Τετάρτη, Μαΐου 12, 2010

Πουριτανέ...σε σένα μιλάω.

Το χάνω το μυαλό πατριώτη. Το χάνω. Φταίνε οι σπουδές, τα πτυχία, τα δακρυγόντα, θα σε γελάσω. Το χάνω πουριτανέ της διπλανής πόρτας. Εσύ το έχεις χάσει προ πολλού. Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, κουβέντα κάνουμε.

Τέσσερις άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Δεν το άντεξες. Εκνευρίστηκες, θύμωσες, δάγκωσες το γαλλικό (μανικιούρ), χτύπησες το τσόκαρο στο παρκέ και να η γρατζουνιά με το το συμπάθειο πάνω στην καρυδιά.

Μετά σου πέρασε. Έβρισες, έβρισες, έβρισες αλλά σου πέρασε. Αποχαυνώθηκες με τη φωτογραφία της απανθρακωμένης γυναίκας. Χέστηκα αν έγινε πρωτοσέλιδο σε όλα τα ξένα μέσα. Σκασίλα μου. Στο χωριό μου υπάρχει κάτι που λέγεται σεβασμός νεκρού. Τιμή στη μνήμη του. Δεν τον σεβάστηκες πουριτανέ. Τον ξέσκισες. Τον βεβήλωσες. Χάζεψες και τις φωτογραφίες του γάμου. Έπεσες σαν αρπακτικό να βουτήξεις το – ήδη νεκρό – θήραμα. Όσο πιο πικάντικες οι λεπτομέρειες τόσο πιο λαχταριστό το θέμα. Δεν έχεις ιερό και όσιο πυριτανέ. Κρίμα.

Και μετά; Μετά ήρθε η ώρα των τύψεων. Να μοιράσουμε τις ευθύνες. Φταις εσύ, φταίω κι εγώ. Φταίμε κι οι δυό που ζούμε χώρια κάτω από τον ίδιο ουρανό. Πολύ γλυκό. Αν δεν ήταν και τόσο φαρισαϊκό θα ήταν πολύ καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει καν δράκους. Γαμώτο. Μια ολόκληρη χώρα στα μέσα έριχνε τα φταίξιμο πάνω της ατομικά όπως προστάζει η δημοκρατία. Ακόμα και στο fb. Τέτοια ξεφτίλα.

Με de facto αποδοχή της υπαιτιότητας των κουκουλοφόρων που πέταξαν τις μολότωφ θα σου πω ποιοι ακόμα φταίνε. Έτσι για να τελειώσει το παραμύθι και να περάσουμε σε καμιά αλήθεια σιγά σιγά.

Το κράτος δεν φταίει πουθενά. Γι αυτό και δεν έγινε μέλος ούτε κάν στο γκρούπ – στο fb πάντα. Ο Υπουργός προστασίας του πολίτη δεν φταίει εννοείται. Ούτε η Αστυνομία. Που ήταν παρούσα. Που δεν τους μάζεψε και δεν τους έκοψε τον κώλο. Ούτε οι 300 που κράτησαν ενός λεπτού σιγή και χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι. Που δεν βρέθηκε ένας κερατάς να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να πει ντρέπομαι. Συγγνώμη. Δεν φταίει ούτε η πυροσβεστική που έφτασε χωρίς γερανοφόρο σκάλα και τραμπολίνο αφήνοντάς τους να καούν μπροστά στα μάτια της. Ούτε φυσικά ο εθνοπατέρας Βγενό που θα σώσει την Ελλάδα αλλά ατύχησε να σώσει τους εργαζομένους του σε ένα κτήριο χωρίς έξοδο κινδύνου και πυρασφάλεια.

Φταις εσύ. Εσύ και η κουβέντα έληξε πουριτανέ.

18 σχόλια:

apos είπε...

Αγαπημένη μου, δύσκολα θα διαφωνήσει κάποιος μαζί σου.
Μια ένσταση έχω: όσοι χρησιμοποιούν το επιχείρημα για το κτίριο που δεν είχε πυρασφάλεια, καλό θα ήταν να κάνουν έναν κόπο να βγουν μια βόλτα στο Κέντρο. Δεν λέω να γυρίσουν όλο το Λεκανοπέδιο. Ας περιοριστούν στο Κέντρο και στις εκατοντάδες δημόσιες υπηρεσίες που δεν έχουν πυρασφάλεια. Ούτε καν έξοδο κινδύνου. Και εκεί ο εργοδότης είναι το κράτος. Δηλαδή εσύ και εγώ.
Όσο για τους Βγενόπουλους, αυτοί φταίνε που επαληθεύεται ο νόμος της φύσης; Όπου υπάρχει κενό, κάποιος σπεύδει να το καλύψει.

cinderella είπε...

το ξέρω, το ξέρω σου έλειψα Απος!! Το βλέπω στο σκεπτικό βλέμμα της φωτογραφίας!! :)))

Ναι, έχεις δίκιο. Κανένα δεν έχει πυρασφάλια, ούτε φυσικά έξοδο κινδύνου. Δεν θα πρεπε να είχε; Τόσοι Υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ έχουν παρελάσει από αυτή την έρμη χώρα. Ένας δεν βρέθηκε να το νομοθετήσει; Τόσα νομοθετούμε πια! Ένας επίσης δεν βρέθηκε να πει...πόσο άχρηστος είμαι; Θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές τώρα;
Αλλά κανείς. Τίποτα. ενός λεπτού σιγή και έξω από την πόρτα μην κρυώσουν και τα ντολμαδάκια.
Απλά απαράδεκτοι όλοι τους.
Φιλί και αγκαλιά τεράστια! Αν και εννοείται!!

Kος Μηδενικός είπε...

Περιμένεις κάποιος να διαφωνήσει μαζί σου; Χαμένος κόπος! Τσάμπα δηλαδή η αναμονή. Ούτε πίτσα δώρο θα κερδίσεις, ούτε κάνα σετ σκουλαρίκια από εκείνα που δίνουν στο Βασιλόπουλο! Για κουρτίνες από το Χυτήρογλου...μη το συζητάς καλύτερα. Σε αυτή τη χώρα Cindy μου υπάρχουν πολλοί πουριτανοί. Ίσως κι εγώ έχω υπάρξει καμιά φορά...όρκο δεν βάζω! Όσο για τη διπλανή πόρτα; Τι είχες Γιάννη...τι είχα πάντα!

Artanis είπε...

Για να τα λες εσύ αυτά, φαντάζομαι τί έγινε στα κανάλια και τις εφημερίδες...Σεβασμός; Τί είναι αυτό;
Τεσπά, καλημέρες από ΝΖ...

BUTTERFLY είπε...

Ειναι τραγικο που δειχναν ξανα και ξανα τις εικονες και το βιντεο! Αυτη τη μανα, που εβλεπε το παιδι της να πεθαινει και μετα νεκρο τη σκεφτηκε κανεις; Αλλα, για ποιο σεβασμο στους νεκρους να μιλαμε, ουτε στους ζωντανους, ουτε στη ζωη την ιδια δεν υπαρχει! Αρνηθηκα να δω το βιντεο! Αλλωστε, τι θα καταλαβαινα! Την ντροπη και τη θλιψη τις νιωθεις και χωρις αυτο! Για τα γκρουπακια ας μη μιλησω!
Οσοι κατηγορεις εφταιγαν και φταινε και θα φταινει την επομενη φορα-γιατι σιγουρα θα υπαρξει! Η πυροσβεστικη οχι ομως. Αναγκαστηκαν να τραβανε τις μανικες με το χερι και να παιρνουν τους πυροσβεστηρες αγκαλια, επειδη δεν ειχε το πυροσβεστικο οχημα προσβαση και απο το πληθος της πορειας αλλα και απο κατι κτηνη που την εμποδιζαν να παει και φωναζαν να τους αφησουν να καουν, αντε μην βλαστημησω τωρα!
Καλημερα να πω; Λεω! ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

U.S. είπε...

όταν η σκέψη κοιτάζει τσέπες, τότε που χρόνος για αλλαγές..ποιες πυρασφάλειες και έξοδοι κινδύνου; αυτά είναι πολυτέλειες..
ο πουριτανός φταίει για όλα!!

cinderella είπε...

Μηδενικέ μου το καταλαβαίνεις έτσι; Πες μου ναι! Είσαι πηγή έμπνευσης για μένα! Μου χαρίζεις δημιουργίες!! Εσύ είσαι πουριτανός σε άλλους τομείς. Είμαι όμως σίγουρη πως σιγά σιγά θα το ξεπεράσεις αυτό το σύνδρομο του Μανωλάκη που θα αγαπά για πάντα την Ελενίτσα και θα με καταλάβεις!! φιλάκια μανάρι μου!!!!!!

cinderella είπε...

Αρτανούκα μου μακριά μπορεί να είσαι αλλά είμαι σίγουρη πως η πληροφορία φτάνει ωμή και αφιλτράριστη ακόμα κι εκεί. Το χειρότερο αυτών των ημερών είναι πως όλοι μου οι φίλοι από το Λονδίνο μου στέλνουν να δω αν είμαι καλά εγώ και η οικογένεια μου. Είναι γλυκό να σε αγαπούν και να σε νοιάζονται άνθρωποι στην άλλη άκρη αλλά κάπου σε πιάνει στεναχώρια για όλο αυτό και λές γαμώτο!
Άσε που η επίμαχη φωτογραφία παίχτηκε από το Reuters οπότε νομίζω οτι την έχεις δει.
Να προσέχετε εκεί κάτω. Με έχει πιάσει το υπερπροστατευτικό μου αυτές τις μέρες αλλά δεν πειράζει.

Μεγάλη αγκαλιά.

cinderella είπε...

@ κοριτσάκι μου γλυκό έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα όσα λες. Αυτό που ξέρω όμως εγώ για την πυροσβεστική είναι οτι η σκάλα που είχαν δεν μπορούσε να ακουμπήσει σε κτίριο όταν φλέγεται ο φέροντας οργανισμός. Έπρεπε λοιπόν πρώτα να σβήσουν και μετά να ακουμπήσουν την σκάλα η οποία αν δεις δεν είναι κατάλληλη για διάσωση ανθρώπου και γι αυτό τους περνούσαν από μπαλκόνι σε μπαλκόνι λόγω του πλάτους της που χωρούσε τσίμα τσίμα ακόμα και τον ίδιο τον πυροσβέστη.
΄Τελος πάντων. Ευθύνη λίγο πολύ έχουν όλοι αυτοί αλλά κανείς δεν ανέλαβε το μερίδιο που του αναλογεί και έτσι είναι σαφές. Ο κόσμος σε μια στιγμή ενοχικής κρίσης αποφάσισε οτι φταίει αυτός.
Σου λέω και παλι οι πυροσβέστες έκαναν οτι μπορούσαν αλλά δεν είχαν κατέβει προετοιμασμένοι για μάχη και εδώ δυστυχώς έγινε μακελειό!
σε φιλώ κοριτσάκι μου γλυκό!!

cinderella είπε...

Θείε έτσι ακριβώς. Και φταίει και δεν κοκκινίζει! (και δεν ξέρει τίποτα από trivial) (και στα οικονομικά...η χαρά της υποθήκης. απαπα!)

Kος Μηδενικός είπε...

Μίλησε ο Εμπενίζερ...χαχαχαχαχα!!!

leondokardos είπε...

Μετά μας πέρασε..Μετά χεστήκαμε...Μετά φταίνε ...εκείνοι...
Πόσο ήρθαν στο ποδόσφαιρο;;;
Α,Cindy μου,όχι πιά,το τράνταγμα ήταν πολύ δυνατό και γαμώτο, ξεσηκώνει!!

BUTTERFLY είπε...

Εχεις δικιο...εσυ μιλας για την πυροσβεστικη και την οργανωση της κι εγω για τους πυροσβεστες που για αλλη μια φορα επρεπε να ριχτουν σχεδον αοπλοι στη μαχη!

cinderella είπε...

@ Μηδενικέ τις καλησπέρες μου!

cinderella είπε...

Γλυκέ μου Λεοντόκαρδε μακάρι. Μακάρι να ξεσηκώσει. Μακάρι να αφυπνίσει. Μακάρι να συγκινήσει. Δυστυχώς οι περισσότερες κινήσεις που εγώ είδα ήταν εντυπωσιασμού και φαρισαϊσμού. Δεν ξέρω αν έχει πάτο πια αυτό το πηγάδι αλλά εγώ δεν τον βλέπω. Άρα μάλλον έχουμε δρόμο μπροστά μας!
Πολλές αγκαλιές γλυκέ μου!!

cinderella είπε...

Κοριτσάκι μου ναι έχεις δίκιο! η φυσική, η ατομική, η συλλογική ευθύνη του φορέα διαχωρίζεται. Οι ίδιοι οι πυροσβέστες έκαναν ότι μπορούσαν. Τά μέσα ανεπαρκή. Και τελικά οι ευθύνες...αυτές οι ευθύνες είναι οι μόνες που σε ατομικό και όχι σε συλλογικό επίπεδο κατατρέχουν αυτόν τον τόπο.
Καλό σαββατοκύριακο ομορφιά μου!!!

KitsosMitsos είπε...

Και την ξαναπέσαμε μετά από αυτά στον καναπέ ;-)

cinderella είπε...

κιτσμιτς μου έτσι ακριβώς! Μόνο που τώρα που άνοιξε ο καιρός μερικοί θα ξεχάσουν τον πόνο τους στις καφετέριες! (εγώ προτιμώ θερινό σινεμά...κατάλαβες!)