Σάββατο, Ιανουαρίου 09, 2010

Ο οχτάλογος του κιτς - κοίτα να δεις.

Μην με κοιτάς εμένα έτσι. Σε βλέπω. Ξέρω καλά τι σκέφτεσαι. Πως τα ίδια λάθη τα έχω κάνει κι εγώ. Πλανάσαι πλάνην οικτρά. Δεν έχω πέσει ποτέ στη λούμπα. Η λίστα είναι για τους άλλους, όχι για μας. Η δεκαετία άλλαξε και όλοι έκαναν και από μια λίστα. Κι εγώ θα κάνω τη δικιά μου. Για τον οχτάλογο του κιτς στη γυναίκα – τιμή στον άντρα που συνοδεύει δίπλα του κακοντυμένη – δώρο στην κακιά πεθερά που μπορεί να τρίψει τη λίστα στα μούτρα της νύφης. Γιατί οχτάλογος; Γιατί αυτά μου ήρθαν πιο έντονα στο μυαλό. Γιατί τώρα; Γιατί έτσι. Γιατί ρε Σίντυ; Γιατί ο Κωστέτσος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και για λίγο καιρό δεν θα βγαίνει στα κανάλια ενώ εκείνος ο κοντός που έφτανε στο γοφό της Χρουσαλά δεν βαθμολογεί πια διάσημες.

1. extensions στα μαλλιά.

Είχαν κι άλλες ονομασίες οι οποίες μου διαφεύγουν τώρα. Υποστηρικτής του είδους: Χριστίνα Λαμπίρη. Κάθε μεσημέρι άλλαζε μήκος. Την μια έβγαινε σαν την Ραπουνζελ και την άλλη με καρέ. Η παραφροσύνη της νοικοκυράς. Έγιναν μόδα. Στα περιφερειακά κομμωτήρια το ξανθό σαντρέ με τη μαύρη χαίτη έγινε must. Στα κεντρικά η μπούκλα πήγε σύννεφο. Μέχρι τα ψιλικατζίδικα πουλούσαν τούφες με κοκκαλάκι για κούμπωμα. Το χρώμα πετύχαινε σπάνια και η υφή ξεχώριζε το φυσικό από την χαίτη αλόγου. Σήμερα η μόδα αυτή θεωρείται ξεπερασμένη. Η μόνη που φαίνεται να την υποστηρίζει είναι η Θεοδώρα Τζάγκρη – υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ από τα τιμημένα Γιαννιτσά.

2. Σιλικονάτες τιράντες σουτιέν.

Υποστήριξη του είδους: Όλες οι τραγουδιάρες νυχτερινών κέντρων και η Μενεγάκη τα πρωινά. Φορέθηκε φανατικά με βραδινά λαμέ, σατέν, λεοπαερ – στραπλες απαραιτήτως - βραδινά σύνολα – τραυματικές εμπειρίες. Δεν φτάνει που γυάλιζαν, έκαναν και κόκκινο σημάδι στον ώμο. Δεν τις φόρεσα ποτέ. Παίρνω και όρκο.

3. Μαύρα νύχια.

Υποστήριξη του είδους: Και πάλι από τα κορίτσια της νύχτας, τις τηλεπερσόνες, τις gothic γνωστές και μερικές εναλλακτικές που έστριβαν καπνό επιδεικνύοντας το μαύρο μανικιούρ. Είναι από τα χειρότερα είδη γιατί ακόμα πουλάει – δηλαδή έχει διαχρονική ισχύ – δηλαδή πόσο πιο πολλές αγκινάρες θα καθαρίσεις πια; Θυμίζει γυναίκα που έχει περάσει τη ζωή της στα χωράφια – καθόλου κακό – αλλά είναι τόσο βρωμιάρα που δεν πλένει καν τα χέρια της μετά – πολύ κακό. Συνήθως χρησιμοποιείται από γυναίκες με πολύ μακριά και γαμψά νύχια που μου θυμίζουν τη δασκάλα του πιάνου από την οποία είχα τραυματικές εμπειρίες. Η Κρουέλα ντε βίλ θα πρέπει να το λατρεύει, είμαι σίγουρη.

4. Σαλβάρια

Υποστηρικτής του είδους: Η Μάγια Τσόκλη και οι εναλλακτικές που κρεμούσαν και ταγάρι χιαστί, κυκλοφορούσαν Θησείο – Μοναστηράκι και στις τελευταίες εκλογές στήριξαν Οικολόγους πράσινους. Η τρανή απόδειξη πως είμαστε Τουρκόσποροι. Α πα πα πα πα! Η Μανωλίδου δεν τα καταδέχτηκε ποτέ. Και καλά έκανε. Ο Άδωνις θα την χώριζε.

5. Πλατφόρμες

Υποστηρικτής του είδους: Σχεδόν όλες. Κάπου στις αρχές του 2000 μια ηλιόλουστη ημέρα στη πρώτη Λυκείου ετοιμάζαμε ως τάξη το αποκριάτικό μας πάρτυ. Βανδή – Ρουβάς ήταν τότε στη μόδα στο Ρεξ αλλά εμείς έπρεπε να αρκεστούμε σε κάτι πιο απλό. Η πιο λατρεμένη φιλόλογος όλων των εποχών, μας είχε συμβουλεύσει τότε να διαλέξουμε κάτι παλιό μπας και το φέρουμε στη μόδα. Μερικά χρόνια πριν, αρχές δεκαετίας του 90 κάποιες άλλες της μαθήτριες σε ένα άλλο αποκριάτικο πάρτυ είχαν φορέσει πλατφόρμες – παπούτσια ξεχασμένα από τις μανάδες τους κοροϊδεύοντας πόσο κιτς είναι. Τα χρόνια πέρασαν και είμαι σίγουρη πως οι ίδιες αργότερα – όταν επανήλθαν στη μόδα πήγαν και αγόρασαν τις δικές τους πλατφόρμες. Ναι, υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά γενικά τις μισώ. Το χειρότερό μου, οι χοντροκομμένες από φελλό ή ξύλο ή ο Θεός να βάλει το χέρι του να φύγει από τη μόδα. Δεν έχω μπει καν στον πειρασμό να δοκιμάσω ένα ζευγάρι! Σίντυ douze points!! Σίντυ twelve points!

6. Jeans με δαντέλα.

Υποστηρικτής του είδους: Σχεδόν όλες και πάλι. Αυτή η μόδα τις χτύπησε σαν ίωση. Όλες αγόρασαν φούστα jean με λευκή δαντέλα στο τελείωμα – κεντημένη από τη γιαγιά τους. Μερικές προτίμησαν μακριές jean που κάπου είχε και το σεμεδάκι της γιαγιάς της Αλκυόνης. Ένα ολόκληρο καλοκαίρι η Ελλάδα φορούσε ανοιχτόχρωμα jean με φουρό. Τον αμέσως επόμενο χειμώνα μια άλλη φιλόλογος – τι να σου λέω τώρα – είχε εμφανιστεί με jean το οποίο είχε στο τελείωμα κολλημένα χρωματιστά γουνάκια. Απίστευτο.

7. Jeans χαμηλοκάβαλα να φαίνεται το κορδόνι του string μπας και μας λιγουρευτεί κανένας καψερός.

Υποστηρικτής του είδους: οι ξεπεταγμένες του Λυκείου που έρχονταν στο σχολείο και στο φροντιστήριο με την ίδια παρτολέ εμφάνιση. Το σύνολο συμπληρωνόταν με λευκό μπλουζάκι που από μέσα είχε απαραιτήτως μαύρο σουτιέν. Το λευκό μπλουζάκι με το μαύρο σουτιέν ήταν το επίσημο ένδυμα και την τελευταία ημέρα του σχολείου όπου παίζονταν το καθιερωμένο μπουγέλο. Κοίτα πως με έκανε ο μαλάκας ο Βαγγέλης ούρλιαζαν τρουλώνοντας τα στήθη τους να φανεί καλύτερα το μαύρο. Άσε μας καλή μου! Αυτά τα ξέρουμε κι εμείς!! Ήταν οι πρώτες που υιοθέτησαν το κονσίλερ, τη μάσκαρα, και το eye liner που για όλες τις υπόλοιπες ήταν παντελώς άγνωστες λέξεις.

8. leopard, zebra, λαμέ φουστάνια και αξεσουάρ – συνήθως και εσώρουχα αλλά για το τελευταίο περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Ξέρεις τι θα πω, δεν ξέρεις; Άντε γιατί κουράστηκα.

Υ.Γ. Δες φωτογραφίες - σε περίπτωση που σε έμπλεξα - στο κάθε λινκ!

Υ.Γ.2 Εδώ και λίγες μέρες ανοίξαμε λογαριασμό και στο twitter. Αν συχνάζετε εκεί πείτε το καλέ. Μην ντρέπεστε!

30 σχόλια:

Δέσποινα είπε...

συμφωνώ και επαυξάνω!πολύ κιτς πέφτει τελευταία!

Marvin είπε...

Καλα εκει στο λινκ με το σαλβαρι γουσταρω που ενω το περιγραφει με καθε λεπτομερεια (μονο απο ποιο παγκο να αγορασει τα μπιζου δε λεει), μετα λεει προσοχη μην το κανεις πολυ επιτηδευμενο!!!!

Καλη χρονια!

SteF είπε...

i lista tou kits einai ateleiwti stin ellada..kai oso kai na skeftomai "ela mwre pernane ta xronia,tha veltiwthoun" , nope ginontai olo kai xeiroteres

apos είπε...

Aυτά με τα κόκκινα γράμματα είναι λέξεις που υπάρχουν και σε λεξικό;

Penny είπε...

XAXAXAXA!!! Τέλειο!

Καλύτερο; Το τέταρτο, για τα σαλβάρια!

Διαφωνώ; με το πέμπτο για τις πλατφόρμες! Εμείς που είμαστε μια γενιά πιο πίσω, τις φορέσαμε κατα κόρον στα 90's!!! Ίσως οι εκείνες οι μαθήτριες της καθηγήτριάς σου να ήταν οι υπεύθυνες της επαναφοράς της μόδας!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

OXΙά είπε...

Γιατί οι γυναίκες κάνουν τα πάντα για να γίνονται άσχημες;

Besixdouze είπε...

Τζιν με δαντέλα.. τι ήταν κι αυτό που είδαμε πάλι! Το είχα διαγράψει από τη μνήμη μου κανονικότατα....

Artanis είπε...

Μέσα σε όλα!!!
καλημέρα Σταχτοπούτα μου...

BUTTERFLY είπε...

1-2-3-7 δεν τα πλησιαζω λεμε!!!
Τα υπολοιπα, ΟΚ...αναλογως!
Παντως, απολαυστικη οπως παντα!!!

Pink_Fish είπε...

κατ' αρχάς καλώς σε βρίσκω στο μπλογκ σου. Μαύρα νύχια έβαφα (και βάφω ακόμα) αλλά κοντά, πολύ κοντά. Τα xtensions είναι το absolute no-no για μένα, ούτε νεκρή δε θα τα επιτρέψω πάνω μου. Δείχνουν αλλόκοτα κατά τη γνώμη μου. Λεοπάρ πάντα είχα απέχθεια, το ίδιο και ζέβρες και λοιπά ζώα της Αφρικής

leondokardos είπε...

Και νάτανε μόνο τα κιτς στις γυναικείες εμφανήσεις;
Η κακογουστιά κυριαρχεί δυστυχώς παντού πλέον,ακόμα και στη κοινωνική μας συμπεριφορά.

U.S. είπε...

σου έχω πει ότι είσαι υπέροχη?
ε? ε?
χμμ, νομίζω ότι σου το έχω πει!
αλλά το ξαναλέω! είσαι υπέροχη!!!!
(χοχο, γέλασα πολύ με το 3)
φιλιά, σταχτοπούτα μου!

Penny είπε...

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΞΙΔΑ: Στείλτε e-mail με το ονοματεπώνυμό σας στο pennybrotzaki@gmail.com και ίσως γίνετε ένας από τους τρεις που θα κερδίσουν από ένα αντίτυπο του δευτέρου μέρους της τριλογίας Millennium, Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά, του Στιγκ Λάρσον. Μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, ημέρα προβολής της ταινίας στην Ελλάδα!

cinderella είπε...

@all

Δεν ξέρω τελικά αν αυτά τα (μάυρα) νύχια - έστω χέρια είναι μαχαίρια και ήρθαν για να με δικάσουν αλλά εδώ και 2 μέρες βιώνω μια εκπληκτική γαστρεντερίτιδα σε συσκευασία στομαχόπονου - κοιλόπονου - λοιπών πόνων και οδυρμών.
Δεν το βάζω κάτω, βγαίνω έξω αλλά πονάω πολύ.

Και βρήκα τα άλλα δύο. Αυτά που θα συμπλήρωναν τον οχτάλογό μου. Και θα τον κάνουν δεκάλογο.

Νούμερο 9 λοιπόν τα λευκά καλοκαιρινά πέδιλα με μαύρο τακούνι - δεν θέλω ωχ, δεν θέλω ωχ. Άφησαν και αυτά εποχή, έχουν πάιξει ακόμα και σε videoclip του Μαζωνάκη - τι να λέμε τώρα. Ονομάζονταν mules (εκ των μυδιών; Δεν θα μάθω ποτέ) και ήταν πολύ κιτς!

Νούμερο 10. Γυναικεία γραβάτα ή παπιγιόν. Κάψαμε τα σουτιέν μας. Αποτινάξαμε τον αντρικό ζυγό από πάνω μας. Μάθαμε να αλλάζουμε λάστιχο στο αμάξι μας χωρίς ανδρική βοήθεια. Μάθαμε στο Στέλιο να σιδερώνει τα πουκάμισά του γιατί η δούλα μας τελείωσε. Γίναμε κολλητές με τα delivery της γειτονιάς γιατί αμα θες να φας σπιτικό φαγητό να πας στη μανούλα σου. Αλλά αυτό πάει πολύ. Αγάπη μου δεν είναι sexy! So simple!!!!!!!!!

cinderella είπε...

@ Δεσποινάκι το φαινόμενο νομίζω είναι διαχρονικό. Κρατά δεκαετίες ολόκληρες και τυραννά πολύ λαό!! Να σαι καλά κορίτσι! φιλιά πολλά!

cinderella είπε...

@ Marvin μου ξέρεις οτι δεν το είχα διαβάσει το κείμενο?? Μετά το διάβασα και γέλασα πολύ! Ειδικά τα σχόλια είναι όλα τα λεφτά. Η μια γράφει οτι είναι ξεπερασμένη και κακόγουστη μόδα και η άλλη από κάτω ρωτά που θα βρει το σύνολο της 1ης φωτογραφίας!
Πολύ γέλιο!
Καλή χρονιά και σε σένα γλυκέ μου!!

cinderella είπε...

@ stef έτσι νομίζω κι εγώ! Πως η λίστα είναι ατελείωτη!Και θα αυξάνει δυστυχώς!
Καλό σου μεσημέρι! Και καλώς όρισες!

cinderella είπε...

@ Απος μου λατρεμένε για σένα τα έβαλα. Άνοιξε το λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας τεγόπουλου - φυτράκη και θα δεις τη συνεισφορά της γνωστής - μη γλωσσολόγου- Σίντυ! Φιλιά πολλά!!!

cinderella είπε...

@ Πέννυ μου εννοείς πλατφόρμες ή εσπαντρίγιες; Γιατί νομίζω το 90 όλες φορούσατε σπαντρίγιες και καλά κάνατε!
Σε κάθε περίπτωση ο κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του γι αυτό αυτή η λίστα δεν θα συμπληρωθεί ποτέ!!!!!!!!!
φιλιά πολλά γλυκιά μου!

cinderella είπε...

Οχιά μου, νομίζω πως απλά η υπερπροσπάθεια να αρέσουν κάπου σκοντάφτει! Φιλάκια κορίτσι!!!

cinderella είπε...

@besixdouze μου κι εγώ το ίδιο!Αλλά το επανέφερα φτιάχνοντας τη λίστα. Μου πήρε καιρό! Μην την βλέπεις προχειροδουλειά!!! φιλάκια πολλά!

cinderella είπε...

@ Αρτανις μου γλυκιά να σαι καλά εσύ και τα υπέροχα ηλιοβασιλέματά σου! Ένα έγινε wall στο λαπτοπ μου!!!
φιλί μεγάλο ομορφιά μου εκεί στη ΝΖ!

cinderella είπε...

@ Χριστινάκι μου νομίζω πως το προσωπικό μας στυλ ειναι αυτό που δίνει αξία σε κάθε ρούχο! Προσωπικά για μένα, αυτά που έβαλα δεν με εκφράζουν αλλά είμαι σίγουρη πως εσύ με το στυλ και τη γλύκα σου θα κάνεις κάθε ρούχο μοναδικό!
Αγκαλιές κορίτσι!!!

cinderella είπε...

@ Pink fish μου καλώς με βρήκες!! χαχαχα λοιπά ζώα της Αφρικής! Πολύ μου άρεσε!! Φιλάκια κορίτσι!!!

cinderella είπε...

Γλυκέ μου Λεοντόκαρδε...κυρίως εκεί! Δυστυχώς. Απλά η λίστα είναι πολύ μεγαλύτερη οπότε...δύσκολα να καταγραφεί και να χωνευτεί!
Καλό απόγευμα γλυκέ μου!

Πολλά πολλά φιλιά!

cinderella είπε...

Θειούλη μου μου είχες λέιψει πολύ! Το ξέρεις;; Αντε άντε, καλώς μας ξαναβρήκες! Σε κάθε σχόλιο που μου αφήνεις τα ίδια θα σου γράφω! Σε φιλώ πολύ πολύ!!

cinderella είπε...

Πέννυ μου μήνυμα ελήφθη! Όver!
kisses!

Kος Μηδενικός είπε...

Ποια είσαι εσύ...και τι έκανες στη Cindy;

cinderella είπε...

Άντε πανε να ασχοληθείς με τον ευ(ΑΓΓΕΛΟ) και άσε με εμένα!!! :):):):)

Kος Μηδενικός είπε...

Αλέξανδρος-Μπάμπης παρακαλώ...τον κύριο στον οποίο αναφέρεσαι εγώ δεν είχα την τιμή...οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη!