Σάββατο, Μαρτίου 14, 2009

Ελληνικό πανεπιστήμιο...νομίζω...οτι μου λείπεις!

Μια τεράστια εργασία το μεταπτυχιακό. Μια έκθεση των τριών χιλιάδων ή τεσσάρων χιλιάδων λέξεων. Τρέχοντας να προλάβεις τις ημερομηνίες. Μην την καθυστερήσεις. 10% κάτω ο βαθμός. Μην αντιγράψεις, θα το βρούμε. Μερικοί Έλληνες δεν το πίστεψαν. Κλασσική αλαζονεία του Έλληνα ότι μπορεί να κοροϊδέψει τα μηχανήματα και τους βαθμολογητές. Προχτές τους κάλεσε ο καθηγητής. «Καρντάσια, έχετε γράψει τα ίδια. Δυστυχώς ο βαθμός δεν μοιράζεται. Μηδέν». Τους λυπήθηκα.

Και μένα με λυπάμαι. Μου θυμίζω εποχές Πανελληνίων. Όλη την τελευταία εβδομάδα φεύγω από τους τελευταίους από τη σχολή και το μόνο που δεν κάνω είναι το σφουγγάρισμα. Μέχρι κάτι υπολογιστές έστησα προχτές γιατί με βρήκε βολική ένας βοηθός. Χτες πάλι, τακτοποίησα με μια άλλη τρελή το εργαστήριο. Το συμμαζέψαμε. Όχι, τοίχους δεν πλύναμε.

Η οργάνωση σε όλο της το μεγαλείο σε αυτή την επιχείρηση που θέλει να λέγεται πανεπιστήμιο. Κατακλυσμός από μάιλς από τη γραμματεία για τη διπλωματική. Προτεινόμενα θέματα, φόρμα συμπλήρωσης, εδώ οι καλές προτάσεις. Αλλοίμονο σου Πολυτεχνείτισσα που είχες σκεφτεί κάτι πιο ακαδημαϊκό. Ακαδημαϊκό είναι μόνο αυτό που χρηματοδοτείται από εταιρία. Ηλίθια. Που νομίζεις ότι είσαι; Κι αφού αυτό που έχεις σκεφτεί εσύ δεν γίνεται γιατί πρόθυμος καθηγητής δεν υπάρχει, διαλέγεις μια από το σωρό με μισή καρδιά. Και πας και την κλείνεις. Και σου λέει η σακαφιόρα, ξεκίνα. Αλλά επειδή είσαι κοινωνικό παιδί και δεν κάνεις παρέα μόνο με βλαχοέλληνες μαθαίνεις ότι την ίδια εργασία, τη δικιά σου ντε την έδωσε και σε άλλον, πιο γαλανομάτη από σένα. Και παθαίνεις τα πολλαπλά εγκεφαλικά. Και θυμάσαι την ελληνίδα καθηγήτρια της διπλωματικής που σου έστελνε sms στις 11 το βράδυ να δει αν προχώρησες και αν είσαι αγχωμένη. Και αυτή η σύγκριση σε τσακίζει αλλά είσαι μεγάλη καρδιά. Απορρίπτεις το θέμα και βρίσκεις άλλο. Και αφού το κλείνεις μαθαίνεις πως το θέμα το προηγούμενο τελικά το παράτησε και ο άλλος. Ο γαλανομάτης ντε. Που είναι και κούκλος. Αλλά δεν το ξέρει. Δηλαδή περίπτωση από τις λίγες. Και έμεινε η σακαφιόρα μπουκάλα. Καλά να πάθει.

Και για την πολλαπλή βιβλιογραφία έχω να σου πω. Αυτή που αναμασιέται σαν καραμέλα από μερικούς Δεξιούληδες που δεν έχουν πάει πιο πέρα από τα βλάχικα για πολιτικές χειραψίες. Εδώ λοιπόν η πολλαπλή βιβλιογραφία είναι γεγονός. Αλλά η πολλαπλή βιβλιογραφία είναι ένας τεράστιος μύθος. Ένα πολύ μεγάλο ψέμα. Μια αυταπάτη, αγάπη. Γιατί αν επιλέξεις το τελευταίο σύγγραμμα της λίστας εγώ σου το υπογράφω δεν θα περάσεις ποτέ το μάθημα. Αν πάρεις το πρώτο - πρώτο το έχεις ομορφιά μου. Ένα από τα πιο δύσκολα μαθήματα τελείωσε. Οι άλλοι Έλληνες διάβασαν σημειώσεις. Εγώ διάβασα το βιβλίο του καθηγητή. Ποιος το πέρασε; Μάντεψε. Αλλά τα βιβλία δεν δίνονται. Εδώ η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία είναι άγνωστη λέξη. Και στην Ελλάδα σε λίγο θα γίνει παρελθόν. Το βιβλιοπωλείο απέναντι θησαυρίζει. Ένα μέσο βιβλίο έχει 40 λίρες. Βέβαια υπάρχει και η βιβλιοθήκη. Τυχερέ. Τέσσερα αντίτυπα. Λαϊκό προσκύνημα γίνεται. Παρακαλάς την Παναγιά να το βρεις. Κι αν δεν το βρεις και το ζητήσεις παρακαλάς το Χριστούλη ο άλλος να το γυρίσει. Γιατί αν δεν το γυρίσει, εσύ θα μείνεις με τις προσευχές και αυτός με το βιβλίο. Το πολύ πολύ να πληρώσει μια λίρα πρόστιμο και εσύ να έχεις χάσει την προθεσμία για την εργασία – που μάντεψε- βασίζεται στο συγκεκριμένο βιβλίο!

Τα νεύρα μου κρόσσια τον τελευταίο καιρό. Για την αποθήκη που έχει γίνει εργαστήριο υπολογιστών θα σου πω σε άλλο κεφάλαιο. Ναι, και για τους καθηγητές που δεν απαντούν στα μάιλ. Εντάξει, το υπόσχομαι, θα σου πω και για τα σχεδιαστικά προγράμματα που στους υπολογιστές της σχολής κολλάνε και δεν τρέχουνε και εγώ θέλω να κάνω χαρακίρι.

26 σχόλια:

phlou...flis είπε...

Διότι έτσι έχουμε μάθει, έχουμε διδαχτεί, έχουμε συνηθίσει από τα πρωτάτα μας.
Παρεπιπτόντως, το σχολείο μου κληρώθηκε να συμμετάσχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό PISA, εκεί που ο ΟΟΣΑ αξιολογεί τις χώρες όσον αφορά τις επιδόσεις των μαθητών τους στα μαθήματα. Είδα κάποια από τα θέματα. Ομορφα, έξυπνα αλλά σε μια λογική στην οποία δεν εκπαιδεύουμε τα δικά μας παιδιά.

leondokardos είπε...

Κράτα Σταχτοπούτα μου, κράτα. Θα με θυμηθείς κάποια στιγμή : ο,τι κιαν περνάς εκεί στο Λονδινάκι, δυσκολίες,αδιαφορία καθηγητών ( Αγγλοι φλεγματικοί είναι),... γαλανομάτιδες,κάποτε θα τα θυμάσαι όλα αυτά, θα τα διηγείσαι και θα γελάς ευχαριστημένη που τα έζησες.
Και απότι καταλαβαίνω, το διδακτορικό εο έχεις ήδη πάρει!!

Artanis είπε...

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!
Ψυχραιμία μανάρι μου και όλα θα γίνουν...Μην αγχώνεσαι...
Φιλιά απο ΝΖ, να προσέχεις τον εαυτό σου...

βιολιστης στη στεγη είπε...

Μα αφού το ξέρεις πως θα τα καταφέρεις! Μερικές φορές τα δύσκολα είναι και η πρόκληση!
Δεν κολώνουμε ρεεεεεεέ!
Φιλιά!
Και καλή επιτυχία, κοριτσάκι μου!

Ανώνυμος είπε...

θαυμάζω το πείσμα σου όμως. ίσως και να μη μπορούσα να το αντέξω, δεδομένου του γεγονότος οτι περασα απο μια δωρεαν παιδεια σε ελληνικο πανεπιστημιο. βεβαια, οσο και αν σου λειπει, η δωρεαν παιδεια εχει και τεραστια μειον. ωστόσο, με τοσα αναποδα που λες, το βρισκω ρε απολυτα λογικό να απελπίζεσαι.

Γιώργος Τ. είπε...

Κουράγιο... Και καλή τύχη.. Οι συνθήκες που περιγράφεις θα με έκαναν παρανοϊκό.. Στην σχολή μου και στην θητεία μου σε αυτήν τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά!

stojohn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
τσότσος είπε...

Καλησπέρα Σταχτοπούτα,
Δυστυχώς την ειλικρίνειά σου δεν θα θαυμάσουν πολλοί που εδώ και χρόνια "κηρύττουν" πόσο καλά είναι τα ξένα πανεπιστήμια καιπόσο χάλια τα ελληνικά... Άλλοι στη θέση σου θα μας παραμύθιαζαν για τον πανεπιστημιακό "παράδεισο" που βρήκαν στο εξωτερικό και πόσο ανώτεροι αισθάνονται σε σχέση με τους εδώ "πληβείους" φοιτητές...
Μεγάλο το κέρδος σου που είσαι εκεί, ανοίγεις ορίζοντες αλλά και τα μάτια σου!
Καλή συνέχεια...

Ανώνυμος είπε...

Καλε μικρο τι γινεται πηζουμε?
Κατι κουβεντιαζαμε περισυ εμεις θυμαμαι και μου λεγες
"Να δε βλεπεις?Εγω τα προλαβαινω ολα και blog και σχολη !!!".
Και τωρα τι βλεπω?
Τι βλεπω?
Μα τι βλεπω?

"Στον πλανήτη «μεταπτυχιακό», το blogging θεωρείται περιττή πολυτέλεια"?
Και μας λειπει και το ελληνικο πανεπιστημιο?
Οh dear! :-)
Εχεις πολλα ψωμια ακομα υποψην!

Φιλια
(λιαν επιεικως απαραδεκτη !
και ξερεις εσυ γιατι )

BUTTERFLY είπε...

Κοριτσακι κουραγιο, προχωρα και θα σκισεις!

PN είπε...

Ρε Όργιο...σαν να περιγράφεις το Αθηνών είναι...Ουάουυυ...γίναμε και Αγγλικό Πανεπιστήμιο...What an αναβάθμιση for us!! Χαχαχαχα!!

Όργιο κούλαρε και πάρτους τα σώβρακα Πολυτεχνίτισσα!! Δεν σε φοβάμαι εσένα. Τι να κλάσουν τα Λονδρέζικα βλαχο-πανεπιστήμια μπροστά στο ΕΜΠ; Eat our dust bastards...χαχαχα!!

υ.γ. Πωπω...σοβινισμός που με έπιασε!!!

cinderella είπε...

@ Phlou fli μου καλή επιτυχία στα πιτσιρίκια σου!! ΌΛα καλά να πάνε!!!
Αχ αυτοί οι διαγωνισμοί αξίζουν πολύ. Ίσως από τις καλύτερες και μεγαλύτερες εμπειρίες των μαθητικών χρόνων!!
Καλησπέρες πολλές!!

cinderella είπε...

@ Leontokarde μου όλα κι όλα. Κάθε πρωί ευχαριστώ το Θεό (αν υπάρχει) για όλο αυτό που ζω. Βασικά εκείνους που έκαναν τα κουμάντα τους για να με στείλουν, εμένα που το παλεύω και κάποιες αγκαλιές που με στηρίζουν. :)
Πολλά φιλιά γλυκέ μου!!

cinderella είπε...

@ Αρτανις μου σου το έχω πει πως τα σχόλια σου είναι αγκαλιές ζεστές, μανουλίστικες σχεδόν εεε;
Σε φιλώ και σε ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά!!

cinderella είπε...

@ Βιολίστρια μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!!
Για τη συμπαράσταση και για τη σιγουριά!
Φιλάκια ομορφιά μου!!

cinderella είπε...

@ lifewhispers μου εννοείται πως το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει τεράστια μείον!
Δεν απελπίζομαι μωρέ. Απλά να...νιώθω κουρασμένη και μου έχουν λέιψει ορισμένες αγκαλιές. Γι αυτό ψευτογκρινιάζω!! :):)

life μου, πες στο Θέιο μου να ξαναγράψει γιατί θα του πάρει ο διάολος το ανήψι. Άντε, επειδή πήζω δεν σημαίνει οτι δεν σας ρίχνω κλεφτές ματιές!!

cinderella είπε...

@ Γιώργο μου προχτές είπα σε έναν φίλο μου το εξής. Αν δεν ήξερα οτι έχω εδώ και καιρό ξεπεράσει τα όρια θα έλεγα οτι τα πλησιάζω. Δεν έχω περιθώρια για παρανοήσεις, για ηρωισμούς, για άτακτες υποχωρήσεις. Εδώ, στον αγώνα, μια από τους πολλούς. :):)

cinderella είπε...

@ stojohn wrote

- Νομίζω αντιφάσκεις. Από τη μια ζητάς ακαδημαιλικι, από την άλλη οχι πολλάπλό σύγγραμα. Ναι άμα κάνεις προπτυχιακό, δε λέει και πολλά(προφανώς τέτοιου επιπέδου είναι το μαστερ σου... :P ). Αν κάνεις σοβαρό σα και το δικό μου (χαχαχα) ακριβώς εκεί είναι η μαγεία, να ρίξεις μια ματία στα 10 και να βρεις το καλό. Το οτι είναι το πρώτο, είναι Ελληνικός τρόπος σκέψης, το προφανές. Υπάρχουν παιδιά εδώ που ρίξαν μια ματιά και στα δέκα. Σε νοιάζει ποιος πέρασε και πόσο? Μου είναι αδιαφορο, at the end of the day (αν μετράς το ακαδημαιλικι) μετράνε οι γνώσεις που πήρες. Κυρίως για σένα.

- Ο νεποτισμός, η οικογενειοκρατία και τα δικά μας παιδιά είναι άμεσο αποτέλεσμα (δυστυχώς) της συμπεριφόρας της καθηγήτριας σου. ΠΟυ δεν είναι και καθηγήτρια αλλωστε...!!!

- Ο φόρτος εργασίας είναι όντως ένα θέμα. ΤΟ μισό τμήμα λέει πότε θα πιάσουμε δουλειά να χαλαρώσουμε...Αλλά πάλι, για 10 μήνες μιλάμε...

- ΤΟ οτι πιάνουν την αντιγραφή υποθέτω το έχεις για καλό...

- Ναι πολλά από τα ερευνητικά, δεν είναι ερευνητικά, άλλα ενα ματσο από deliverable για ευρωπαικα προγράμματα. SO what, σαμπως στην Ελλάδα όλοι οι διδακτορες είναι καλοί? ΠΟυ να το πω και να μη γελάσουμε?

- Η Αγγλία δυστυχώς τη παιδεία της την έκανε λίγο σα διαφήμιση. ΠΟλλά φρου-φρου και αρώματα, αλλά πρέπει να ψάξεις να βρεις το καλό. Υπάρχει όμως και σίγουρα είναι περισσότερα(λογικό και λόγω μεγεθους της χώρας) και καλύτερα από της Ελλάδας(μη δουλευόμαστε μεταξύ μας)

- Τα μισά από αυτά που σου φαίνονται περιεργα, ισχύουν και σε όλα τα πανεπιστήμια της Ivy League(και άλλα 20 top North America). Αν θες να συζητήσουμε σοβαρά εαν το ΕΜΠ είναι καλύτερο από το Harvard μπορούμε... Θα έχει χαβαλέ. Βέβαια η αγαπημένη σου καθηγήτρια, δε θα ήταν ούτε post-doc εκεί(με όλο το σεβασμό πάντα...)

ΓΕνικά εκεί στο Λονδίνο, με το που πατάτε πολύ γρήγορα ξεχνατε τα της Ελλαδας. Και τα καλα αλλά και τα "καλα" της...


Καρντασόπαιδο έσβησα το όνοματεπώνυμό μου, το ΑΦΜ και την ημερομηνία γέννησης γιατί μια κυρία είναι όσο φαίνεται, οπότε εγώ τώρα τελειώνω το Λύκειο και έχω να σου πω οτι δεν πολυδιαφωνώ μαζί σου.

Προφανώς και θεωρώ σωστό να πιάνουν όσους αντιγράφουν. Αλλά τους πιάνουν όλους; Γιατί για μένα αντιγραφή είναι να πάρεις και τη συμβουλή ή τη λύση από κάποιον που ξέρει. (θυμάσαι το Σεπτέμβρη που κάτι ψάχναμε και μου λες, ελπίζω να μην πέσουμε στην ανάγκη της κυρα Ρένας; Α γειά σου!)
Το ίδιο λέω κι εγώ.

Για την πολλαπλή βιβλιογραφία ναι ωραία σαφώς κι εγώ έχω κάτσει και έχω διαβάσει παραπάνω από ένα, και έχω ψάξει και παραπέρα γιατί για μένα αυτός είναι ο ρόλος ενός Μεταπτυχιακού και όχι τα τεράστια reports που μετριούνται με το κιλό. Δηλαδή έλεος. 5% αν γράψεις περισσότερο και σαχλαμπούχλες. Το ζήτημα είναι να μπορείς να προμηθεύεσαι έστω ένα σύγγραμα. Όποιο θες. Εδώ τα foyles και τα waterstone's θηραυρίζουν. Ε δεν το θεωρώ πολύ παιδαγωγικό αυτό. Ούτε να στέκομαι σαν τον μαλάκα να φωτοτυπώ βιβλία 200 σελίδων που μου είναι απαραίτητα.
Άσε που με τόσο φόρτο που έχουμε δυσκολεύομαι να πιστέψω πως κάποιος διάβασε 10 συγγράματα για ένα μόνο μάθημα. Εγώ πάλι μετράω την ημέρα πια με τα λεπτά και δεν έχω αυτή την πολυτέλεια κι ας ξυπνάω ακόμα και στις 7.

Προφανώς ρε τσόφλι το ΕΜΠ δεν είναι καλύτερο από το Χάρβαρντ. Και από πολλά ακόμα. Αλλά είναι καλό. Δεν είναι αριστούργημα αλλά με τα κονδύλια που έχει, με τις υποδομές που έχει και για την χώρα που βρίσκεται μια χαρά κρατιέται και μια χαρά μηχανικούς βγάζει.

Δεν ξέρω αν με ενδιαφέρει το ακαδημαϊλίκι. Ξέρω οτι μεγάλωσα και θέλω ο Χ καθηγητής να μην μου συμπεριφέρεται σαν νήπιο. Γράψε αυτό, μέχρι τις τάδε του μηνός με τόσες λέξεις. Πιστεύω ότι πιο πρακτικά και λιγάκι πιο ελεύθερα δεν θα έβλαπτε να είναι τα πράγματα.

Από εκεί και πέρα μην ξεχνάς οτι το ΑΕΠ για την παιδεία είναι πολύ χάμηλο. Και δεδομένου οτι δεν δεχόμαστε να μπει η κάθε εταιρία και να μας χρηματοδοτήσει - και καλά κάνουμε - ας ελπίσουμε σε αλλαγές πολιτικής. Γιατί και τον μύθο της εταιρίας τον είδαμε και εδώ. Οι διπλωματικές εξυπηρετούν σχέδια εταιριών και βάζουν τον φοιτητή να κάνει τη χαμαλοδουλειά. Μια μαλακία και μισή τα θεματάκια τους (όχι όλα αλλά ως επι των πλείστων).

Και να σου πω και κάτι για τους καθηγητές εδώ; Ναι υπάρχουν κάποιοι που είναι κορυφαίοι. Τους ήξερα πριν έρθω. Μυαλά φοβερά. Μας δίδαξαν από μια φορά ο καθένας και απο εκεί πάνε κι άλλοι. Ότι κάνουν και οι καθηγητές στην Ελλάδα. Η υπέυθυνη του Μάστερ μου είναι Λέκτορας. Δεν απαντάει στα μάιλ και αυτή είναι η ουσιώδης της διαφορά με την Ελληνίδα. Γιατί από δημοσιεύσεις...τα ίδια!!!

Ο καθηγητής που τελικά πήρα διπλωματική...ούτε αυτές!!!!!!!!
Αλλά συμβιβάστικε σε κάτι λιγότερο εμπορικό. Τι να κάνουμε. Αυτά έχει η ζωή.

Και η ζωή είναι ωραία. Και όλο αυτό αξίζει αναμφησβήτητα. Για πολλούς λόγους!

cinderella είπε...

@ Τσότσο μου όπως κάθε όψη έχει και αυτή τις δύο της πλευρές. Το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει πολλά καλά και πολλά κακά. έχει κυρίως ψυχή. Το Αγγλικό έχει πολλά περισσότερα και γι αυτό θα επιβιώσει και στο τέλος. Επειδή είναι επιχείρηση.

cinderella είπε...

@ Και μόνο που σε έκανα να γράψεις σχόλιο είμαι Θεα!!!!
Θα σου στείλω μάιλ μην γκρινιάζεις!!
Σεβασμό και υποστήριξη στο έλληνα αγωνιζόμενο σκληρά φοιτητή!!
Φιλιαααα!!

cinderella είπε...

@ Χριστινάκι μου όμορφο...σε ευχαριστώ πολύ πολύ για την υποστήριξη!!! :):):)
Σε φιλώ ομορφιά μου!!!

cinderella είπε...

Ναι, ναι, ναι ρε όργιο!! Πες κι άλλα για το πανεπιστημιάκι μου!! :)))

pafa64 είπε...

Κουράγιο Σταχτοπούτα
όλα θα πάνε καλά.
Με ένα χαμόγελο όλα είναι καλύτερα.
Από αγκαλιές ... όσες θέλεις.
Για τον γαλανομάτη
μήπως να το έψαχνες ...?

scalidi είπε...

Κουράγιο! Το κέρδος απ' όλη αυτή τη διαδικασία, πρέπει να είναι τεράστιο, μόνο που δεν φαίνεται τώρα, γιατί είναι τόσο εσωτερικό... Πόσα θα μάθεις, πόσο θα ακονίσεις την υπομονή σου...
Το χάρηκα το κείμενό σου, είναι πολύ αισιόδοξο, κι ας ταλαιπωρείσαι εσύ

cinderella είπε...

@ Παντελή μου ευχαριστώ!! Είμαι μια χαρά! Και έχω έναν άλλον γαλανομάτη που με τυραννά...γλυκά!!! :)))
Πολλά φιλιά!

cinderella είπε...

@ scalidi μου σε ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια! Ναι, μπορεί να παραπονιέμαι...αλλά αξίζει τον κόπο και σίγουρα είναι μια εμπειρία. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω μετανιώσει ούτε στο ελάχιστο!
Καλώς όρισες στο blog μου!