε...

@ Aft_K θα φέρω σπανακόπιτα το υπόσχομαι!! Γελάστε, γελάστε!!! Πόλλά πολλά φιλιά!!

cinderella είπε...

@ Νίκο γίνεται! Και πετυχαίνει κιόλας!!! Εγγύηση!!

cinderella είπε...

@ Vk μου ο Κινέζος από οτι ρώτησα και έμαθα για να σε ικανοποιήσω έχει χαθεί τις τελευταίες μέρες! Δεν ξέρουμε καν αν έκανε το "ηρωικό"!!
Δεν θέλω σεμινάρια μαγειρικής! Ευχαριστώ, τα καταφέρνω μια χαρά!!!
Δεξιό γαμπρό; Απαπαπα μακριά από μας. Καλύτερα στο ράφι!

cinderella είπε...

@ ΚίτσεΜίτσε ευχαριστώωωωω!!! :):):)

cinderella είπε...

@ Θάνο...στημένο το παιχνίδι! Είχες φουλ του άσσου. Φυσικά και θα έπαιρνες την παρτίδα. Δέχομαι. Την επόμενη φορά ετοιμάζω ανταλλαγή.

Υ.Γ. Γαμώτο και τρώω όλο μαλακίες τις τελευταίες μέρες!!

cinderella είπε...

@ phloufli όχι. Το μισοάδειο ταψί ήταν το δικό μας φύλλο!! Το χειροποίητο! Και την τσακίσαμε πρώτη. Μετά ψήσαμε την άλλη με το έτοιμο φυλλο γιατί ο φούρνος δεν τις έπαιρνε μαζί...και μετά σκεφτήκαμε να τις βγάλουμε φωτογραφία για να έχουμε να δείχνουμε στα εγγόνια μας. Δες τι έκανε η γιαγιάκα στα νιάτα της...μην ακούς τι λέει ο παππούς...κρυάδες...έχει ξεκουτιάνει απλά!!!

cinderella είπε...

@ Butterfly μου έγινε. Συνεννοήθηκα με courier και σου έρχεται το πακέτο σπίτι!!!
φιλάκια κούκλα!!!

leondokardos είπε...

Δύστυχη cindy τι σου έμελε να πάθεις ! Εμ κιεσύ βρε παιδί μου η σπανακόπητα σου μύρισε ;; Δεν 'ηξερες οτι το μόνο που λείπει απο το Λονδίνο είναι το φύλλο ;;
Πάντως απο τη φωτογραφία φαίνεται να.. τρώγεται !
ΥΓ. μάθατε τι έγινε με το ζευγάρι των Κινέζων ;;

Artanis είπε...

Χα,χα,χα,χα,χα,χα,χα,χα
Ξεστρίφτηκα στο γέλιο λέμε...
Μπράβο Σταχτοπούτα μου, όλα μια χαρά πήγαν...Τέλεια όλα...
Φιλιά πολλά, άντε να ρίξεις και το κάστρο του Μουσακά τώρα...

cinderella είπε...

@ λεοντόκαρδέ μου γλυκέ που είσαι;; Κάνεις διακοπές και έριξες μαύρη πέτρα πίσω σου;;
Η σπανακόπιτα όχι απλά τρωγόταν...ήταν πεντανόστιμή!!!
Οι Κινέζοι δεν μάθαμε τι γίνανε...αλλά υπάρχουν τόσοι σε τούτο τον μάταιο κόσμο που δεν θα μας λείψουνε!! (Κακιά Σίντυ, κακιά!!!)

cinderella είπε...

@ Αρτάνις μου λες; Να φτιάξω μουσακά; Μετά μήπως θα είμαι overqualified για γαμπρό και δεν θα με πάιρνει κανείς;;

Giannis είπε...

thn allh fora psa3te se tourkiko katasthma, panta exoune kabantza katepsugmeno fullo.
toulaxiston se emena panta pianei !

cinderella είπε...

@ Gianni καλώς με βρήκες! Ναι βρήκαμε τελικά σε ένα μαγαζί της γειτονιάς. Αλλά δυστυχώς εγώ μένω κέντρο κατάκεντρο και δεν έχω τούρκικο κοντά μου.
Καλή εβδομάδα εύχομαι!
Και σύντομα διακοπές στην πατρίδα!