Τετάρτη, Ιανουαρίου 20, 2010

Περί Μηχανικών και μύριων άλλων κακών.

Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί ένα γκρουπάκι στο facebook για τα δικαιώματα των Μηχανικών, για το μάστερ που άργησε μια μέρα, για τα ΤΕΙ που είναι ΑΤΕΙ και πολλά άλλα. Όλοι οι παλιοί μου συμφοιτητές γίνονται μέλη, υποστηρίζοντας το δικαίωμα της υπογραφής τους που πρέπει να το έχουν μόνο αυτοί με περισσό φανατισμό.


Το γκρούπ θα μπορούσε να θεωρηθεί απλά αδιάφορο και κομμάτι μίζερο αν δεν είχε ξεσπάσει διαδικτυακός καυγάς μεταξύ της Γεωργίας και του Κώστα. Δεν ξέρω κανέναν σας διαβεβαιώ. Η Γεωργία δηλώνει Μηχανικός ΤΕ – δηλαδή υπομηχανικός – και ο Κώστας Μηχανικός από τους λίγους. Σε μια κρίση μεγαλοϊδεατισμού την προέτρεψε να γκουγκλάρει το όνομά του για να δει ποιος είναι αυτός. Όταν κάποιος μάλιστα του είπε «σε γκούγκλαρα αλλά δεν βγάζει κάτι», τον προέτρεψε να το ξανακάνει στα Αγγλικά!! Η Γεωργία από την άλλη του είπε ότι ρώτησε στο ΑΠΘ και όλοι της είπαν «Γεωργίτσα μην δίνεις σημασία ένας κομπλεξικός είναι.» Βέβαια η Γεωργία δεν μπορούσε να το αφήσει να περάσει έτσι και συνέχισε να τον βρίζει και να τον λέει ηλίθιο με αποτέλεσμα να της καεί το φαϊ. (Ναι, το έγραψε και αυτό. Φαντάσου πόσες εργατοώρες μετράει ο συγκεκριμένος καυγάς.). Ο Κώστας από την άλλη κάθε φορά λέει ότι δεν θα ξαναπαντήσει και κάθε φορά απαντά λέγοντας στη Γεωργία πως έχει κόμπλεξ κατωτερότητας και να το κοιτάξει γιατί και οι υπομηχανικοί χρειάζονται αλλά Μηχανικοί δεν είναι. Η Γεωργία από τα νεύρα της – κάθε φορά που της λέει την λέξη υπομηχανικός τρελαίνεται – στη βιασύνη της την τελευταία φορά να τον αποστομώσει έκανε μάλιστα κάποιο ορθογραφικό λάθος. Και εκεί ο Κώστας έκλεισε την κουβέντα λέγοντας «Βλέπεις; Δεν διάβασες αρκετά για να γίνεις Μηχανικός και δεν έβγαλες καλό βαθμό ώστε να μπεις στο Πολυτεχνείο.». Μετά από αυτό η Γεωργία πρέπει να έπαθε εγκεφαλικό, είμαι σίγουρη πια.


Η κόντρα Μηχανικών και υπομηχανικών στο διαδίκτυο κάνει πάταγο. Θραύση.


Κανείς από όλους αυτούς δεν έχει σκεφτεί πως πάντα κερδίζει ο καλύτερος. Αυτός που διαβάζει μόνιμα και δεν μένει σε ένα ξερό χαρτί – δια βίου εκπαίδευση το λένε αυτό. Τζιζ, κακιά λέξη. Ή έχει τις καλύτερες γνωριμίες – στην Ελλάδα ζούμε αδέρφια μου, αλήτες, πουλιά.

Κανείς από αυτούς δεν σκέφτηκε ότι η ανεργία δεν χτυπάει εξίσου. Οι Μηχανικοί έχουν ελάχιστο βασικό μισθό κάπου πάνω από 900 ευρώ ενώ οι υπομηχανικοί όχι. Η Καρακίτσος Α.Ε. λοιπόν που κάνει εργολαβίες με χαμηλής τάξης πτυχία – και εφόσον έχει υπογραφή για τις πολυκατοικίες που σηκώνει στα Λιόσια – θα πάρει τον υπομηχανικό και όχι τον Μηχανικό.


Κανείς φυσικά δεν σκέφτηκε ότι αυτό το φαινόμενο συμβαίνει μόνο στους Μηχανικούς. Κανείς δεν πήγε να αμφισβητήσει την αξία του Γιατρού. Καλή η μαία πουλάκι μου αλλά σε γυναικολόγο θα απευθυνθείς για να σε ξεγεννήσει κι ας είναι και η κυρία Τασία μέσα στο χειρουργείο που έχει φέρει στον κόσμο χιλιάδες παιδιά, από το 75 φαντάσου – έχουν δει αυτηνής τα μάτια... Όπως και ο υπομηχανικός. Καλός καρδιά μου αλλά τι να κάνουμε, τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, Μηχανικοί την έσιαξαν – που θα έλεγε και η γιαγιά μου.


Κανείς δεν σκέφτηκε ότι όλοι αυτοί, Μηχανικοί, υπομηχανικοί και λοιπές φάρες αποτελέσματα ενός άθλιου μικροκομματικού εκπαιδευτικού συστήματος που δημιούργησε τμήματα σε κάθε ραχούλα, βουνό, πλαγούλα είναι υπεράριθμοι και η αγορά εργασίας δεν μπορεί να τους απορροφήσει. Πως οι μικροπολιτικές κινήσεις του Ευθυμίου κάποτε να βάλει ένα Άλφα μπροστά από τα ΤΕΙ δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Πως τα καλύτερα έρχονται. Όσο οι Μηχανικοί τσακώνονται με τους υπομηχανικούς, έρχονται οι Μηχανικοί των ΙΕΚ – που όλο και κάποιος θα βρεθεί να τους πάρει στη δούλεψή του μην κοροϊδευόμαστε – και εκεί θα γελάσει κάθε πικραμένος. Είναι η κατηγορία εκείνη που σπούδασε στο ΙΕΚ Μανώλα που συνεργάζεται με το Shit University of Nowhere και δίνει αναγνωρισμένα πτυχία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι εκείνη η διαφήμιση που εσύ ηλιοκαμένος χάζευες στην παραλία σε εκείνο το περιοδικό ποικίλης ύλης, τέλη Αυγούστου που απευθυνόταν στους απογοητευμένους των Πανελληνίων που η μαμά τους θέλει να τους δει επιστήμονες.


Κανείς δεν σκέφτηκε πως και οι Μηχανικοί των Πολυτεχνείων έχουν προγράμματα σπουδών και βιβλία της κακιάς ώρας. Είναι οι ίδιοι που ψοφάνε για μια ώρα κοπάνα και κάνουν επανάσταση αν τύχει και κανείς καθηγητής τους ταράξει την ηρεμία και τους βάλει πρόοδο μέσα στο εξάμηνο. Είναι αυτοί που με τη γνώμη τους επιλέγουν τον κόκκινο, τον πράσινο, τον μπλε επιστήμονα στις συνελεύσεις για κρίση της τάδε έδρας χωρίς να κοιτάξουν το έργο του. Ψιλά γράμματα.


Είναι όλοι αυτοί, είμαι κι εγώ, είναι και άλλοι τόσοι. Πέρυσι σε ένα τμήμα Μηχανικών σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου ήμασταν πολλοί. Μηχανικοί, υπομηχανικοί και άλλοι. Κάναμε το ίδιο μάστερ. Κανείς ποτέ δεν ρώτησε από πού κρατά η σκούφια μας επιστημονικά. Τους αρκούσε που τα καταφέρναμε. Αν τα καταφέρναμε. Ο Βιολόγος δίπλα μου έδειχνε ευχαριστημένος. Κι εγώ το ίδιο. Και πετύχαμε εξίσου.

20 σχόλια:

Unknown είπε...

Αχ τους καημενους τους Μηχανικους των Πολυτεχνειων. Σχεδον δακρυσα. Οταν μαλιστα σκεφτηκα αυτο το σωματειο τους, το ΤΕΕ, με πηραν τα κλαματα γιατι εγω, οτι και να δηλωσω, οτι και αν σπουδασω, δε θα'χω ποτε (στην Ελλαδα) ενα σωματειο που κανει την πολιτεια οτι γουσταρει.

Αυτα.

U.S. είπε...

ανηψουλα μου, αντιστοιχες κοντρες βρισκεις σε πολλους εργασιακους χωρους..παντα καποιος γινεται γελοιος προσπαθωντας να αποδειξει οτι αξιζει περισσοτερο απο εσενα..κομπλεξισμος ειναι..που τον τροφοδοτει η αναγκη για επιδειξη γνωσεων..ελπιζω να μου εισαι καλα!στελνω φιλι για καληνυχτα!

cinderella είπε...

@καλέ μου agit8d αν αυτό εισπράττεις από το κείμενο μάλλον κάπου έκανα λάθος. Δεν ήταν στόχος μου να πω οι καλοί Μηχανικοί και οι κακοί υπομηχανικοί ούτε οι μαύροι οι ΙΕΚίτηες. Στόχος μου ήταν να πω οτι τρώγονται σαν τα σκυλιά γιατί καλώς ή κακώς η μόνη επιχείρηση που δουλεύει ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς είναι η οικοδομή στην Ελλάδα.
Τι εννοείς κάνει την πολιτεία οτι γουστάρει; Δώσε μου παραδείγματα να το συζητήσουμε.

cinderella είπε...

@ Θείε μου δεν με στεναχώρησε κανένας! Απλά ήθελα να σχολιάσω την κατάσταση γιατί μου έκανε τρομερή εντύπωση να ξεκατινιάζονται μορφωμένοι υποτίθεται άνθρωποι δημόσια χωρίς ουσία. Είσαι καλά; Πότε κατεβαίνεις; Θα με πάρεις τηλ άμα έρθεις;

Unknown είπε...

Ακριβως αυτο εισεπραξα. Η μονη σταθερη επιχειρηση (εδω) ειναι η οικοδομη. Ολοι τους θα βρουν δουλεια. Το αν τρωγονται ή οχι ειναι, ουσιαστικα, ασχετο για τους αλλους που ψαχνουν και δε βρισκουν (κατι στο αντικειμενο τους εστω :P).

cinderella είπε...

Μα σαφώς είναι. Αποτέλεσμα, σχολές Πολυτεχνείου με βαθμό εισόδου πάνω από 19 (ειδικά ΕΜΠ) και δημιουργία καινούργιων τμημάτων στα Χανιά, στα Γιάννενα με δυό παπούτσια πάνινα και πάει λέγοντας. Βγάζουμε έτσι χιλιάδες νέους διπλωματούχους που θα χτίσουν το νέο Ντουμπάι (πριν φαλιρίσει κι αυτό)

Τσακώνονται μεταξύ τους όχι γιατί δεν θα βρουν δουλειά - που κι αυτό μεταξύ μας έχει πέσει - αλλά για το ποιος είναι από πάνω, ποιος από κάτω, ποιος θα βάλει την υπογραφή του και ποιος θα κερδίσει τα περισσότερα.

Δεν συμφωνώ με όλο αυτό. Στο ξεκαθαρίζω οτί το θεωρώ τραγικό. Απλά αναγνωρίζω οτι δεδομένου οτι η ίδια η Πολιτεία που λέγαμε και προηγουμένως δεν έχει αναγνωρισμένα δικαιώματα σε κάθε ειδικότητα (και το ΤΕΕ έχει χωρίσει την πίτα κατά το δοκούν) γίνεται όλο αυτό το χάλι. Στην Αγγλία το μόνο που τους ενδιέφερε είναι αν ξέρεις. Εδώ ο άλλος βάζει φαρδιά τη σφραγίδα του Μηχανικός ΕΜΠ και νιώθει ένα σκαλί κάτω από το Θεό ακόμα κι αν πουλάει την υπογραφή του σε κάποιον από τα ΤΕΙ. Και ξεκαθαρίζω, Μηχανικός είμαι κι εγώ αλλά μην με αντιπαθήσεις σε παρακαλώ!!! :):):):)

Unknown είπε...

Τραγικο ειναι, και γινεται και παντου, δηλαδη ανεξαρτητως επαγγελματος και ειδικοτητας. Δε βαριεσαι. Δεν σας μισω, απλα σας ζηλευω - τουλαχιστον σας ζηλευα παλιοτερα, τωρα που εχω δουλεια το'χω γραψει λιγο στο πισω μερος του μυαλου μου, χαχα. :)

Flonsavardu είπε...

εμένα πάντως με έκανες να θέλω να πάω στο γκρουπ, χαχαχα. :)

τι τα θες, σε όλους τους κλάδους υπάρχουν αυτά. άστους εκεί να κουρεύονται. απόδειξη ότι ό,τι πτυχίο και να πάρεις, και 25 να βγάλεις στις πανελλήνιες, άμα είσαι ηλίθιος, είσαι ηλίθιος.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο που Μηχανικοι δεν είναι μόνο όσοι χτίζουν Ντουβαρια. Στην πραγματικότητα οι Μηχανικοι που δεν χτίζουν ντουβαρια (Υπολογιστων, Χημικοι, Μγχανολογοι κλπ κλπ ) είναι η μεγάλη πλειοψηφία και για αυτούς το « παντοδύναμο» ΤΕΕ δεν έχει κάνει και πολλά. Απλά το πληρώνουν. Όσο οι Μηχανικοι Υπομηχανικοι κλπ Ντουβαροχτιστες μαλώνουν για την υπογραφή οι περισσότερες ειδικοτηες Μηχανικων (ειδικά των νέων τεχνολογιών) δεν έχουν κανένα συντεχνιακο επαγγελματικό δικαίωμα. Αντίθετα αναμετρωνται στην πράξη με τον καθέναν που δηλώνει Μηχανικος επειδή πέρασε από ένα 2 ετες κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης. Το αν φαίνεται η διάφορα ποιότητας καταρτισης, αντίληψης και μεθοδικοτητας ή τα πτυχία του ΕΜΠ και των Πολυτεχνειων είναι απλά διπλώματα και κουραφεξαλα, όσοι είναι στον χώρο το ξέρουν.

Πέτρος είπε...

Το να χρησιμοποιείται ο όρος "μηχανικός" ως συνώνυμος αυτού του "πολιτικού/αρχιτέκτονα μηχανικού" δεν είναι κάτι που θα περίμενα από κάποιον που ανήκει μάλιστα στον ευρύτερο χώρο των "μηχανικών"...

BUTTERFLY είπε...

Κοιτα με τι ....ιες ασχολειται ο κοσμος! Αντι να ξεστραβωθουν να διαβασουν κανενα βιβλιο, να αποκτησουν τα εφοδια που οντως τους ειναι αναγκαια, καθονται και σκοτωνονται για το ποιος ειναι "τυπικα" καλυτερος! Ο κλασικος ο ...μπιιιιιιπ... ο Ελληνας με τα κομπλεξ κατωτεροτητας που εχουν αμφοτεροι!
Και μετα θελουμε να παμε μπροστα!!! Ελεος!
Καλημερες!

cinderella είπε...

@agit8d να μην μας ζηλεύεις, δεν υπάρχει λόγος. Εδώ ο Μηχανικός έχει Θεοποιηθεί. Στην Αγγλία που ήμουνα δεν θεωρούνταν και κάτι φοβερό. Εντάξει Μηχανικός είσαι, αλλά αν ήσουν γιατρός ή δικηγόρος άλλαζε το θέμα! Με τι ασχολείσαι (γενικά όχι ειδικά) αν επιτρέπεται;

cinderella είπε...

Λοιπόν Flonsavardu μου αυτό το έχω σκεφτεί κι εγώ πολλές φορές. Άμα είσαι ηλίθιος, είσαι πάει και τελείωσε. Κανένα Πολυτεχνείο και καμία σχολή δεν πρόκειται να σε κάνει άνθρωπο!

Σκέφτηκα να το βάλω το λινκ για το γκρουπάκι αλλά μετά σκέφτηκα να τους προστατέψω αφού δεν προστατεύουν οι ίδιοι κομμάτι τους εαυτούς τους!

Φιλιά κορίτσι!

cinderella είπε...

@ Ανώνυμε δεν αναφέρομαι μόνο στους Ντουβαροχτίστες, αναφέρομαι σε όλους τους Μηχανικούς.
Έφερα το παράδειγμα της Καρακίτσος Α.Ε. γιατί είναι το πιο εκλαϊκευμένο παράδειγμα αλλά μπορώ άνετα να μιλήσω για τον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό που στην σημερινή αγορά εργασίας έχει να ανταγωνιστεί τους αποφοίτους από το Πανεπιστήμιο, τα ΤΕΙ, τα ΙΕΚ, τα ΚΕΣ και χιλιάδων άλλων. Δεν λέω οτι δεν είναι καλύτερος, και το ξεκαθαρίζω έχω ξοδέψει πολλά χρόνια μέσα στο Πολυτεχνείο για να μην θεωρώ οτι είμαι σε καλύτερο επίπεδο από κάποιον που έχει σπουδάσει λιγότερο αλλά δεν παραβλέπω οτι τα φτηνά εργατικά χέρια θα έχουν πάντα πέραση σε αυτή τη χώρα, όσο ο νόμος αφήνει τα περιθώρια. Μπορώ να μιλήσω για τους Μηχανολόγους και τις οπτικές ίνες, τους Ναυπηγούς που βγαίνουν μόλις 54 από το ΕΜΠ ενώ η χώρα έχει δυνατότητα και για πολλά άλλα. Ότι θες.

Από κει και πέρα εγώ να σου πω, που όχι γενικά και αόριστα οι Μηχανικοί πληρώνουν, εγώ πληρώνω στο ΤΣΜΕΔΕ 1960 ευρώ το χρόνο χωρίς ειδική προσαύξηση, που είμαι νέα Μηχανικός και για να πάρω πίσω τα χρήματα από γιατρούς και αποδείξεις θα πρέπει να πάω 8 με 13 γιατί μόνο τότε δουλεύουν αυτοί (ενώ εγώ όλη μέρα) και να στηθώ σε 3 ουρές. Τι να λέμε τώρα;

cinderella είπε...

@ Πέτρο όπως είπα και στον Ανώνυμο ακριβώς από πάνω από ένα τεράστιο κείμενο 7 παραγράφων, το να απομονώνεις ένα παράδειγμα δεν είναι πολύ καλή ιδέα.
Δεν αναφέρομαι μόνο στους Πολιτικούς/ Αρχιτέκτονες για δύο βασικούς λόγους. Οι Αρχιτέκτονες θεωρούνται Μηχανικοί μόνο στην Ελλάδα και Πολιτικός δεν είμαι!
Από κει και πέρα εγώ δεν θα μπω στη διαδικασία να πω για τους Πολιτικούς που όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν. Το αίσθημα ανωτερότητας που έχουν, οι υπόλοιπες ειδικότητες Μηχανικών το έχουν καλλιεργήσει. Εμένα μου είναι παντελώς αδιάφοροι από τη στιγμή που κάνω τη δουλειά μου.

cinderella είπε...

@ Χριστίνα μου αυτό ακριβώς! Αυτό προσπαθώ στην αρχή τουλάχιστον να περάσω! Θυμάμαι Μηχανικούς σε γενικές συνελεύσεις μέσα στο Πολυτεχνείο να τους λένε για δια βίου εκπαίδευση και να ανατριχιάζουν. Το 95% από αυτούς δεν θα πατήσει ποτέ ούτε σε ένα συνέδριο του πεδίου ενδιαφέροντός του.

U.S. είπε...

ανηψούλα μου, θα αργήσω λίγο να κατέβω αυτή τη φορά...σε κανα μήνα με βλέπω να έρχομαι...
θα σου τηλεφωνήσω οπωσδήποτε τότε. συγγνώμη που δεν πήρα τηλ την προηγούμενη, αλλά ήταν κάπως περίεργη η κατάσταση - φορτισμένη με συγκίνηση θα έλεγα...
θα σου πω από κοντά :) όλα καλά πάντως :))
φιλάκια!!

Giannis είπε...

σημασια δεν εχει τι και ποσα πτυχια εχεις!

στους μηχανικους πραγματικα ισχυει η εμπειρια και η δουλεια.

Εισαι ικανος? προχωρας, οχι? μενες στασιμος μια και στην εταιρια θ σε υπερκερασουνε.

αλλα αυτα στην Ελλαδα ειναι ψιλα γραμματα

KitsosMitsos είπε...

Τα πτυχία βοηθούν στην αρχή. Έπειτα αναδεικνύονται οι ικανοί, συνήθως...

Kος Μηδενικός είπε...

Που να δεις εμείς κόντρα που έχουμε με τους Λογιστές και τους Managemento-Χρηματοικονομικο-Οδίτες! Δεν το συζητώ με το Πάντειο...χαχαχα!!! Αχ όλα αυτά πόσο αστεία μου φαίνονται όταν όλοι τελικά στο ίδιο καζάνι θα βράσουμε και τι πτυχίο μας απλά θα είναι ένα signalling...