Πέμπτη, Δεκεμβρίου 10, 2009

Ζουρίχη...έτσι απλά!

Στη Ζουρίχη και όχι Ζυρίχη (εκ του αγγλικού Zurich) πήγαμε ένα από τα προηγούμενα σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου. Ο προορισμός επιλέχθηκε προσεκτικά ανάμεσα σε δεκάδες άλλους για την ιστορία, την ομορφιά, τη γραφικότητα και το φυσικό περιβάλλον. Ψέμματα. Επιλέχθηκε εξαιτίας των πολύ φτηνών αεροπορικών εισιτηρίων. Δηλαδή πετάξαμε με 55 ευρώ περίπου το άτομο, all included – δεν το λες και άσχημα. Το λες; Όταν κλείναμε τα εισιτήρια δεν ξέραμε το γιατί αλλά μετά μάθαμε. Η Ζυρίχη είναι πανάκριβη. Φαρμακείο. Κάτι είχαμε ακούσει – από ψίθυρους και μισόλογα μην φανταστείς – για την ακρίβεια της. Το διαπιστώσαμε όταν ιδίοις όμμασι πληρώσαμε 15 ευρώ το μοχίτο. (Μου θες και Μοχίτο βλαχάκι Σίντυ.)


Ήταν μάλιστα το σαββατοκύριακο που ο Τζίμυ ο Τσου (ρε Λάκη) λάνσαρε τη νέα του κολεξιόν στα H&M προκαλώντας ρήγη συγκίνησης και πολλαπλών οργασμών στις απανταχού Ζουριχιανές που ξεχύθηκαν στην αγορά και γέμισαν τα πλακόστρωτα με μπλε ελεκτρίκ τσάντες με τα χαρακτηριστικά Jimmy Choo με bold 35αρα γραμματοσειρά πάνω στη σακούλα. Αν υπήρχε βραβείο σχεδιαστή που ντύνει 20χρονα κακόγουστα μεν, πλούσια κοριτσάκια δε, θα το κέρδιζε αναμφισβήτητα αυτός και τα τακούνια που λάνσαρε και μπορούν άνετα να φορεθούν στο Βαρελάδικο, στην Αγιά.


Ακόμα και μια αγελάδα στο δρόμο αγανάκτησε…και ανέβηκε στο μπαλκόνι.

.Κάθε πρωί ξεκινούσαμε τη βόλτα μας αγοράζοντας ζεστά croissants από το φούρνο – ναι, παρόμοια με εκείνα που είχα φτιάξει οι Βιεννέζοι για να σατιρίσουν τους Οθωμανούς μετά την αποτυχία τους στην πολιορκία της πόλης κάπου το 1600 κάμποσο – και καφέ starbucks σαν γνήσια Αμερικανάκια. Η πόλη είναι γραφική, με τα στενάκια της, την παλιά της πόλη, τα πλακόστρωτα, το ποτάμι, τη λίμνη και τα τραμ. Πολλά τραμ. Ο κόσμος της ευγενικός…α ναι. Πετύχαμε και πολλούς Έλληνες. Πολλούς όμως. Στο εστιατόριο, στο τράμ, στο δρόμο, όχι καλέ στο μουσείο, είσαι τρελός; Τι κάνανε τόσοι Έλληνες στη Ζυρίχη θα σε γελάσω. Μάλλον ότι κι εμείς.



Ένας πολύ καλός ταξιδιωτικός οδηγός που σέβεται τον εαυτό του θα έγραφε σίγουρα: Να επισκεφθείτε την εκκλησία – της οποίας το όνομα αρνήθηκα να συγκρατήσω - και να ανεβείτε τα 6543 σκαλιά για να θαυμάσετε τη θέα από ψηλά. Σίγουρα η εικόνα θα σας ανταμείψει. Εγώ πάλι και η υψοφοβία μου χτυπήσαμε κόκκινο. Τι σκαλί και κακό. Όλοι οι τουρίστες με άριστη φυσική κατάσταση ανέβαιναν και ξεχύνονταν στα μπαλκόνια να χαζέψουν τη Θέα. Εγώ πάλι κουράστηκα. Ανέβηκα και είδα κι έπαθα να κατέβω προσφέροντας άφθονο γέλιο στους απανταχού γυμνασμένους ανά τη Ζουρίχη που βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στο ναό. Δεν έφταιγα εγώ. Οι σκάλες που ήταν απότομες έφταιγαν.





Στη Ζουρίχη το φαγητό είναι φανταστικό. Ειδικά το Gordon bleu και τα βρώμικα που πλησίασαν αυτά της Μιχαλακοπούλου. Δεν μείναμε πουθενά δυσαρεστημένοι αν και σε μερικές περιπτώσεις χρειάστηκε να πουλήσουμε τις μισές ελιές – εντάξει υπερβάλλω – που είχαμε στη Κρήτη για να φάμε.Αυτό που με σόκαρε όμως το Σάββατο βράδυ που καθίσαμε να φάμε ήταν η αφίσα απέναντί μου. Μπουκιά δεν κατέβασα από τη συγκίνηση. Οι Backstreet boys ζουν. Και κάνουν και περιοδεία στη Ζουρίχη. Δηλαδή ο Νιck κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Δηλαδή πόσο γυμνάσιο ακόμα θα παραμείνω; Α ναι. Οι depeche mode μόνο εδώ δεν τα κατάφεραν να τραγουδήσουν απότι φαίνεται. Εν τω μεταξύ, αυτό το λακωνικό ερώτημα του μονίμως εκνευρισμένου Έλληνα αντικαπνιστή θα πρέπει να βρει απάντηση εδώ στην Ελβετία. Πότε θα γίνουμε Ευρώπη;; Οι πάντες καπνίζουν παντού. Αν δεν καπνίζεις είσαι ένα μηδενικό. Μια νούλα και το τασάκι που υπάρχει πάνω στο τραπέζι στο εστιατόριο, στο μπαρ, στο καφε, στο κομοδίνο δεν σου αξίζει. Για να αγοράσεις εκεί τσιγάρα θα πρέπει από κάποιο μαγαζί να ζητήσεις μάρκα. Αυτή η μάρκα βεβαιώνει ότι είσαι άνω των 18 οπότε αξίζεις τον καπνό που φουμάρεις. Βάζεις τη μάρκα στο μηχάνημα, το μηχάνημα ξεκλειδώνει, σου χαμογελάει, δέχεται τα λεφτά και σου δίνει πακέτο. Μετά το δηλώνεις στην κοντινότερη αρμόδια υπηρεσία, παίρνεις συγχαρητήριο σημείωμα πετυχημένου και περήφανου για τον εαυτό του καπνιστή και μπορείς να καπνίσεις παντού – ακόμα και μέσα στην εκκλησία. Εντάξει και πάλι υπερβάλλω αλλά η κατάσταση κάπως έτσι έχει.



Μια από τις ωραιότερες βόλτες ήταν αυτή με καραβάκι στη λίμνη. Δυστυχώς δεν έπιασε το μότο μου «πάντα αριστερά» και ο φασίστας ο καπετάνιος έκανε το γύρο από τα δεξιά με αποτέλεσμα οι ακριανοί δεξιοί – χρυσαυγίτες μην σου πω – βλέπανε τέλεια ενώ εμείς…τίποτα. Έτσι κι εγώ έβαλα τα χεράκια μου στο τραπέζι και σαν άλλο πεντάχρονο που το τραβολογάνε οι γονείς του στην ταβέρνα κοιμήθηκα λιγάκι. Όταν ξύπνησα τράβηξα αυτό.


Στο γυρισμό ψωνίσαμε πολλές σοκολάτες. Μακράν η καλύτερη, αυτή που περιείχε τσίλι. Λίγο πριν φτάσουμε σπίτι άρχισα να τραγουδάω «ίπι ίπι ούμε, σας ευχαριστούμε κι αν μας αγαπάτε να μας ξαναπάτε». Το έτερον ήμισυ μου είπε να κάνω ησυχία γιατί είναι αργά και οι γείτονες κοιμούνται. Κάπου εκεί σώπασα. Αλλά η Ζουρίχη υπέροχη. Τι να λέμε τώρα!


Αφιερωμένο σε κείνον…που όσοι έρωτες κι αν περάσουν…αυτός θα είναι πάντα ο ορισμός της αγάπης.

26 σχόλια:

ftylos είπε...

Ωραία πόλη ρε γαμώτο μου...Και μόνο η φωτογραφία με τις σοκολάτες όμως είναι ικανή να με κάνει να σκάσω μύτη κατά κει...Τις καλησπέρες μου

Artanis είπε...

Αχ, ζήλεψα...Ψάχνω να βρω το μεηλ σου...Αν το βρω, ανέμενε μήνυμα...

marianaonice είπε...

Αχ τι μου θύμισες?
Πανέμορφη πόλη... πολύ μου άρεσε όταν κάποτε βρέθηκα εκεί.
Δύο φορές έχω πάει και τη λάτρεψα!

Τι τρυφερή αφιέρωση, γλυκειά μου cinderella!
Άργησα να περάσω...
μα με αποζημίωσες απόψε...
Φιλιά!

BUTTERFLY είπε...

Το ποιο;;;; Ετερον ημισι;! Και με αφιερωση σουπερ!!! Εχω χασει επεισοδια γλυκια μου!!! Χαχαχα!

Παντως, αν δεν ηταν οι φωτο, ανετα θα μπορουσα να πιστεψω οτι περιγραφεις την Αθηνα!
Πολυκοσμια, καπνισμα παντου και Μοχιτο 15 ευρω...οσο και στην παραλιακη δηλαδη περιπου!

Χαχαχα !Κι αλλες αποδρασεις ευχομαι και μαλιστα με τετοια παρεα και τετοια απιστευτη θεα!!!

Kος Μηδενικός είπε...

Ζουρίχη, λοιπόν! Με τον όσοι έρωτες κι αν περάσουν, αυτός θα είναι ο ορισμός της αγάπης! Χμμμμ....καλό ακούγεται! Καλά...άστα αυτά, το ξέραμε ότι είσαι ένα ψοφίμι και ούτε μια σκάλα δεν μπορείς να ανέβεις....σοκολάτες έφερες ή θα σε πάρει κάνας γερό-διάολος; Xaxaxaxaxa!!!

KitsosMitsos είπε...

Να μας ζήσει η Ζυρίχη! Έτσι απλά...

Grey Starfish είπε...

όμορφο ταξίδι, με άψογη περιγραφή..ό,τι πρέπει για χριστούγεννα :)

leondokardos είπε...

Λοιπόν στη Ζυρίχη οι Έλληνες είναι τόσοι πολλοί γιατί πηγαίνιυν να καταθέσουν τα....λιγοστά χρήματά τους!!
Πριν χρόνια βρέθηκα εκεί και ένας Ελβετός με ρώτησε απορημένος : "Εμείς εδώ είμαστε τρείς διαφορετικοί λαοί και ζούμε αρμονικά. Εσείς που είσαστε ένας λαός, γιατί μαλώνετε συνεχώς μεταξύ σας;;"
Τι να του πω του ανθρώπου;;

Les and The City είπε...

ωραιες φωτογραφίες, σα να βρήκα τον επόμενο ταξιδιωτικό μου προορισμό!

hplusk είπε...

Φοβάσαι τα ύψη; Δεν μας τα 'χες πει αυτά Cindούλα!
Να υποθέσω ότι εσύ κάπνισες. Μας έκανες ρεζίλι πάλι, ε;

Χάρης
(από 'δω και πέρα, θα υπογράφω ως hplusk, σαν γνήσιο European guy που είμαι!)

OXΙά είπε...

Ωραίο το ταξίδι σου αλλά το τέλος του όλα τα λεφτά.

grsail είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
grsail είπε...

... το έχει η μοίρα κάθε τέτοιες μέρες να σε αναδημοσιεύω :-))

cinderella είπε...

@ ftylos
Και να φανταστεις καλέ μου πως η φωτογραφία δεν ήταν και ιδιαίτερα πετυχημένη. Αλλά το καλό πράγμα που έχει φωτογένεια φαίνεται!!
Να πας οπωσδήποτε. Είναι πανέμορφη!!!

cinderella είπε...

@ Αρτανις μου μεγάλη - τεράστια αγκαλιά σου στέλνω!!!
φιλιά κουκλίτσα μου!!

cinderella είπε...

@ Μαριάνα μου όμορφη πολύ χαίρομαι που σου θύμισα στιγμές και σε γύρισα λιγάκι πίσω!!! Υπέροχη η Ζυρίχη όπως τα λες!! Όμορφη, γραφική και κυρίως ανθρώπινη!! Και στην επόμενη βόλτα εύχομαι και σε σένα και σε μένα!!!

cinderella είπε...

@ Χριστινάκι κρατά χρόνια αυτή η κολόνια!! Αυτός ο άνθρωπος είναι αθόρυβα παρών και έχουμε περάσει πολλά μαζί! Οπότε του άξιζε μια αφιέρωση, έτσι δεν είναι;;; :):):)

Καλές μας βόλτες κούκλα λοιπόν!!!

cinderella είπε...

@ Μηδενικέ, δεν σας επιτρέπω. Και δεν σας ζήτησα να κρίνετε τη γραφή μου και τις αφιερώσεις μου. Για σας παρακαλώ. Κάντε μου τη χάρη. Σοκολάτα; Τσουκ.

cinderella είπε...

ΚιτσεΜήτσε κι έλεγα τι ξέχασα, τι ξέχασα! Να βάλω υστερόγραφο. Όχι δεν πήγα με τον ΚίτσοΜήτσο!!!

Φιλιά καλέ μου!!!

cinderella είπε...

@ Grey starfish μου κατ' αρχάς καλώς όρισες!!! Με το καλό να τα λέμε!!
Ναι, η Ζυρίχη νομίζω οτι είναι ότι πρέπει για Χριστούγεννα!! Κούκλα και χειμωνιάτικη, όμορφα στολισμένη, αξίζει, αξίζει!!!

cinderella είπε...

@ Λεοντόκαρδέ μου πολύ καλό!! Οι Έλληνες πανε γιατί καταθέτουν τα λεφτά τους!! Και αλήθεια νομίζω...ομολογουμένως!!!

Έπρεπε να πεις πως απλά οι Έλληνες είναι η χειρότερη φάρα και έχουν μακράν το χειρότερο γενετικό υλικό. Δεν εξηγείται αλλιώς. :):)

cinderella είπε...

Αχινέ μου να πας οπωσδήποτε! Εμείς είχαμε μόνο ένα κουτσουρεμένο τριημεράκι γι αυτό μείναμε μόνο Ζουρίχη. Όχι οτι μας χάλασε αλλά εσύ αν πας για λίγες μέρες παραπάνω αξίζει να πας και αλλού!! Είναι κούκλα η άτιμη και την παινεύω τόσο πολύ γιατί εμείς περάσαμε τόοοοσο καλά!! ;)

φιλιά κούκλα!

cinderella είπε...

Χαρούλη μην μου τη λες!! Ναι φοβάμαι τα ύψη. Όχι τραγικά, δηλαδή στον Πύργο του Άιφελ πουχου που έχει προστατευτικά δεν φοβάμαι ή όταν ειναι πολύ ψηλό το περβάζι. Αλλά οι πολύ ψηλές και απότομες σκάλες, τα μεγάλα ύψη σε βουνά, και κάτι τέτοια extreme με τσακίζουν. Μπορώ να τα κατεβωό μπουσουλώντας από το φόβο μου!!! χαχαχαχα

Υ.Γ. Καπνίζω ελάχιστα (1-2 την ημέρα) και μάλιστα πρέπει να τα κόψω και αυτά μέσα στον επόμενο μήνα οπωσδήποτε!!! :):):)

Σε κάλυψα european boy ή θα μείνω μετεξεταστέα;;;

cinderella είπε...

Οχιά έτσι λέω κι εγώ. Νομίζω έβαλα γκολ στο 90΄μετά από σουτ του αμοριού (γενική του αμόρε) και στα καπάκια ο διαιτητής σφύριξε. Η ομάδα νίκησε με γκολ της Σίντυ!!!! :):)

φιλιά κορίτσι!!!!!

Υ.Γ. Ψευδώνυμο Οχιά με σήμα το γουρούνι?? Εσύ είσαι πιο τρελή κι από μένα!! :):):)

cinderella είπε...

@grsail μου, να σαι καλά. Επίκαιρο το κείμενο, αλλά σε πολύ πιο άσχημη κατάσταση η κοινωνία μας. Δυστυχώς, πρέπει να αλλάξουμε. Καμιά απεργία αυτή τη στιγμή δεν το διεκδικεί αυτό. Ή για να είμαστε ειλικρινείς οι κοινωνικοί αγώνες (οποιουδήποτε πια φορέα και κινήματος) σταματά στο προσωπικό συμφέρον μπλοκάροντας το συλλογικό. Τρανό παράδειγμα; Τα 69 εκατ. ευρώ για τις εθελουσίες 300 ανθρώπων στον ΟΛΠ. Αν είναι ποτέ δυνατόν!!!

Kwlogria είπε...

Ότι και να λέμε είναι πανέμορφη πόλη! Ενώ εδώ και ακριβά και βρώμικα και αγενείς οι άνθρωποι, σόρι κιόλας, ψηφίζω Ζουρίχη δαγκωτό!!! Και εις άλλα με υγεία κούκλα!!!