Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22, 2008

Ελ Μπαρμούντο


Ανέκαθεν πίστευα ότι η πολιτική είναι η καρφίτσα που τρυπά το τσόφλι του μικρόκοσμού μας. Σήμερα που περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτός ο μικρόκοσμος έχει μεγεθυνθεί εις βάρος των πραγματικών γεγονότων, εις βάρος των αληθινών εξελίξεων και εις βάρος της πραγματικότητας και της ιστορίας που γράφεται γύρω μας, η ανάγκη και μόνον ενός χαιρετισμού σε ένα ηγέτη που άφησε το στίγμα του σε αυτό τον αιώνα είναι πιο επιβεβλημένη παρά ποτέ. Σαν φόρος τιμής στο κομμάτι εκείνο της Κούβας δεν θα είναι ποτέ ίδιο και στα χρόνια της αθωότητας που περνούν ανεπιστρεπτί. Στον άντρα εκείνο που άγγιξε τα άκρα σε κάθε πτυχή του βίου του. Που έπαιξε με τους δικούς του όρους αυτή την ιδιότυπη παρτίδα σκάκι με τα υπόλοιπα κράτη και κυρίως με την Αμερική, φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής από το Ρουά Ματ. Στρίμωξε και στριμώχτηκε ως άξιος αντίπαλος που ήταν πολύ σκληρός για να πεθάνει, από το παιχνίδι όμως δε βγήκε ποτέ και ίσως αυτό έχει περισσότερο σημασία από όλα. Ότι άφησε το αποτύπωμά του στην ιστορία είναι κοινά αποδεκτό, η ιστορία όμως είναι ιδιαίτερα νωπή για να τον κρίνει. Το μελάνι δεν έχει στεγνώσει ακόμα κι επειδή η ρουφιάνα έχει ως συνήθεια να εκδικείται ενίοτε βάναυσα όσους με ανεξίτηλη μπογιά άφησαν τη σφραγίδα τους πάνω της γράφοντας ξεχωριστά και αυτόνομα κεφάλαια της ιστορίας, ελπίζω ο Κάστρο να αποτελέσει εξαίρεση. Εξαίρεση όχι ευνοϊκή ή μεροληπτικά γερμένη προς τη πλευρά του αλλά ούτε κατακριτέα. Αντικειμενική στο μέτρο του Δυνατού. Δίκαια στο μέτρο του Αδυνάτου.

Υ.Γ. Για λίγο καιρό θα κλείσω τις κουρτίνες μου. Θα αφήσω τα παντζούρια να μπαίνει φως και θα περνώ για στιγμές χαλάρωσης από τον καναπέ, όμως δεν θα γράφω καινούργια κείμενα και δύσκολα θα αφήνω σχόλια στα δικά σας στέκια. Θα σας διαβάζω όμως όσο μπορώ και αυτό είναι υπόσχεση. Η πραγματική ζωή εκεί έξω απαιτεί όλη μου την ενέργεια για λίγο και πρέπει να της τη δώσω. Δεσμεύομαι να επιστρέψω δριμύτερη και να παίξω σε όλα τα παιχνίδια που με έχετε καλέσει!!


Σας φιλώ στις μούρες. Όλους!

30 σχόλια:

Grammateas είπε...

Περσόνα από τις λίγες ο Κάστρο. Έκανε το αδύνατο, δυνατό. Καλό κουράγιο με την ενασχόλησή σου και να περνάς για ένα γεια, έστω!

BUTTERFLY είπε...

Μεγαλη μορφη, αλλαξε πραγματικα την ιστορια της Κουβας και οχι μονο!

Η ζωη ειναι για να τη ζεις με ολο σου το ειναι και πολλες φορες απαιτει να αφηνεις καποια κομματια πισω και να αφιερωνεσαι σε αλλα...
Να περνας καλα και να προσεχεις!
Θα μας λειψεις...

Δ. Τζ. είπε...

Ο Φιντέλ δίχασε, πολεμήθηκε, επιβίωσε και τελικά συνταξιοδοτήθηκε, μετά μισόν αιώνα στο τιμόνι της Κούβας. Τώρα -σωστά λες cinderella μου- η Ιστορία είναι αυτή που θα τον κρίνει.

Πάντως, μπορεί να γίνει μια πρώτη αποτίμηση. Μπορούμε να πούμε ότι παρά τα όσα καλά έκανε ο Κάστρο (όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), δεν παύει να είναι (ή μάλλον να ήταν) ένας δικτάτορας. Δεξιός ή αριστερός δεν έχει σημασία. Το σημαντικό είναι ότι ο Κάστρο ανέτρεψε το δικτάτορα Μπατίστα, αλλά δεν προχώρησε σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Η Κούβα ΔΕΝ είναι δημοκρατία. Ο Φιντέλ αρκέστηκε στο να κάνει πιο φιλολαϊκή τη δικτατορία (η οποία όμως δεν παύει να είναι δικτατορία). Πολλά επ' αυτού μπορούν να πουν οι δεκάδες πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας.

Το πιο δυσάρεστο είναι ότι η διάδοχη κατάσταση θα έχει το ίδιο χρώμα. Η σκυτάλη περνάει με... δημοκρατικές διαδικασίες στον αδελφό του Φιντέλ, Ραούλ. Όλο και πιο λίγοι πιστεύουν πια στην "επανάσταση"…

ΥΓ. Αχ βρε cinderella μου, γιατί μας το κάνεις αυτό; Θα μας λείψεις και το ξέρεις! Κοίτα να γυρίσεις γρήγορα στον καναπέ;;;

Eclipse είπε...

αμφιλεγόμενη προσωπικότητα από επαναστάτης νέος τύραννος... θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια; καλή μπλογκοαποτοξίνωση να έχεις και θα τα λέμε εν καιρώ :)

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
cinderella είπε...

@ Grammatea μου γλυκέ από τις λίγες... :)
Θα περνώ, όπως και τώρα που σκαστά μπήκα να δω τι κάνετε!! Φιλιά Πολλά!!

@Butterfly μου γλυκιά, δεν αφήνω τίποτα πίσω. Αγαπώ πολύ αυτόν τον καναπέ και όλους όσους με έχετε αγκαλιάσει ώστε να σας αφήσω. Υπόσχομαι στο τέλος της άλλης εβδομάδας να καταφέρω να αναρτήσω κάτι! Κι εμένα θα μου λέιψετε. Γαμώτο.

cinderella είπε...

@ Δ.Τζ. μου το ξέρω οτι το θέμα σηκώνει μεγάλη συζήτηση αλλά ακριβώς επειδή ο χρόνος είναι εχθρός μου, έγραψα οτι αξίζει ενός χαιρετισμού και μόνο. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά, πάρα πολλά...Κρίμα. Σίγουρα θα έχουμε άλλες ευκαιρίες στο μέλλον.

Έχεις ανεβάσει θεματάρα στο blog σου. Υπόσχομαι όσο κι αν προχωρήσεις να έρθω να σχολιάσω το συγκεκριμένο κείμενο. Φιλιά πολλά, πολλά !!! Κι εμένα θα μου λείψετε... :(:(

@Νταιζάκι μου γλυκό ξέρω οτι θα γυρίσω δριμύτερη λόγω στέρησης!! χαχαχα!!
Φιλάκια καλή μου και να περνάς κι εσύ τέλεια, μακριά από το πισί και μέσα σε ζεστή αγκαλιά! ;)

Ανώνυμος είπε...

H καθιερωμένη καλησπέρα του Σαββάτου προς όλους και απο εμένα,τώρα που έχει κοπάσει λίγο η δουλειά.. :)

taxitzou είπε...

Μπήκα μόνο για να σου ευχηθώ να είσαι καλά και ότι θα μας λείψεις. Και θα περνάω κι εγώ να ... ξεσκονίζω τον καναπέ, μην αραχνιάσει, έτσι;;;;;;;


φιλιά πολλά και a bientot (εις το επανειδείν όπως λένε και οι Γάλλοι)

Unknown είπε...

Το τέλος μιας εποχής...
Viva la resistacia!

Σοφία είπε...

Καλή ξεκούραση και καλή επάνοδο :-)

cinderella είπε...

@ Diianeira μου καλησπερες και πολλά φιλιά για καλή εβδομάδα!! :))

@Ταξιτζού μου il y a longtemps que je n' avais pas ecrit un mot francais mais je comprends un peu! Φιλιά και πρόσεχε τον καναπέ μου σε παρακαλώ!! :))

cinderella είπε...

@ samael μου αν και θα το ήθελα να συζητήσω, επιφυλάσσομαι και δεν λέω τίποτα! Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!! :))

@Σοφάκι σε ευχαριστώ πολύ πολύ!! Καλή εβδομάδα και φιλιά στο Λονδινάκι!! :))

cinderella είπε...

@ ALL
Δεν ξέρω τι είναι αυτά που έβαλαν αυτοί οι άγνωστοι, οι κακοί, οι επικίνδυνοι τύποι (λολ). Ελπίζω να μην είναι spam γιατί δεν θα αντεξω να χρειαστεί να βάλω λεκτική επαλήθευση για τη δική μου ψυχική υγεία πρώτα. Μην πατάτε πάντως πάνω σε αυτά, μπορεί 'ναι είναι σκατά. Μήπως να τα έσβηνα; Μήπως να μην ασχολιόμουνα; Μήπως ήταν αδικία το 1-1 στην Τούμπα με τον Παοκ; Μήπως να πάω για ύπνο;

Υ.Γ. Αν ξέρει κάποιος ας πει τι είναι. Μην πατήσετε για να μάθετε και να μου πείτε, δεν θέλω τέτοιες θυσίες!! :)))

Καλή εβδομάδα ρε όργια! Πήζω μέχρι αηδίας αλλά υπόσχομαι να επιστρέψω με άκρως σουρεαλιστικά πόστάκια! ;)

Σπύρος είπε...

Μια που είδα την φώτο...πάντως η Κούβα στην μετά Κάστρο εποχή θα Αμερικανοποιηθεί...

Εχεις προσκλησούλα :)

BUTTERFLY είπε...

Καλε δεν εννοουσα οτι θα ριξεις και μαυρη πετρα! Απλα, καποιες φορες κατι μενει πιο πισω και κατι περναει πιο μπροστα, μετα αλλαζει παλι η σειρα...παιχνιδι να γινεται. Ειναι ομορφη η μπλογκογειτονια και πιο ανθρωπινη απο οσο πιστευα πως θα μπορουσε να ειναι...αν κατοικησεις, δυσκολα την αφηνεις!

Matrix είπε...

Η ιστορία μπορεί να είναι και αυτή φιλτραρισμένη για τον Φιντέλ τελικά.

Αλλά ότι και να γράψει, όλοι ξέρουν ότι είναι από τις ηγετικές μορφές του 2ου μισού του 20ου αιώνα.

Εξεταστική μυρίζομαι.
Και απ ότι κατάλαβα είσαι και συνάδελφος.

Καλή επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

Φιλί μεγάλο έλαβα και αναρωτιόμουν από πού να είναι ..???

Ο Κάστρο ήταν αυτός που ήταν …δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο καλός ή κακός ηγέτης υπήρξε για τον λαό της Κούβας …οι γνώμες διίστανται αλλά σίγουρα τα έβαλε με τους μεγάλους…και τους ζόρισε τόσο άσχημα που σχεδόν όλοι ακόμα και οι φίλοι τους το διασκέδασαν κατά βάθος πιστεύω , άσχετα αν δεν θα το παραδεχτούν ποτέ δημόσια

Unknown είπε...

Σβήσε τον βλακέντιο τον fox! Έχει μπει σε ένα σωρό blogs(και στο δικό μου) με διαφορετικό ψευδώνυμο και το comment του είναι Adware...

cinderella είπε...

@ Lockheart μου ελπίζω να μη συμβεί ποτέ αυτό. Γιατί έχω πάει στη Κούβα και είναι ακόμα ένας επίγειος, παρθένος παράδεισος. Ελπίζω τα πρώτα Μc donald's να αργήσουν πάρα πολύ να ανοίξουν στην Αβάνα.
Θα παίξω! Με έχει ήδη καλέσει ο ταρίφας της μπλογκόσφαιρας, η ταξιτζού μας οπότε όταν βρώ χρόνο θα φτιάξω ανάρτηση. Καλή εβδομάδα καλέ μου!!

@Butterfly μου, να περνάς ρε να με βλέπεις! Αν ζω, πως τη βγάζω, να φέρνεις και ενίοτε τα τσιγάρα σου να κάνω καμιά τράκα! Καλησπέρες γειτόνισσα! (Ακου εκεί έχουμε δεθεί μέσα στη μπλογκόσφαιρα...ψέμααα!!) ;)

cinderella είπε...

@ Matrix μου ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!! Πήζω ανελέητα... ναι εγώ, η συνάδερφος, η Μηχανικός, η πονεμένη!! Φιλιά πολλά!! :))

@Τρελοφαντασμένη μου εγώ σου του έστειλα! Ελπίζω να μην παράπεσαν πουθενά! Και μόνο γι' αυτά που λες εγώ του βγάζω το καπέλο. Σίγουρα τα λάθη είναι πολλά. Και τα πάθη επίσης. Και τα μίση και τα ψέμματα. Πιστεύω οτι όπως λέει και ο Μatrix η ιστορία φτάνει σε μας φιλτραρισμένη!! Καλή εβδομάδα σε σένα και στο μπόμπιρά σου!! :))

cinderella είπε...

@ Samael καλησπέρες!! Γέλασα πολύ με το σχόλιο σου!! "Ο βλακέντιος"!! χαχαχα!
Ο τενεκές ο ξεγάνωτος, το βλακοκούδουνο που λέει και η μαμά μου. Ο Ντίνος τι μέρος του λόγου είναι; Τι κουμάσι; Τι καπνό φουμάρει, ξέρουμε; Μήπως είναι η αλεπού; Καλή εβδομάδα!!!

@all
Όσο μπορώ θα μπαίνω τα βράδια και από εδώ θα σας γράφω γιατί μου λείπετε γαμώτο!! Είδα κάποιες υπέροχες αναρτήσεις σε μια κλεφτή ματιά που έριξα!
"Εδώ ανατρέπονται τα καθεστώτα κι εσύ μου λες να σ΄αγαπάω όπως πρώτα" αυτό μου έρχεται στο μυαλό με όσα γίνονται εντός και εκτός διαδυκτίου.
Ποιος το ερμήνευε; Φοβάμαι ότι μπορεί να είναι κανένας Νεκτάριος Σφυράκης στα πρώτα του βήματα και να ηττηθώ κατά κράτος και εντός έδρας η επαναστάτρια αλλά δεν πειράζει. Όποιος ξέρει ας πει...με το μαλακό!!!

BUTTERFLY είπε...

Ε λεμε και καμια μ-----α να περναει η ωρα!;-)

Roadartist είπε...

Καλη αποχη, καλη ξεκουραση. :)

Agent Provocateur είπε...

To ermhneue h Natasa 8eodwridou... Indeed!

Poet1 είπε...

Καλη pcαποτοξινωση ! Οχι και αυριο ε ; Eπιβαλλεται αυριο να το τσικνησεις ! Και ξανα να γυρισεις με ωραια κειμενα το blog σου να γεμισεις ! Την καλησπερα μου_

cinderella είπε...

@ Butterfly μου εγώ μιλάω πολύ σοβαρά!! :))
Βέβαια αν είναι να αρχίσουμε να γράφουμε επώνυμα μάλλον το λουκέτο είναι αναπόφευκτο!! Καλησπέρες πολλές!

@Roadartist μου μακάρι να ξεκουραζόμουνα. Δυστυχώς περνάω μεγάλο λούκι με την εξεταστική και περιμένω αμήν και πως πότε θα τελειώσει για να επιστρέψω στα παλιά μου λημέρια!! :))

cinderella είπε...

@ Agent Provocateur thanks a lot!! Σήμερα το πρωί το άκουσα και στο ράδιο!! Που θα ξεχάσω εγώ το videoclip με τη Νατάσσα και το Τριαντάφυλλο στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου;; Η κλασική κουλτούρα δεν κρύβεται!!
Καλως όρισες στον οντά μου!! :)))

@Ντόναλντ μου όπως θα δεις, δεν κρατήθηκα και στα πεταχτά έγραψα κείμενο. Μου δόθηκε υλικό, δεν φταίω εγώ!! :))
Καλορίζικο το καινούργιο blog!!!
Φιλιά!

BUTTERFLY είπε...

Στο δικο μου σχολιο αναφερομουν...
Σε ολα τα αλλα, ειναι πολυ σοβαρη η κατασταση και δεν κανω πλακα. Μην κοιτας που το ριχνουμε στο χαβαλε...χωρις χιουμορ η ζωη δεν παλευεται!

cinderella είπε...

@ Χριστινιώ δεν βλέπεις που το έχω φόρα παρτίδα πάνω στον καναπέ το μότο; "Τα πιο σπουδαία πράγματα τα είπαμε στ' αστεία;" Μα τι νόμιζες; Οτι θα σοβαρολογήσουμε κιόλας;; Όχι αγάπη μου!! :)))