Τρίτη, Απριλίου 14, 2009

Εδώ είμαι


Κάποια στιγμή ναι. Αλλά όχι τώρα, όχι σήμερα. Σήμερα δεν μπορώ να κάνω μια τυπική, μια γλυκανάλατη ανάρτηση. Ξέρεις…από αυτές που γράφονται στο πόδι, που έχουν κέφι, έξυπνες ατάκες, χιουμοράκι. Η ώρα ακατάλληλη για κατάλληλες εξομολογήσεις. Και πάλι φοβάμαι…πως βγαίνω εκτός θέματος, σε ένα θέμα που θα μπορούσε να μου προσφέρει τουλάχιστον έναν αξιοπρεπή βαθμό πάνω από τη βάση.

Ούτε έναν ταξιδιωτικό οδηγό για το Βερολίνο μπορώ να γράψω. Γιατί αν πας θα έχεις οδηγό μαζί σου. Τσάμπα θα τον κουβαλάς. Στο λέω εγώ. Γιατί τελικά θα κάνεις όλα όσα η πόλη σε προστάζει. Αυτή, σαν γυναίκα έμπειρη θα σε πιάσει από το χέρι και θα σου ψιθυρίσει την ιστορία της. Τόσα ταξίδια…τόσα χρόνια…μεγάλες αγάπες όλα. Αλλά αυτό μοναδικό.


Φταίει που περπάτησα εκεί που ένας τουρίστας δεν φτάνει. Που κινήθηκα νύχτα και μέρα σε άλλους ρυθμούς. Σε καθωσπρέπει χώρους και δρόμους, σε underground μπαράκια, σε μουσεία, σε μπυραρίες, σε γραφικά καφέ.


Σε έναν χώρο κατάληψης. Εκεί που οι καλλιτέχνες έχουν στήσει τη δική τους ζωή, έχουν δημιουργήσει το δικό τους χώρο και πουλάνε τα έργα τους. Στην αρχή μπήκα με πολύ φόβο. Μετά ο φόβος έγινε περιέργεια όπως πάντα. Και τελικά ξεθάρρεψα. Ναι, δεν σεβάστηκα το χώρο. Τράβηξα φωτογραφίες. Περπάτησα και με την περιέργεια ενός παιδιού περιπλανήθηκα μέσα στο οίκημα. Χαμογέλασα, είδα έναν τύπο επί το έργω και ζήλεψα. Αν κάποια στιγμή εξαφανιστώ…κάπου εκεί θα καταλήξω. Μια σταχτοπούτα στην κατάληψη. Δεν είναι καθόλου κακό.



Μύρισα την ιστορία της πόλης. Αυτήν που κανένα βιβλίο Ιστορίας δεν τολμά να ακουμπήσει. Σε ένα τείχος που επιμελώς έχει αφεθεί να θυμίζει αυτά που κανείς δεν τολμά να ξεστομίσει. Μπορείς να γράψεις, να χαράξεις, να αφήσεις το αποτύπωμα σου πάνω του, όπως έκανε και αυτό στην πόλη. Διάσπαρτα θα δεις σταυρούς από θύματα του Ανατολικού Βερολίνου που ζήλεψαν το όνειρο του Δυτικού. Πόσο κοστίζουν τα όνειρα μαμά; Και πόσο τα πουλά η ιστορία; Πάνε χρόνια που άλλαξαν τα βιβλία της δικιάς μας Ιστορίας. Εκείνα που έλεγαν ότι οι κακοί Τούρκοι σκότωσαν τους καλούς Έλληνες στο Αφιόν Καραχισάρ. Ο παππούς μου είχε πολεμήσει εκεί. Κάποια στιγμή και εκεί…θα πάψει να είναι ιστορία…μια λίστα με ονόματα και τρόπους διαφυγής. Γιατί την ιστορία την γράφουν οι λαοί και όχι τα επιχορηγούμενα…από κάποιους, μουσεία. Με είσοδο 10 ευρώ και μια πρέζα ηρωισμό. Ποτέ η αλήθεια δεν υπήρξε ολόκληρη…σε μονόπλευρο ρυθμό. Και αυτό το έχει υποστηρίξει ο έρωτας, το έχει αποδείξει η ιστορία και το έχουν κουβαλήσει πολλοί μέσα τους.




Είδα τις πανέμορφες πόρνες να κάνουν πιάτσα σε έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους της πόλης. Κούκλες και επιτηδευμένα κακόγουστες, γυναίκες που θα μπορούσαν να είναι εξώφυλλα αν δεν φορούσαν διχτυωτά καλσόν και λαμέ κιτσάτες μπότες.

Και πήρα αποφάσεις στον 17ο όροφο ενός υπέροχου μπαρ με θέα ολόκληρο το φωτισμένο Βερολίνο. Αυτή η πόλη μου πάει πολύ. Και τώρα ξέρω. Ξέρω ότι εκεί κάπου γύρω από τον Σπρέε μπορώ να τριγυρίσω και να χαθώ.

28 σχόλια:

apos είπε...

Καλημέρα cenicienta,
Πολύ το χάρηκα το οδοιπορικό σου. Μου θύμησε το όμορφο ταξίδι που έκανα εκεί το 2006, τότε που πειραματιζόμουν με τη φωτογραφία. Και το Βερολίνο βοηθά πολύ έναν φιλόδοξο φωτογράφο. Έστω και αν δεν μου ταιριάζει σαν πόλη.

Un beso,
X

Γιώργος Τ. είπε...

Οι φωτογραφίες έχουν την ιδιότητα να λένε όσα οι λέξεις και τα γράμματα δεν μπορούν..
Πολύ ενδιαφέρον αρχίζω να αποκτώ για μια πόλη που είχα από καιρό υποτιμημένη.. Μου φαίνεται ότι σύντομα θα κανονίσω μια βόλτα προς τα κει!!
Καλό Πάσχα να έχεις και καλή ανάσταση να έχεις!! Φιλιά!

Unknown είπε...

Ομορφη βολτα, ειδικα οταν δεν περπατας την πεπετημενη, αλλα ξεναγεισαι στο αλλο προσωπο της πολης, στο αρωμα της, στους ανθρωπους της...
Καλο Πασχα Σιντυ μου!

Artanis είπε...

Σταχτοπούτα μου, πανέμορφη η ανάρτησή σου...Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα να έχουμε...Να περάσεις υπέροχα...Φιλιά πολλά...

ftylos είπε...

Διαβάζοντας τη περιγραφή σου μου έρχονται στο μυαλό αυτά που ένιωσα μόλις πάτησα το πόδι μου εκεί που είσαι τώρα στο Λονδίνο.Ξέρεις είναι κρίμα να μην έχεις την ευκαιρία να εγκατασταθείς στο χώρο που σου ταιριάζει πιο πολύ. Εύχομαι πραγματικά να σου δωθεί η ευκαιρία να εγκατασταθείς εκεί και να ζήσεις την πόλη.Να ρουφήξεις κάθε δρόμο, κάθε πάρκο, κάθε όμορφη γωνιά της. Και εύχομαι να είναι κάθε μέρα οπως ακριβώς στη περιγραφή σου.

PN είπε...

Όργιο...νομίζω ότι σου άρεσε!!! Χαχαχα!! Είσαι ο δεύτερος άνθρωπος που πήγε πρόσφατα και μου είπε πόσο τέλειο είναι! Φτιάξτε με!! Βερολίνο σου έρχομαι τον Ιούνιο!!

leondokardos είπε...

Ειχα βρεθεί στο Βερολίνο για τρείς μέρες, μήνα Ιούνιο. Η πόλι αυτή με μάγεψε. Θεωρώ οτι είναι τελείως διαφορετική απο τις άλλες γερμανικές πόλεις.Μου έκανε εντίπωση το ξενύχτη των κατοίκων της για διασκέδαση,μέχρι τις μικρές ώρες.Δε ξέρω εαν σε άλλες πόλεις της χώρας αυτής, ο κόσμος γλεντάει έτσι.Πέρα φυσικά απο όλα τα άλλα που σου προσφέρει το Βερολίνο.
Κατά τα άλλα, ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.

BUTTERFLY είπε...

Ετσι γνωριζει κανεις ενα μερος..οταν ρουφαει το αρωμα του, οταν απλωνει τα βηματα του πανω στα βηματα εκεινων που καθημερινα δινουν ζωη στον τοπο, οταν γινεται κομματι του!
Καλο Πασχα Σιντυ μου και Καλη Ανασταση!

katerina είπε...

Αγαπουλα μου...Ανασταση ομορφια μου...Καλη Ανασταση

fpboy είπε...

Στην κατάληψη αυτή έχω πάει και εγώ. Αν θυμάμαι καλά, λέγεται ''Tacheles'' η κάπως έτσι.
Είχα πετύχει και ένα live και ήταν πολύ ωραία.
Γενικά το Βερολίνο είναι υπέροχο , φτηνό και κρυό !

phlou...flis είπε...

Πέρσι το επισκέφτηκα κι έχω τις καλύτερες των εντυπώσεων. Νάσαι καλά.
Καλή Λαμπρή

andreas athanasopoulos είπε...

το φως της Ανάστασης να φέρει σε
όλους το μήνυμα
της Αγάπης, της Ελπίδας, της Ειρήνης
και της Αισιοδοξίας

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένη πόλη!

KitsosMitsos είπε...

Οι καλύτερες βόλτες είναι εκείνες του μυαλού. Γιατί οι άλλες είναι απλώς τουριστικές...
Καλημέρα

cinderella είπε...

@ Απος μου όμορφε...υπέροχο το βερολίνο...δεν το συζητώ...δεν ξέρω όμως αν θα μπορούσα να ζήσω, είναι γεγονός αυτό!
πολλά besos!!!!

cinderella είπε...

@ Γιώργο να κανονίσεις και για ότι χρειαστείς...εδώ είμαι! Καλή παρέα μόνο χρειάζεσαι!! :):):)
φιλιά!!

cinderella είπε...

@ Μαράκι σε ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου λόγια. Έτσι είναι. όταν δεν ακολουθείς τις τυποποιημένες διαδρομές...αλλάαφουγκράζεσαι τον ήχο της πόλης, το ταξίδι αποκτά άλλη γεύση και άρωμα!
φιλιά και καλώς όρισες!

cinderella είπε...

@ Αρτάνις μου όμορφη...πολλά πολλά φιλιά εκεί μακριά σε σένα και στα μικρά σου. Να είστε όλοι καλά!
take care!!!

cinderella είπε...

@ ftyle μου κατ' αρχάς καλώς ήρθες και καλώς με βρήκες. Μπα, δεν θα έμενα στο Βερολίνο. Μετά το Λονδίνο, νομίζω πως μόνο στη Γαλλία θα μπορούσα να ζήσω. Είναι και το ζήτημα της γλώσσας. Έκτος Ελλάδας πάντα ασθάνεσαι ξένος. Αν δεν ξέρεις και τη γλώσσα..είσαι απλά στο περιθώριο. Νομίζω οτι το Λονδίνο (γιατί σε άλλη βρετανική επαρχία νομίζω δεν θα ζούσα) και η Γαλλία από αυτή την άποψη, μπορούν να μου τα παρέχουν αυτά!
Καλήμέρες!!

cinderella είπε...

@ όργιο θα σου αρέσει. Στοιχηματίζω άνετα με την πάρτη σου!!
Φιλιά.

cinderella είπε...

@ Λεοντίκαρδέ μου, λοιπόν κι εμένα αυτό μου έκανε τρομερή εντύπωση. Η πόλη έχει ζωή. Τα μαγαζιά μένουν ανοιχτά μέχρι αργά. Ο κόσμος τριγυρνά μέσα στη νύχτα και οι Γερμανοί δείχνουν να έχουν επενδύσει στη διασκέδαση. Για να μην αναφερθώ στις μεταφορές που είναι άριστες. Στο μετρό που μένει ανοιχτό τις Παρασκευές και τα Σάββατα όλη νύχτα και στο λεωφορεία που είναι πολύ τακτικά.
Έτη μπροστά το Βερολίνο...ακόμα κι απο το Λονδίνο σε όλα αυτά!!!

cinderella είπε...

@ Χριστινιώ...έτσι νομίζω κι εγώ. Πως αν δεν περπατήσεις μια πόλη...δεν θα τη μάθεις ποτέ πραγματικά!Το ζήτημα είναι να ανακατευτείς με τους ντόπιους και να φτάσεις εκεί που ένας τουρίστας δεν πάει εύκολα!!
Φιλάκια όμορφη!!!
Καλημέρες και αγκαλιές!!

cinderella είπε...

@ Κατερίνα...fake μου φάνηκε. Εσένα;

cinderella είπε...

@ fpboy ναι!! Έτσι λέγεται!! Έχει πολλά live και εκθέσεις ζωγραφικής! Και 2 τελείως παρακμιακά μπαράκια με θέα πάνω. Υπέροχα;;
Για τα υπόλοιπα...συμφωνώ! Μόνο που το βερολίνο τώρα που πήγα εγώ...είχε 20 βαθμούς και πήρα χρώμα!!
Καλημέρες!!!

cinderella είπε...

@ phloufli μου είναι πολύ όμορφο και χαίρομαι που σου άρεσε!!
Πολλά πολλά φιλιά!!

cinderella είπε...

@ Χρόνια Πολλά και σε σένα Αντάρτη!
Καλημέρα!

cinderella είπε...

@ Πέννυ...και για μένα!! :):)
φιλιά!!!

cinderella είπε...

@ Κίτσε...πόσο δίκιο έχεις. Και το έχω πει...για πολλούς...η ζωή που ονειρεύονται είναι πολύ πιο σημαντική από αυτή που ζούνε!
φιλάκια!